33 total views

scris de Lelia Munteanu, gandul.info

Pe la sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai 1941, când englezii luptau singuri cu nemţii, iar veştile de pe front erau dezastruoase (Balcanii – ocupaţi, Grecia – evacuată, Creta – pe punctul de a încăpea pe mâinile lui Hitler), Churchill a organizat unul dintre dejunurile sale periodice cu diplomaţii străini la Londra

Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Suediei i-a povestit întâlnirea omologului său sovietic. Cei prezenţi la dejunul cu premierul britanic aşteptau răspuns la o singură întrebare: cum va evolua războiul?

Episodul e relatat de I.M. Maiski, iscusitul ambasador al lui Stalin, în memoriile sale. Cu trabucul în colţul gurii, ca de obicei, Churchill le răspunde diplomaţilor prin parabola celor două broaşte.

”Au fost odată două broaşte, una optimistă, cealaltă pesimistă. Într-o seară, broaştele ţopăiau într-o poiană, în apropierea unei ferme. Mirosul de lapte proaspăt muls, care ieşea pe ferestrele grajdului, le-a atras atenţia. Broaştele, pofticioase, au sărit pe geam să se înfrupte. Dar şi-au calculat greşit mişcările şi au nimerit drept în putina cu lapte. Pereţii putinei erau înalţi, imposibil de escaladat. Broasca pesimistă s-a descurajat imediat, a înţeles că nu mai aveau scăpare, şi-a strâns labele la piept şi s-a dus la fund. Broasca optimistă a decis că trebuie să lupte pentru viaţă şi a început să se zbată în lapte, sperând că se va salva. Nu ştia cam cum s-ar putea salva, însă nu voia să moară fără luptă. Aşa că s-a agitat toată noaptea în putina cu lapte, a dat din labe, a înotat. Către dimineaţă, s-a pomenit pe o bucată groasă de unt, formată în timpul nopţii, datorită zbaterilor ei…”.

La sfârşitul parabolei, Churchill a adăugat doar atât: ”Şi eu sunt o broască optimistă!”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.