Loading

Primăria, Consiliul Județean, Prefectura, Inspectoratul Județean în Construcții, toate aceste instituții au primit din partea Ordinului Arhitecților din România, Filiala Sibiu-Vâlcea, opinia profesională cu privire la lucrările în curs de execuție pentru transformarea parțială a zonei pietonale a Scuarului Mircea cel Bătrân”, din Râmnicu Vâlcea, în zona deschisă traficului auto.

Aceștia consideră că intervenția asupra unei zone care a fost amenajată în urma unui PUZ aprobat – PUZ – Zona Centrală a Municipiului Râmnicu Vâlcea”prin HCL nr. 160/2015 și aflat încă în termen de valabilitate – 31 august 2022 – fără să se facă modificarea acestuia și fără consultarea prealabilă a specialiștilor arhitecți și urbaniști este nelegală și regretabilă.

Lucrările în curs de execuție afectează funcțional și estetic singurul proiect de amenajare urbană din acest oraș, proiect rezultat în urma unui concurs național de arhitectură – “Reorganizarea și amenajarea spațiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea 2012 – care aducea unitate de concepție, stil și o viziune arhitecturală coerentă, comparabilă cu alte exemple pozitive din țară (Cluj Napoca, Sibiu, Oradea) intervenindu-se cu obiecte de mobilier urban care deteriorează aspectul estetic al zonei (gardul de separație al aleilor).

Prin modificările ce se vor implementate se diminuează spațiul exclusiv pietonal (în proiectul realizat conform concursului se permitea numai accesul ocazional al vehiculelor de întreținere / intervenție în zona adiacentă frontului de nord al Scuarului Mircea cel Bătrân) cu intenția de a permanentiza ieșirea din parcajul existent în fața Hotelului Ramada, spre Calea lui Traian, scopul declarat fiind cel al fluidizării circulației, idee dominant obsesivă a autorităților în Râmnicu Vâlcea.

Astfel, se amestecă circulația pietonală cu cea rutieră în detrimentul principiului urbanistic sănătos al segregării circulațiilor (pietonale de cele rutiere / CF, etc) în loc să se adopte principiile urbanistice actuale ale orașelor verzi, care în zonele centrale prioritizează la maxim circulația pietonală și restrâng accesul vehiculelor.

PUZ-ul aprobat, și în valabilitate pentru Zona Centrală, stabilește ca strada General Praporgescu să devină în integralitate pietonală, într-un oraș care este unic printre municipiile reședință de județ, în sensul că nu are nici o stradă pietonală în zona centrală (prin comparație, municipii asemănătoare ca dimensiuni au străzi pietonale generoase – Tîrgu Jiu 1 km, Botoșani 2,2 km). Se anulează această idee de avea un pietonal pe strada General Praporgescu, care era principiul director al dezvoltării spațiilor publice în zona centrală, pietonal care ar fi unit piețele existente cu cele propuse a se realiza.

În concluzie, constatăm existența în desfășurare a unei adevărate ofensive de diminuare a spațiilor destinate pietonului, atât la Scuarul Mircea cel Batrân cât și la trotuarele din fața blocului Anton Pann, care sunt în curs de îngustare pentru a mări suprafața destinată circulației carosabile și parcărilor. În consecință, vă rugăm să luați în considerare problema semnalată și să luați măsurile ce se impun pentru revenirea la situația inițială prevăzută în proiectul aprobat și a asigura în acest fel respectarea legii.

Nu este prima dată când Ordinul Arhitecților din România Filiala Sibiu-Vâlcea îl interpelează pe edilul Râmnicului cu privire la încălcarea PUZ-ului aprobat și încă în vigoare. În data de 21 iulie 2021, OAR a transmis o adresă către Primăria Râmnicu Vâlcea, în atenția primarului Mircia Gutău și spre știința membrilor Consiliului Local, subiectul fiind „modificare PUZ Zona Centrală a municipiului Râmnicu Vâlcea.

În scurta lor prezentare, OAR a supus atenției, celor mai sus menționați, principalele subiecte sensibile dezbătute și care consideră ei că trebuie analizate în continuare și anume:

– documentația PUZ supusă dezbaterii

– terenul reglementat în suprafață de 1217 mp, amplasat în zona 0 a municipiului

– atenționări din Regulamentul PUZ, dar care Primăria le-a încălcat

– modificarea regimului de înălțime care presupune raportarea atentă la Turnul Prefecturii și Turnul Finanțelor și altele…

Concluzia desprinsă din cele exprimate de către profesioniștii prezenți la dezbaterile menționate, oraganizate de Filială, este aceea că documentația care a dus la nașterea polemicilor și care generează disfuncționalități majore în mai multe puncte cheie din municipiu este PUZ Zona Centrală a municipiului Râmnicu Vâlcea, documentație aprobată, aflată în vigoare și preluată în PUG-ul existent. Prin adresa înaintată, OAR solicită demararea în cel mai scurt timp a demersurilor de întocmire și avizare a unei noi documentații de urbanism de tip PUZ pentru întreaga Zonă Centrală a municipiului.

La momentul actual nu cunoaștem dacă Primăria Râmnicu Vâlcea, prin primar, a luat în calcul cele semnalate de către OAR, de fapt dacă a făcut demersurile necesare de întocmire și avizare PUZ Zonă Centrală. 

Întrebare: dacă OAR trage un semnal de alarmă că Primăria, prin lucrările pe care le desfășoară acum în Zona Centrală, încalcă Legea, arhitectul Primăriei Dragoș Petre Mihăilă și arhitectul Cristinel Vlad (pe care-l regăsim în cam toate HCL-urile) care au fost invitați la dezbaterea  online pentru a-și exprima punctul de vedere, și chiar au participat, ce fac în acest sens? Concret, arhitectul Primăriei – Dragoș Petre Mihăilă – conștient îl lasă pe edil să încalce Legea sau este doar de imagine în Primărie?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.