339 total views

Sărbătorirea Zilei Pompierilor coincide cu împlinirea a 172 de ani de când a luat fiinţă la Râmnicu Vâlcea cea dintâi formaţiune organizată „pentru trebuinţele oraşului întru ceea ce se atinge şi de instrumenturile de foc şi după neapărata trebuinţă ce se urmează a se ţine pe lângă tulumbă cu care se poate sluji la întâmplările primejdiosului foc”.

De-atunci, din primăvara anului 1841 şi până astăzi, pompierii au vegheat cu străşnicie la prevenirea şi stingerea incendiilor oriunde limbile de foc au pus în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale. În egală măsură, bravii apărători n-au pregetat să pună şi mâna pe arme atunci când ţara s-a aflat în pericol. Strălucită, din acest punct de vedere, va rămâne pentru totdeauna pagina de istorie scrisă cu sânge pe Dealul Spirii în septembrie 1848 pentru salvarea cuceririlor revoluţiei paşoptiste.
Cu acelaşi eroism şi bărbăţie ostăşească s-au remarcat pompierii în anii de crâncene lupte pentru independenţa patriei, pentru marea întregire şi salvarea fiinţei naţionale, faptele lor exemplare dând de fiecare dată măsura dragostei uriaşe faţă de ţară şi popor.
Apreciind la întreaga dimensiune rolul şi misiunile specifice ale pompierilor militari, integraţi din decembrie 2004 cu unităţile de protecţie civilă şi coagulându-se în inspectorate teritoriale pentru situaţii de urgenţă, am considerat că este de datoria noastră să mărim capacitatea lor de luptă prin a le pune la dispoziţie mijloace tehnice de intervenţie dintre cele mai moderne. Numai în ultimii trei ani, de exemplu, am modernizat parcul de echipamente specifice Bazei Operaţionale Judeţene Vâlcea cu autospeciale complexe şi mijloace de intervenţie la înălţime. În acest scop, Consiliul Judeţean Vâlcea s-a asociat cu celelalte administraţii din judeţele Olteniei şi, împreună, am promovat trei proiecte pe structura Programului Operaţional Regional pentru achiziţionarea unor autospeciale de lucru cu apă şi spumă, de descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, precum şi a altor echipamente moderne şi performante. Pe această cale am reuşit să oferim pompierilor vâlceni posibilitatea de a interveni rapid şi eficient, în orice condiţii, pentru stingerea incendiilor, descarcerarea persoanelor aflate în pericol şi pentru salvarea de vieţi şi bunuri.
Astăzi, la ceas de omagiere a pompierilor, felicit cu toată dragostea şi preţuirea pe sărbătoriţi şi le adresez cele mai sincere urări de sănătate, fericire, împlinirea tuturor dorinţelor şi, dacă se poate, cât mai puţine evenimente care să le pună la încercare cutezanţa, vitejia, conştiinţa şi datoria sfântă de apărători ai bunului suprem – viaţa oamenilor.
La mulţi ani!

 

Dr.ing ION CÎLEA
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.