218 total views

Problema apelor minerale de la Olăneşti a generat mare nemulţumire în localitate, în judeţ şi în ţară, de când au fost impuse restricţionări de folosinţă prin introducerea cartelelor preplătite de către SC Olăneşti Riviera SA. În anul 2002, prin manevre discutabile din punct de vedere legal, societatea a concesionat prin ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) apele minerale pentru o perioadă de 20 de ani.

Revoltele olăneştenilor, îndreptăţite, împotriva unui asemenea procedeu samavolnic, nu au fost împărtăşite şi de autorităţile locale sau judeţene. Mai mult, am aflat că zeci de hectare de pădure au fost tranzacţionate şi translatate de către persoane mai mult sau mai puţin îndreptăţite în zona izvoarelor minerale. Coincidenţă sau nu, fostul Pavilion al Băilor Minerale, monument de arhitectură emblematic pentru staţiunea balneoclimaterică, ridicat la începutul sec. XX , după planul unor arhitecţi francezi, a fost ras din temelii de către proprietarii conjuncturali actuali după ce mai înainte vreme, în anul 2012, luna august (ziua 26), în aripa dreaptă a imobilului s-a declanşat un incendiu devastator. Concluzia comisiei de anchetă întrunită ad-hoc la Primăria Băile Olăneşti, în timp ce tăciunii mai fumegau, a certificat un incendiu provocat de un scurtcircuit la instalaţia electrică. Dar ceea ce nu ştiu olăneştenii este dreptul lor la folosinţa gratuită pentru totdeauna a apelor minerale certificate de documente. Mai mult, în tranzacţia încheiată la data de 2 septembrie 1922, între fostul proprietar conjunctural al Băilor şi apelor minerale, Banca Marmorosch Blank şi reprezentanţii moşnenilor Olăneşti, s-au stabilit următoarele: la punctual c: (Banca) – “să instaleze 10 cabine de băi la dispoziţia moşnenilor, la fel cu cabinele actuale ale societăţii, în care moşnenii vor avea dreptul să facă băi gratuite ÎN TOT TIMPUL ŞI PENTRU TOTDEAUNA, CUM ŞI DREPTUL LA CURA DE APE MINERALE, GRATUIT PENTRU CEI SUFERINZI…’’ (act de tranzacţie autentificat la secţia I a Tribunalului Vâlcea sub numărul 10.093 din 4 septembrie 1922, semnat din partea moşnenilor Olăneşti de pr. N. Constantinescu, D. Constantinescu şi Nicu Brănescu, semnat din partea proprietarului băilor şi apelor minerale de către dr. Honig, redactat de av. Grigore Procopiu din Rm. Vâlcea şi act vizat pentru neschimbare de Grigore Pleşoianu).

Invităm pe această cale reprezentanţii actuali ai olăneştenilor (dacă mai au!) să ceară aplicarea drepturilor inalienabile ale propriilor locuitori, ca aceştia să înţeleagă că nu i-au votat degeaba. Invităm ANRM şi Guvernul României ca, atunci când îşi însuşesc şi valorifică bunuri ale tuturor, să ţină cont şi să respecte şi obligaţiile statuate prin actele legale. Suntem convinşi că ANRM va reflecta mai mult înainte de a concesiona în 2022 apele minerale. Mai sunt numai 7 ani.
Prezentăm în facsimil un fragment din acest act. (George Danielescu)

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.