Este Legea recalculării pensiilor o lege fără buletin de calcul și care a făcut praf tot sistemul de pensii? Se pare că da! De fapt, avem a face cu un scenariu foarte prost și o mare țeapă programată de Guvernul PSD-PNL.
În plin scandal al recalculării pensiilor, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Vâlcea, Cristian Herșu, confirmă în scris, la sesizările depuse de pensionarii țepuiți, unii și cu 80% din pensie, că, în fapt, noua lege nu prevede un buletin de calcul în baza căreia s-a făcut recalcularea pensiilor.
Concret, Herșu recunoaște că nu există o formulă de calcul în baza căreia s-a făcut recalcularea pensiilor, că totul este o bătaie de joc, altfel casele de pensii ar fi trimis-o în plic celor afectați. Deci, fără buletinul de calcul în baza căruia s-a făcut recalcularea, pensionarii cărora li s-au furat anii de contributivitate nu se pot duce nici în instanța de judecată, pentru recâștigarea drepturilor pierdute, iar dacă o vor face, vor pierde!
Guvernul PSD –PNL a investit peste 131 milioane de lei într-un sistem informatic menit să facă recalcularea corectă a pensiilor, să îndrepte nedreptățile făcute de-a lungul ultimilor ani. Din cauza erorilor de calcul, sistemul s-a dovedit a fi cea mai mare țeapă posibilă pentru toată lumea, chiar și pentru politicienii care au încercat să-l folosească ca rampă de lansare în cele două campanii electorale – prezidențială și parlamentară.
După marea recalculare, o parte dintre pensionari au beneficiat de majorări suspecte și s-au trezit cu scrisorele în care statul le-a cerut banii înapoi, alții s-au trezit cu pensii contributive tăiate, cu un cuantum sub cel al pensiilor sociale. Mulți n-au mai primit nimic, Ministerul Muncii sistând trimiterea deciziilor din cauza erorilor de calcul constatate. Patru categorii de pensionari, peste 800.000 la număr, au ,,beneficiat” de țeapa dată de actualul Guvern. Așadar, cei cu pensii de grupe, de invaliditate, comunitare și de urmaș, toți s-au trezit cu anii contributivi furați.
Pe noua Lege 360/2023, recalcularea pensiilor se face prin aplicarea noilor formule de calcul, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (81 lei la data intrării în vigoare a legii). Pensionarii din cele patru categorii au fost furați la anii de contributivitate, un act neconstituțional.
În urma gafelor făcute de Casa Națională de Pensii, făcute dar nerecunoscute, ministrul Muncii, pesedista Bucura Oprescu, a trimis pensionarii nemulțumiți să-și recâștige drepturile în instanța de judecată:
“Dacă un pensionar primește o hârtie de recalculare a pensiei cu o sumă mai mică decât cea la care se aștepta, el poate merge la casa de pensii de care aparține, unde funcționarii îl vor lămuri de ce în decizia de pensionare scrie că i-a scăzut pensia. Dacă nici Casa de Pensii nu îi va oferi un răspuns mulțumitor, se poate adresa instanței de judecată.”
Demersul câștigării în instanță a pensiilor tăiate este sortit eșecului, în lipsa buletinului de calcul în baza căruia li s-a recalculat pensia, pensionarii vor arunca inutil banii pe avocați, pentru că noua lege nu prevede buletin de calcul.
Așa cum am menționat, informația a fost oferită public de Cristian Herșu, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Vâlcea, prin răspunsurile scrise trimise pensionarilor care au cerut buletinul de calcul și explicații privind recalcularea în minus a pensiilor:
,,Decizia emisă în conformitate cu prevederile art.144 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, nu are prevăzut buletin de calcul, vă trimitem însă, datele privitoare la activitatea în muncă…(..)..”
Conform noii legi, în data de 1 aprilie 2025, Guvernul a pregătit și a doua țeapă, un “al doilea pas, care va avea loc în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii”, care se referă la valorificarea adeverințelor din dosarele de pensie care atestă sporuri/venituri nepermanente sau venituri lunare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, nevalorificate inițial. Adeverințe care îi vor costa pe pensionari mai mult decât pensia aflată în plată, pentru că șeful Casei Naționale de Pensii a avut grijă să tripleze taxa pentru eliberarea lor chiar înainte de aplicarea neconstituționalei Legi 360/2023.
Iată, inclusiv al doilea pas pentru recalculare Guvernul îl pregătește pentru data de 1 aprilie – zi cunoscută tuturor ca fiind ziua păcălelilor!