Loading

Autorităţile locale şi unele familii din Oraşul Sării se uită în continuare lung după despăgubirile care ar trebui să sosească de la Conversmin

Ocnele Mari pare să revină timid la viaţă, chiar dacă oficialii din administraţia publică recunosc că mai este mult până la redobândirea gradului de atractivitate al mini-staţiunii de lângă Râmnicu Vâlcea. Cu toate acestea, câteva familii din oraş şi chiar şi edilii aşteaptă de ani buni plata despăgubirilor sau efectuarea lucrărilor de remediere a unor terenuri, drumuri sau imobile afectate de dezastrul din perioada 2001-2005. Atât fostul viceprimar, cât şi actualul ocupant al poziţiei secunde din administraţia oraşului susţin că reprezentanţii Conversmin, societatea care ar fi trebuit să opereze atât plata despăgubirilor cât şi lucrările respective le-au transmis un sec: „Nu avem bani!”.

Alte strămutări luate în calcul pe câmpul III

Colac peste pupăză, nu doar sinistraţii cu vechime stau în aşteptarea banilor datoraţi de stat pentru distrugerile provocate de prăbuşirea câmpului de sonde II în 2001, ci şi alte 10-15 familii propuse pentru strămutare din câmpul de sonde III de pe raza localităţii. De această dată, Societatea Naţională a Sării, prin Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea a descis să se ocupe direct de problemă trimiţând în teren o comisie de risc pentru delimitarea exactă a perimetrului care va fi afectat de exploatarea sării în soluţie salină în câmpul de sonde respectiv. „SNS a stabilit deja un regulament în care se precizează paşii clar de urmat în astfel de cazuri. Deocamdată, în câmpul III,  au deplasat o comisie de risc pentru a vedea câte gospodării sunt ameninţate. Iniţial ei au luat în calcul 15 locuinţe. Nu au terminat încă verificările. Este posibil să fie mai multe sau mai puţin. După aceea vor pleca în teren cei din comisia de evaluare, urmaţi de comisia de negociere. Cu Conversmin-ul aveţi dreptate. Şi noi aşteptăm să continue lucrările pe care le au în program în zonă, refacerea unor drumuri şi strămutarea bisericii din satul Ţeica, dar ne-au spus clar că nu au buget”, explică viceprimarul Eugen Iordache.

Sinistraţii cu state vechi au deschis procese

Puse pe lista de aşteptare de mai mulţi ani, unele familii din Ocnele Mari, nemulţumite de pierderea terenurilor sau a caselor deţinute în zonele afectate de prăbuşirea din 2001 sau de cele ulterioare, au decis să dea în judecată Coversmin-ul. Autorităţile aşteaptă însă o clarificare a situaţiei, în condiţiile în care la finalul anului 2011, raportul Curţii de Conturi a arătat că societatea a cheltuit ilegal banii pentru despăgubirile şi lucrările efectuate la Ocnele Mari, responsabilitatea revenind Societăţii Naţionale a Sării. „Familia Pavel şi familia Glodeanu ştiu că au deschis acţiuni în instanţă pentru a-şi recupera banii. Sunt mai multe familii pe raza localităţii care au pierdut terenuri în urma prăbuşirii câmpului de sonde sau a lucrărilor efectuate pentru ridicarea barajului de retenţie. Nu şi-au obţinut banii nici acum, iar procesul Convermin-ului cu Curtea de Conturi a rămas în pronunţare. Cert este că şi anul trecut şi anul acesta Conversmin nu a avut buget pentru alocarea despăgubirilor sau pentru continuarea lucrărilor. Au spus de curând că aşteaptă nişte fonduri în iulie anul acesta, dar nu ştiu dacă vor fi direcţionate către Ocne”, afirmă fostul viceprimar al oraşului, Constantin Lăzăroiu. Pe de altă parte, în ultimele luni noi fenomene de prăbuşire se înregistrează în zona câmpului I de sonde deocamdată însă acestea neavând o amploare foarte mare.

Vor dezvoltare turistică

Oraşul sării din Vâlcea pare să conştientizeze că exploatarea soluţiei saline din zăcământul de sub localitate nu poate continua la nesfârşit. Oltchimul abia mai respiră, iar USG-ul nu pare să aibă un viitor roz în acest moment aşa că singura speranţă de supravieţuire a localităţii pare turismul. Dezvoltarea turistică a zonei se loveşte însă de temerile investitorilor privind evoluţia evenimentelor în câmpurile de exploatare rămase active, iar harta de risc întocmită, chiar dacă a dus la reactualizarea Planului Urbanistic General al localităţii, nu este completă. „Trebuia să primesc de la cei de la Miniera un raport final privind evoluţia fenomenelor de prăbuşire din câmpurile de sonde încă de acum câteva săptămâni. Nu l-am primit nici până acum”, recunoaşte vicele Eugen Iordache. Cu toate acestea, investiţii timide în pensiuni apar pe ici pe colo prin oraş.

Gutău vrea să facă pensiune şi bază de agrement

Proprietar cu vechime în Ocnele Mari, fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, a plătit deja întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal pentru poziţia în care se află vila sa din Ocniţa. În plus, fostul edil-şef al Râmnicului a cumpărat şi mai multe proprietăţi învecinate, declarând că are de gând să deschidă o pensiune dotată cu piscină, terenuri de tenis şi de fotbal. „Deocamdată este tot la nivelul de proiect, dar sper să îl ducă la capăt. Avem deja alte câteva pensiuni deschise în oraş, Casa Levant, o investiţie a unui localnic, dotată cu piscină cu pă sărată, piscină cu apă dulce şi terenuri de sport. Obiectivul nostru este într-adevăr transformarea localităţii în staţiune turistică. Avem baza de tratament şi odihnă, la care au fost sistate lucrările, şi speram anul trecut să atragem un investitor străin care să o preia. Din păcate, nu am reuşit să găsim până în acest moment pe nimeni, dar timpul nu este pierdut”, susţine viceprimarul Iordache. Pe lângă fostul primar de Râmnic, în turismul din Ocnele Mari au mai investit atât ingineri din cadrul EM Râmnicu Vâlcea, cât şi directorul exploatării, Marius Tănasie.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.