Loading

…că este un subiect care ne privește pe toți și ne afectează viața de zi cu zi, fie că vorbim de transport, sănătate, activități culturale sau asistență socială, iar noi dorim să ne asigurăm că această dezbatere publică va avea impact. Haideți să lăsăm scandalul și să nu mai lăsăm ca în continuare la Primăria Râmnicu Vâlcea să primeze orice altceva, dar nu principiile democratice care trebuie să fie respectate, nu transparența care trebuie să fie asigurată și nu dezbaterea publică ce asigură prezența comunității.

În Primăria Râmnicu Vâlcea nici în anul 2021 nu se respectă pașii cu adevărat pentru întocmirea unui buget local, de fapt, schema proiectării și adoptării acestuia. Nu știm câți din Primărie cunosc faptul că, construcția unui buget local începe din data de 15 mai a anului în curs și se termină la 31 decembrie, pentru anul următor. Nu o spunem noi, ci specialiștii spun că până la data de 20 iulie, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale (adică, Primăria !) elaborează și depun la direcțiile generale ale finanțelor publice noile propuneri pentru viitoarele proiecte de bugete locale, întocmite cu luarea în considerare a limitelor maxime de sume defalcate și trasferuri cu destinație specială stabilite de Ministerul Finanțelor Publice. Așa o fi !

Totuși, Mircia Gutău deși are o relație bună cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, se pare că nu se uită în curtea sa, să „fure” și el bune practici administrative care l-au făcut să fie apreciat de comunitate. De exemplu, Boc, în 8 februarie 2020 desfășura deja dezbaterea publică cu privire la bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2020. În acest cadru, a preluat propuneri pe ceea ce înseamnă politicile publice în domeniul sănătății, al spațiilor verzi, domeniul locuirii, investițiilor și nu în ultimul rând, propuneri cu privire la eficientizarea cheltuirii banului public. Mai mult, propunerile formulate s-au regăsit în proiectul de buget, întocmit după dezbatere, pe care l-a înaintat Consiliului Local.

La noi, Mircia Gutău decide singur direcția bugetului local și abia după ce îl împarte cum consideră el de cuviință cere celor interesaţi să facă propuneri, observaţii sau să transmită puncte de vedere pe marginea proiectului de buget local. Păi ce rost mai are ? Mai mult, dezbaterea publică nu este promovată la un nivel care s-ar impune. De ce spunem asta ? Anunțul privind procedura de consultare publică asupra proiectului de buget a fost publicat, pe site-ul oficial al Primăriei Râmnicu Vâlcea, în data de 24 martie, orele 10.23, iar până la întocmirea acestui articol de presă anunțul a fost citit doar de 30 de ori !!! Pe contul de Fb „Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea” informația publicată are doar 22 de distribuiri și 26 de aprecieri, după 19 ore de la postare. Nu știm câți din cei 22 sunt consilieri locali !

În tot acest timp, postările de pe contul de Fb „Mircia Gutău” care nu reprezintă decât critici la adresa celor care nu-i aprobă activitatea de primar sunt masiv distribuite. De ce ? Simplu ! Ne uităm pe screeshot-urile primite de la terți, care demonstrează cum fostul viceprimar Maria Carmen Preda, fostul viceprimar Eusebiu Vețeleanu și consilierul Nuică Ionuț instigă la distribuiri și comentarii. Cel din urmă spune „nu mai am cont de fb că i-aș face o dedicație la sentiment” (n.r. viceprimarului Virgil Pîrvulescu ), iar Maria Carmen Preda intervine în comentariul său cu îndemnul „roagă un prieten să te ajute ! ”, râzând, printr-un emoticon, cu gura până la urechi.

Totuși, noi, prin intermediul acestui articol, vrem să ajutăm la promovarea anunțului de dezbatere și vă reamintim că puteți participa la dezbaterea organizată de Primărie și puteți veni cu amendamente și sugestii de alocare a fondurilor. Dacă nu faceți acest lucru, să nu vă mai plângeți că Gutău face, Gutău drege !!! De menționat și faptul că Proiectul de Buget Local este într-o formă ușor de înțeles de către oricine, chiar și de către cei nespecializați, dar interesați și ei de o analiză. De aceea, considerăm că această dezbatere este pe „limba cetățeanului”, pornind de la un document ușor de citit și de la explicații clare în privința modului în care vor fi cheltuiți banii publici. Vom reveni și noi în curând cu o scurtă prezentare privind propunerea de buget !

Textul inițial promovat

„Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a pus în dezbatere publică proiectul de buget local pentru anul în curs prin postarea acestuia pe site-ul www.primariavl.ro, începând de miercuri, 24 martie. Întrucât restricţiile actuale destinate să împiedice răspândirea Covid-19 fac imposibilă organizarea – precum în anii precedenţi – a unei şedinţe cu participarea tuturor celor interesaţi, consultarea publică pentru bugetul local 2021 se va derula exclusiv on-line. Astfel, cei interesaţi să facă propuneri, observaţii sau să transmită puncte de vedere pe marginea proiectului de buget local o pot face prin intermediul adresei de email dedicată dezbaterebuget@primariavl.ro sau la Registratura din strada General Magheru nr. 25, în perioada 24 martie – 7 aprilie. După finalizarea procedurii, proiectul de buget va fi propus spre aprobare Consiliului Local într-o şedinţă din cursul lunii viitoare”.

DESCHIDE/DESCARCĂ DOCUMENTE PROIECT BUGET LOCAL

PROIECT_BUGET_LOCAL_PE_ANUL_2021

NECESAR_FONDURI_PT_CONTRACTE_AFLATE_IN_DERULARE_SI_ALTE_LUCRARI

PROIECTE_CU_FINANTARE_DIN_FONDURI_EUROPENE

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.