1,063 total views

După ieșirea din scenă a „băiatului de Monaco“ Dragoș Dobrescu, problematica afacere Romprest, din perspectiva abonamentului la banii publici și a dosarelor penale în care este implicat acționarul majoritar, are un nou jucător.

Este vorba despre Mihai Andrei Dracea, „cetățean român născut la Moscova“, conform datelor din Monitorul Oficial, și important jucător în afacerile din domeniul medical până la momentul intrării în acționariatul Romprest. Dobrescu cesiona în 2015 participația de 99,9% la firma Europrest Invest, care deține 30% din compania de salubritate Romprest, acționarului minoritar al Europrest, firma EnergyMixx Europe, înregistrată în Luxemburg.
În februarie anul acesta, Europrest Invest este preluată de Mihai Andrei Dracea, principalul acționar al Vavian Pharma, care devine acționar Romprest alături de majoritarul Florian Walter, Radu Budeanu – Cancan și Marian Măgureanu, fiul lui Virgil Măgureanu. Vavian Pharma a fost înființată în anul 2001 și, în prezent, este reprezentant al unor firme internaționale de prestigiu, ca Philips AVENT, DHU, Bioclin, Vitabiotics sau Quies.
Surse din rândul oamenilor de afaceri din domeniul medical l-au caracterizat pe Dracea ca fiind „un tip low profile, dar cu afaceri foarte bune, de nivelul milioanelor de euro, care, aparent, nu justifică implicarea într-o afacere cu problemele Romprest“.
În 2016, Mihai Andrei Dracea intră, cu 33 la sută, în acționariatul firmei Raver Creative din Constanța, unde devine partener de afaceri cu Adrian Thiess, fostul consilier al fostului primar Sorin Oprescu. De menționat că cei doi au intrat simultan în acționariatul firmei constănțene, alături și de Adrian Sofronie Neagu. Raver Creative a fost înființată în 2015 și are ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate. Partenerul lui Dracea și Thiess, Neagu este una și aceeași persoană cu directorul economic de la SC Smart, societate controlată de compania de stat Transelectrica.

Situația acționarului majoritar, încă încurcată între dosare penale

În tot acest timp, situația acționarului majoritar al SC Romprest, Florian Walter (foto), rămâne neclarificată, în contextul dosarelor penale instrumentate în jurul societății amintite.
Inițial, un dosar pornit de DIICOT Ploiești s-a lăsat cu fuga din țară a acestuia și emiterea unui mandat de arestare în lipsă. Walter a fost extrădat în martie 2016, în cătușe, din Emiratele Arabe Unite. O lună mai târziu, agenția Mediafax anunța că DNA a început urmărirea penală împotriva inspectorilor ANAF care au stabilit prejudiciul de milioane de euro în dosarul Romprest de la DIICOT Ploiești.
Mai exact, procurorii DNA au suspiciunea că inspectorii trimiși în control la Romprest și firmele partenere au umflat prejudiciul tocmai pentru a justifica un dosar penal și arestarea lui Walter și a apropiaților săi. Dosarul de la DNA este în continuare în cercetare.
Inițial, DIICOT Ploiești îl acuza pe Walter de evaziune fiscală și spălare de bani de milioane de euro, însă procurorii DNA au dispus încă de acum un an o expertiză peste raportul de control ANAF, pentru a se lămuri cât de corect a fost stabilit prejudiciul.

Continuarea AICI

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.