Loading

Localnicii din comuna Bujoreni vor și nu prea să li se cadastreze terenurile. Unii pentru că nu vor să se știe câtă avere au, alții pentru că nu vor să plătească impozit pe bunurile deținute. Pentru cadastrarea anumitor terenuri de pe raza localității, firma de cadastrare a fost pusă în situația de a folosi scanarea terestră cu laser 3d, tehnologie avansată, pentru că proprietarii au refuzat să le permită accesul pe proprietate.

Primarul George Gîngu susține că de această dată nimeni nu mai scapă. În luna martie 2025 va fi momentul adevărului, când fiecare cetățean al comunei va fi înregistrat în cartea funciară cu toate terenurile deținute și va plăti impozitul real pe toate bunurile deținute. Acesta a subliniat că până acum, doar jumătate din masa impozabilă a fost înregistrată.

Proiectul de cadastrare demarat în Bujoreni, înaintea alegerilor locale, a provocat conflicte chiar în campania electorală, mulți dintre cetățeni fiind convinși de terțe persoane că edilul vrea să le ia terenurile, refuzând astfel cadastrarea pentru a se sustrage de la plata impozitelor și accesul specialiștilor pe proprietate. Cu toate astea, edilul spune că refuzul a fost inutil. În anul 2025, vor exista tehnici moderne de cadastrare, deoarece specialiștii vor folosi cadastrarea cu laser.

Se lucrează de zor la cadastrare. Avem o primă evaluarea acum în 27 septembrie, iar a doua evaluare se va face la OCPI. Nu mai avem mult și vom finaliza partea de intravilan. Într-o lună jumătate, maxim două, va începe cadastrarea extravilanelor, a zonelor de dealuri și păduri, pentru că pădurile se vor desfrunzi. Va merge mult mai repede pe extravilan pentu că acolo se vor lua în calcul puncte, iar în rest vor merge pe hărțile satelitare, din câte știu. Finalizarea proiectului o vom avea în februarie-martie, când vor fi chemați toti proprietarii și li se vor arăta măsurătorile. Vom aștepta să se dea acceptul pe hărțile din teren și acolo unde se pot corecta se vor corecta, iar acolo unde vor fi litigii probabil se va ajunge în instanță. Cartea funciară se va emite mai departe, nu rămâne niciun centimetru pe dinafară, dar se va emite pe comuna Bujoreni. După finalizarea litigiilor toate terenurile vor fi incluse direct pe comuna Bujoreni. Absolut toate terenurile vor fi cadastrate, chiar și ale celor care nu vor, pentru că există metode, cum v-am spus, și pentru astfel de situații. Am avut câteva chiar în perioada alegerilor. Au fost persoane care au refuzat ca specialiștii cadastriști să le intre pe proprietate și să măsoare, dar am avut o discuție cu cei de la OCPI și mi-au spus că există tehnică, pentru că dânșii o au, și se poate măsura cu laser fără să intre pe proprietatea respectivilor. Coroboreaza cu celelalte măsurători făcute și se rezolvă. Cei care au crezut că scapă nemăsurați, că scapă fără să li se vadă construcțiile în curte, îmi pare rău, n-au scapat. Teoria conspirației funcționează foarte bine la români. Nu las eu pe ală în curte să vadă ce avere am, e proprietatea mea, nu dau socoteală nimănui, etc. Nu e problema mea, noi îi vom invita să-și facă declarațiile așa cum trebuie, că le va plăcea sau nu impunerile se vor face din oficiu în cazul în care cineva contestă.”

Reticența cetățenilor se pare că are la bază teama de plată a unor impozite pe care nu și le pot permite financiar. Gîngu susține că este total nejustifcată teama lor, deoarece impozitele sunt foarte mici, doar amenzile pentru neplată sunt mari. Mai mult, deținătorii terenurilor de pe raza comunei Bujoreni vor scăpa de foarte multe probleme când vor intra în legalitate, prin clarificarea situației proprietății.

Primul scop al cadastrării este inventarierea masei impozabile, este o obligație prevăzută de Codul Fiscal. Al doilea scop este clarificarea tuturor situațiilor de conflict provocat de suprapunerile de proprietăți, pentru că există tot felul de titluri de proprietate, unii s-au întins mai mult, alții mai puțin și toate aceste lucruri trebuie să se clarifice. În fiecare an masa impozabilă crește cam 10-15%, dar anul viitor vom afla sigur. Vom face o comparație, nu a existat jumătate din ea înregistrată. Există lege, dar sunt cazuri în care omul și-a făcut titlu doar pe o bucățică de pământ, în ideea că nimeni nu știe cât are de fapt. Legea prevede o plată a impozitului real cu 5 ani în urmă de la data la care s- a constatat frauda. Sunt destui oameni în Bujoreni care gândesc așa. Cel mai greu a fost în campania electorală, când s-a lansat ideea că le vom lua pământurile, deși le-am explicat de nenumărate ori că prin cadastrare îi ajutăm să fie în ordine, să nu-i mai șantajeze sau păcălească nimeni niciodată, că mulți au moștenit pământurile fără acte de proprietate. Nici impozitele nu sunt o problemă, sunt foarte mici, amenzile sunt problema. Dar e foarte greu să lupți cu dezinformarea.”

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.