Loading

După mai multe conflicte sindicale, angajaţii şi conducerea societăţii au semnat contractul colectiv de muncă.

Greva generală a salariaţilor de la Uzinele Sodice Govora s-a încheiat, sâmbătă dimineaţă, după ce negocierile dintre patronatul combinatului şi sindicat au luat sfârşit, iar contractul colectiv de muncă pe anul 2013 a fost semnat, patronatul acceptând păstrarea celor 770 de locuri de muncă. Potrivit preşedintelui Sindicatului Sodistul, Adrian Gheorghe Mugioiu, contractul colectiv de muncă pe anul 2013 a fost semnat, după aproape cinci luni de negocieri cu patronatul, liderul sindical precizând că prin păstrarea celor 770 de locuri de muncă au câştigat economia vâlceană şi cea românească. „Am semnat contractul colectiv de muncă pe anul 2013, suntem bucuroşi că am finalizat în sfârşit aceste negocieri, iar greva generală s-a încheiat după două zile şi oamenii au reluat activitatea”, a declarat liderul sindical, care nu a dat alte detalii în legătură cu modul în care au fost soluţionate revendicările salariaţilor, şi nici alte date privind conţinutul contractului colectiv de muncă

Conflict sindical dus în instanţă

Liderul sindical a spus că singura sa nemultumuire este la adresa justiţiei, care în cursul zilei de vineri, prin Tribunalul Vâlcea, a declarat ilegală greva salariaţilor dela Uzinele SodiceGovora, deşi el susţine că au fost urmaţi toţi paşii necesari declanşării unui conflict de muncă, iar conducerea a fost sancţionată de către Inspecţia Muncii cu suma de 20.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei muncii. „Suntem bucuroşi că am încheiat contractul colectiv de muncă şi am oprit disponiblizările, se păstrează cele 770 de locuri de muncă”, a mai declarat preşedintele Sindicatului “Sodistul”, Adrian Gheorghe Mugioiu. La începutul săptămânii trecute, aproape 60 de angajaţi ai combinatului au intrat în greva foamei, între care şi liderul de sindicat, însă ulterior acesta a reuşit să-i convingă pe cei mai mulţi să renunţe la această formă extremă de protest, după ce mai mulţi muncitori cu probleme medicale grave au fost transportaţi la spital din cauza stării precare de sănătate, în final rămânând în grevă doar trei salariaţi, unul dintre ei fiind liderul sindical.

Negocieri pe muchie de cuţit

Potrivit liderului sindical, revendicările salariaţilor dela USGau vizat semnarea contractului colectiv de muncă pe 2013, alocarea a 16 la sută din veniturile de exploatare pentru fondul de salarii, menţinerea numărului de angajaţi existent la începutul acestui an, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, respectarea acordurilor, a protocoalelor şi a actelor adiţionale încheiate cu sindicatul şi respectarea perioadei concediului de odihnă. Acţionarul majoritar Uzinelor Sodice Govora este Ciech Varşovia, cu 92,9% din titluri. În structura acţionariatului se mai regăseşte AVAS, cu 0,68% din titluri.La Uzinele SodiceGovora sunt produse toate tipurile de sare. Iniţial, patronatul polonez considera că pretenţiile angajaţilor dela Uzinelesodice Govora sunt nerezonabile. „Managementul USG consideră că decizia de a intra în greva foamei, luată de un grup de angajaţi ai companiei este una delicată şi, din păcate, contraproductivă. Compania înţelege că gestul radical este o expresie a preocupării faţă de dezvoltarea companiei, dar acesta aduce mai degrabă tensiuni în plus decât soluţii. Vrem să ajungem la o înţelegere. Trebuie să avem în vedere însă că, datorită condiţiilor economice, USG are unele limitări în a răspunde unor solicitări nerezonabile. Presiunile adiţionale nu vor schimba această realitate”, afirma Robert Pietrowski, CFO al US Govora.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.