79 total views

Toată munca deputatului Eugen Neață și a liderului sindicatului Sodistul, Adrian Mugioiu a fost răsplătită.

Într-un timp record, am putea spune, parlamentarul vâlcean a obținut efectul scondat asupra efortului depus de a înțelege ce înseamnă poluare remanentă, dar și necesitatea maximă de a oferi un avantaj în acest sens la pensionare, râmnicenilor care au locuit sau locuiesc de cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, avantaj pe care până ieri îl aveau doar Baia Mare, Copșa Mică, Târgu Mureș, Slatina, Turnu Măgurele.

Așadar, în Monitorul Oficial (Partea I) nr. 491 din 28 iunie 2017 au fost publicate mai multe acte normative printre care și Decretul 563/2017 privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. 5 art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Un lucru este clar, toți vâlcenii din jurul localității pe o rază de 8 km de la sursa de poluare se vor bucura de acum înainte de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. 4 și anume, ”  cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabel

 

Dacă acest beneficiu pentru vâlceni ne bucură, cu siguranță că s-au creat deja dispune politice cui îi aparține inițiativa și cui nu, nu ne bucură, ba chiar ne demonstrează, dacă mai era cazul, că anumiți parlamentari nu sunt pentru vâlceni, ci doar pentru interesul propriu. Parlamentarii vâlceni trebuie să fie un tot și să acționeze împreună la bună-starea celui care i-a dat votul și l-a trimis în cel mai înalt forum legilativ pentru a-l reprezenta.

Cristian Buican și amendamentul

Este adevărat că și deputatul Cristian Buican a depus un astfel de amendament, dar care nici măcar nu s-a dezbătut și nici nu a primit girul comisiei pentru că el nu a avut parte de susținerea lui Adrian Mugioiu, deoarece nu a dat curs invitației acestuia  pentru a putea dispune de documentele argumentative care stau la baza unui amendament. Atunci când depui o coală simplă e cam greu să obți ceea ce-ți dorești. Lipsa documentației din care să reiasă clar motivul pentru care se solicită și Râmnicu Vâlcea să beneficieze de această reducere de pensionare fără penalizare, i-a adus deputatului liberal un eșec pe care îl semnalizează. Până la clipul pentru promovare dat către mass-media, nu credem că sunt mulți cei care au știu de această inițiativă. Mai mult, nu poți să înțelegi fenomenul ”poluare remanentă” dacă nu are cine să ți-l explice. Bilă neagră pentru deputatul vâlcean care încearcă să-și aroge ceva ce nu i se cuvine, în loc să se bucure de reușita colegului de Cameră. Acest lucru este pentru vâlceni, nu pentru Neață!

Adrian Mugioiu și documentația

Adrian Mugioiu a invitat toți parlamentarii vâlceni la o discuție pentru a relua întreg procesul pe care la început fostul senator, Laurențiu Coca, pentru a obține această completare la Legea 263/2010, dar nu au răspuns solicitării decât parlamentarii PSD. Deci, Cristian Buican, Dumitru Lovin sau Romulus Bulacu nu au dat curs invitației acestuia. Independența nu duce mereu la reușită! Mai mult, parlamentarii roșii au fost foarte activi și într-un timp foarte scurt întorc invitația. Aceștia l-au invitat  pe Mugioiu la sediul partidului unde, alături și de președintele partidului Constantin Rădulescu, au pus bazele unor ample discuții care astăzi au fost parțial finalizate cu succes. Mugioiu le-a fost alături zile la rând și le-a pus la dispoziție toată documentația necesară pentru aprobarea municipiului Râmnicu Vâlcea în textul de lege. Le-a explicat ce înseamnă poluare remanentă, de unde vine și ce atacă, pentru a ști exact ceea ce vor cere în amendament.

Eugen Neață și receptivitatea

Este născut în Râmnicu Vâlcea, aproape de platforma chimică unde din anii ’70 funcţionează Oltchim SA, Uzinele Sodice şi CET Govora. A văzut adesea nori când afară era soare, a respirat clorul ce mai tot timpul scăpa din instalaţiile vechi şi depăşite ale Oltchim. Când acesta lipsea, respira pulberile toxice de la CET sau amoniacul de la USG. A mâncat peşte cu miros de lindan şi a băut apă cu gust de clor. A văzut cum părinţii, prietenii şi vecinii  îmbătrâneau prematur, cum spitalele se aglomerau de oameni ce prea devreme se îmbolnăveau. Consideră că a fost o perioadă grea, de încercare, de risc, de rezistenţă! Când instalaţiile au fost modernizate, poluarea evident a rămas una remanentă și consider că ne însoţeşte şi azi şi mâine și probabil multe generaţii.

Nu vrem să părem răutăcioși, dar să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Tot demersul deputatului pentru întreaga reușită are la bază, de a continua ce a început senatorul Coca, invitația la discuții a liderului de la USG, Adrian Mugioiu. Fără acesta Neață sau Buican astăzi nu se certau pe ceva care nu le revine, nici la unul nici la altul, în totalitate. Dar, că Neață a dat dovadă de înțelegerea pentru necesitatea urgentării acestei modificări de Legi l-a pus într-o lumină favorabilă față de vâlceni și nu trebuie să se supere când spunem că este asociat cu Gutău iar acesta nu mai este bine văzut, lucru care ar putea să-l defavorizeze la un moment dat. Dar mai este până atunci.

Clar este că parlamentarul a avut o receptivitate majoră la care mulți nu se așteptau, iar promovarea activității sale este chiar agresivă, în comparație cu cea a colegilor care este agresiv de lipsită, dar care nu deranjează atâta timp cât este într-o direcție sigură, adică nu bate câmpii, cum fac alții. În cele din urmă, parlamentarul a transmis și un mesaj către Comisia pentru muncă și protecție socială unde președinte este Adrian Solomon.

”Mulţumesc preşedintelui Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, domnul Adrian Solomon, pentru sprijinul acordat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii judeţului Vâlcea! Prin votul nostru am adus o reparaţie târzie, dar utilă şi de mare ajutor pentru generaţia “Clor, lindan, amoniac” şi, în numele acestor generaţii, vă mulţumesc tuturor pentru votul dat în Comisia pentru muncă şi protecţie socială!”

În loc de concluzii

Total greșită exprimarea unora – ”Legea Neață” – corect este – ”Amendamentul Neață”. Legea există și se dă pentru o țară, nu un oraș! Așteptăm finalul, pentru că lipsește cea mai importantă parte din textul de Lege. Abia atunci îi dorim deputatului să se bucure cu adevărat de succesul obținut.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.