38 total views

Agenţia France Presse şi Associated Press comentează situaţia politică din România înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, prezentând profilurile celor doi candidaţi şi mizele alegerilor.

Ponta are electorat rural, în timp ce Iohannis doar urban. Electoratul rural este scos la vot de primari, în timp ce electoratul urban nu prea iese. Întreaga societate românească se apropie de două momente semnificative: împlinirea a 25 de ani dela Revoluţie şi o nouă rundă de alegeri prezidenţiale, a şaptea după Decembrie ’89.

“Premierul român Victor Ponta, criticat pentru dublul limbaj privind valorile democratice, pare să aibă o poziţie bună pentru câştigarea scrutinului prezidenţial programat duminică în această ţară fostă comunistă care continuă să fie afectată de corupţie. Social-democratul în vârstă de 42 de ani, susţinut de un electorat preponderent rural, este creditat cu 54% din intenţiile de vot în al doilea tur de scrutin, conform celor mai recente sondaje (…). Chiar dacă avansul în faţa contracandidatului membru al minorităţii germane, Klaus Iohannis, în vârstă de 55 de ani, poate părea larg, jocurile nu sunt încă făcute, consideră mulţi analişti”, notează Agenţia France-Presse, citată de Mediafax.

“La 25 de ani de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, acest scrutin prezidenţial, al şaptelea, este considerat crucial în istoria postcomunistă a României, în momentul în care democraţia a suferit un regres în anumite ţări din Europa Centrală, în frunte cu Ungaria, şi pe fondul tensiunilor între Bruxelles şi Moscova din cauza crizei ucrainene”,comentează AFP.

“Bătăiosul Victor Ponta a devenit în mai 2012 cel mai tânăr prim-ministru din Europa. Pilot amator de raliu, Ponta s-a căsătorit cu fiica unui politician influent din puternicul Partid Social-Democrat, iar de atunci cariera sa nu a întâmpinat obstacole. Este acuzat de plagiat în elaborarea tezei de doctorat, iar preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Ponta a fost agent sub acoperire, o acuzaţie pe care a respins-o. De la începerea mandatului lui Ponta, România are creştere economică şi stabilitate politică. Ponta afirmă că România va rămâne un aliat al Statelor Unite şi respinge afirmaţiile că se va apropia de Vladimir Putin. Criticii susţin că, dacă va deveni preşedinte, Ponta i-ar putea graţia pe aliaţii politici condamnaţi pentru corupţie şi că Partidul Social-Democrat va obţine mult mai multă putere. Iohannis promite combaterea corupţiei, garantarea independenţei justiţiei şi o Românie normală”, comentează Associated Press.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.