1,819 total views

Aflăm dintr-un comunicat public, că astăzi, ministrul Tánczos Barna s-a întâlnit, la sediul MMAP, cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR). Temele abordate în cadrul discuției s-au referit la obligațiile autorităților locale privind contribuțiile și taxele la Fondul pentru Mediu, noutățile privind procedura de evaluare de mediu, implementarea unui management corect al deșeurilor la nivel de UAT, măsuri privind depozitele de deșeuri municipale și industriale neconforme aflate pe lista de închidere și oportunități de finanțare din Fondul pentru Mediu, prin proiecte și programe destinate UAT. La întâlnire au participat, alături de ministru și secretarii de stat – Raul Pop și Róbert Szép, dar și mai mulți reprezentanți ai AMR: Constantin Toma – primarul Municipiului Buzau, Ionut Pucheanu – primarul Municipiului Galați, Antal Árpád – primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Lucian Daniel Stanciu Viziteu – primarul Municipiului Bacău, Vasile Pavăl – primarul Municipiului Vaslui, Ștefan Ilie – primarul Municipiului Tulcea, Alin Moldoveanu – primarul Municipiului Câmpina, Iulian Sirbu – primarul Municipiului Sighișoara, Leonard Achiriloaei – primarul Municipiului Roman și Constantin Mitache, director general al AMR, dar și edilul municipiului Râmnicu Vâlcea – Mircia Gutău.

Până la ora redactării acestei știri, această întâlnire nu a fost promovată pe site-ul oficial al Primăriei Râmnicu Vâlcea, nici pe site-ul oficial al AMR, nici pe fb Primăriei noastre și nici pe contul de fb al edilului. Nu a fost promovată niciunde, pentru a putea să ne informăm mai mult decât a făcut-o Ministerul Mediului care prezintă doar temele dezbaterii, nu și ce urmează să facă în urma celor discutate.

De ce edilul nostru nu a publicat până la această oră un comunicat de presă în care să spună care a fost contribuția sa la această întâlnire ? Ce a cerut sau ce a propus ? Nu cumva, de fapt, și edilul nostru și edilii ceilalți au fost la ministru pentru a fi iertați de amendă? Cum care amendă ? Cea pe care ar putea să o primească fiecare UAT, privind cantitățile colectate valorificate la nivelul anului, de exemplu, 2020, al căror grad de îndeplinire, la majoritatea, este zero.

Ori, dacă fac public întâlnirea, ce să spună ? Că au fost la ministru să-i ierte de amendă ? Nu ! Merg pe burtă, să știe cât mai puțini primari, să nu vină și ei (orașele și comunele !) să ceară „iertare”, dacă ei au succes. Primăriile care nu au îndeplinit ținta, trebuie să plătească la Fondul de Mediu sume importante de bani din bugetul local, iar asta nu convine. Uite, chiar în urmă cu doar o zi, un primar ne spunea că plătește miliarde de lei pe an că nu colectează selectiv !!! Noi întrebăm, primarul respectiv a întrebat oare operatorul, pe care îl are, cât l-ar costa dacă i-ar face și lui colectarea selectivă !? Credem că nu ! Și atunci, operatorul de ce ar pierde bani să-i colecteze lui deșeurile reciclabile, din moment ce așa ceva nu este prevăzut în contract ?

Fiecare primar este răspunzător de colectarea separată și trebuie să înțeleagă că dacă vrea să nu mai plătească miliarde, an de an, să pună mâna să-și ia un operator care să-i facă acest serviciu, contra cost ! Acum, de costurile mari cu operatorul de salubrizare, se plâng toți edilii, dar nu gândesc când fac asta că miliardele alea, an de an, nu vor depăși niciodată plata serviciului contractat. Unde nu-i cap, vai de picioare ! De colectarea separată a biodegradabilului, impusă la 1 ianuarie 2021, cu aplicare din 20 feb 2021, mai are rost să-i întrebăm pe primari dacă au început să o facă ? Evident, nu !

Vă aduceți aminte ? Spuneam într-un articol că 12 primari au girat reciclarea falsă !!! Ei, despre asta este vorba ! La asta ne referim acum ! Vom publica în curând ce reciclare au făcut pe hârtie acești edili – de peste 60%, ajungând, atenție!, la peste 70% !!! Niciun sector din București nu face reciclare/an măcar 4%, iar UATurile noastre, iată…70% !!! Vă dăm, acum, un singur exemplu : Drăgășani – total deșeuri municipale colectate în anul 2020 – 4640 tone, din care 1403 tone sunt deșeuri eliminate prin depozitare. Deci, 4640 – 1403 = 2980 tone deșeuri reciclabile – hârtie, plastic, sticlă, PET, lemn, aluminiu, un total de 64,22% colectare reciclabilă. Deci, UAT Drăgășani nu doar că și-a atins tința impusă de lege, care este 50% , ci o și depășește, dar pe hârtie ! În realitate asta este o fraudă !

În loc de concluzii,

Domnule primar, Mircea Gutău, cât are Primăria Râmnicu Vâlcea de plată către Fondul de Mediu, pentru că nu și-a îndeplinit ținta de colectare selectivă ? Spuneți dvs, să nu spunem noi ! Și vă mai rugăm ceva : să ne spuneți, concret, ce s-a discutat și ce s-a decis !?

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.