Loading

…cel puțin așa susține un cetățean care este extrem de vocal în spațiul public numit Facebook și care îi adresează și o scrisoare deschisă, sugerându-i să consulte specialiști înainte de a începe lucrările pentru Parcul recreativ de pe Dealul Capela.

Scrisoare deschisă ecologistului Mircia Gutău

Domnule Mircia Gutău, aţi câştigat mandatul de primar candidând pe listele Partidului Ecologist Român, alături de alţi exponenţi ai mişcării ecologiste din România, precum Cătălin “Mitralieră” Rădulescu, Marian Vanghelie, Şerban Nicolae sau Antonie Solomon, aşadar mă adresez dumneavoastră din această perspectivă.

Am luat la cunoştinţă din presă de faptul că:

Suprafața de 465.552 mp, fond forestier din grupa I funcţională – vegetaţia forestieră cu funcţii speciale de protecţie, subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc) a fost trecută din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea.”

Cât şi de angajamentul dumneavoastră:

Primarul din Râmnicu Vâlcea a dat asigurări că nu se va înstrăina nicio palmă de teren din cei 465.552 mp și nu se va ridica nicio construcție.” Ca ecologist, sper că sunteţi conştient de importanţa pe care această pădure o are pentru municipiu, cât şi de faptul că “pădure” nu înseamnă mulţimea copacilor dintr-un perimetru dat, ci este un ecosistem complex şi orice modificare a acestuia are impact asupra biodiversităţii.

Ca primar, prea prins poate cu treburile administrative, care nu a avut suficient timp sa aprofundeze doctrina verde, dar si ca om, trebuie să ţineţi cont totuşi că şi copiii şi nepoţii dumneavoastră vor respira acelasi aer, iar cancerul pulmonar este o boala urâtă (ca şi multe alte boli asociate poluării), indiferent că e tratată în sistemul public de sănatate sau într-o clinică din Viena cu aparatură sofisticată. Trebuie sa vă spun asta deoarece distrugerea pădurilor este responsabilă de producerea unei cincimi din totalul gazelor cu efect de seră din lume – mai mult decât toate avioanele, autovehiculele, vapoarele și trenurile de pe planetă la un loc, iar Dealul Capela este “plamânul verde” al oraşului.

Referitor la cele aproape 50 de hectare de pădure de pe Dealul Capela, puteţi consulta o mulţime de specialişti cu privire la ce AR TREBUI sa faceţi, dar mai ales cu privire la ce NU AR TREBUI să faceţi. Eu o să va spun doar parerea mea:

Nu cred că Dealul Capela ar trebui împânzit de alei betonate pe care sa circule maşini (aşa cum urcă acum până la Releu), ATV-uri sau alte mijloace de transport, să devină un “loc de picnic”, nu cred că trebuie sa invadăm pădurea şi mai ales nu cred ca ar mai trebui să taiaţi panglici inaugurale în acea zonă. Dimpotrivă, cred că cei care merg acolo o fac tocmai pentru a se refugia din agitaţia urbană, pentru conexiunea cu natura, nicidecum pentru a căuta “aventura” sau alte locaţii de divertisment şi nici nu cred ca va atrage prea mulţi turişti o asemenea destinaţie, poate chiar va închide oportunităţi.

În plus fată de cele expuse, va mai pot ajuta cu câteva idei, pe care m-aş bucura dacă le-aţi introduce în baremul de evaluare a proiectelor pentru această zona:

– Stabilirea unei arii de “interventie zero”, protejate, pentru asigurarea unui ecosistem cât mai apropiat de cel natural, asigurarea ocrotirii reale pentru aria protejată și a unei administrări responsabile axată pe conservarea și dezvoltarea biodiversității

– Cel puțin 10% dintre copaci trebuie rămână în pădure ca arbori habitat și arbori morți pentru a contribui la susținerea unui ecosistem divers și funcţional (referitor la declaratia dvs. privind copacii cazuţi şi uscaţi)

– Tăierile trebuie să respecte și să mențină proporția naturală a speciilor și în același timp, să urmărească diversificarea claselor de vârstă, astfel încât să susţină revenirea la compoziția inițială a pădurii

– În zonele unde este nevoie de refacerea pădurii, plantările să fie făcute astfel încât să refacă ecosistemul natural şi să fie făcute doar cu specii autohtone și materiale forestiere de reproducere cu proveniență locală (excluzând introducerea de specii exotice de arbori)

– Amenajarea căilor de acces să fie făcută doar unde este strict necesară, în așa fel încât să nu fie afectat solul, pădurea și peisajul natural.

În final, ţin să vă repet, CONSULTAŢI SPECIALIŞTI, nu este nici o ruşine sa cereţi parerea unei personae avizate, nimeni nu le ştie pe toate şi cred ca puteţi accesa informaţii dincolo de cercul îngust care vă consiliază. Subliniez acest aspect, deoarece mă tem că unele lucrari vor fi efectuate de “specialistii în toaletări” de la D.A.D.P. , că în locul unor copaci vor aparea arbuşti de la “amenajări peisagistice” – precum în Zăvoi, sau Doamne-fereşte să nu ne trezim cu potecile pavate cu granit, iar aceste lucruri, nu ştiu in interesul cui pot fi, dar numai al râmnicenilor nu sunt.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.