…în condițiile în care directorul prins cu acest gol financiar a rămas pe funcție? Sigur nu! Lui îi plac alte sume! Cu toate astea, edilul este vinovat de toate cele descoperite la ETA SA de către Curtea de Conturi și în 2017 și în 2021.
Primarul nostru nu are cum să spună că nu știa ce se petrece acolo, totul fiind făcut public chiar de presa plătită de el, ignorând deci cu știință frauda administrativă descoperită în curtea societății. Un singur lucru poate justifica lipsa de interes în schimbarea de urgență a directorului, în urma celor constatate, și anume – „partea lui” sau directorul știe multe și poate „măcăni”…alegeți ce variantă doriți. Atenție, „partea lui” poate însemna multe, cum ar fi…angajări din alte obligații…
La vremea publicării primelor date despre incorecta administrare a societății (nov 2019), conducerea Primăriei nu a remis nici un drept la replică pentru a desminții toate informațiile. Un comunicat de presă măcar în care să asigure faptul că va lua atitudine și va remedia cele aflate. A mers în continuare pe mâna lui Andi Davidescu, dându-i un credit de încredere și mai mare.
Și iată, Curtea de Conturi revine în control la societatea ETA S.A., urmare a constatărilor Rapoartelor de Audit nr. 1878/12.05.2021, și 2369/18.06.2021 ale auditorului intern, așa cum informează viceprimarul Virgil Pîrvulescu. Controlul care se va desfășura pe parcursul a 2 (două) luni de zile are la bază rapoartele de audit solicitate de foștii administratori provizorii ai Consiliului de Administrație (CA), care au fost transmise acestei instituții cu rol de control.
În Raportul de Audit nr. 1878/12.05.2021,
S-a constatat că pentru activitatea de curățenie stații a fost folosit, în fapt, un autoturism neconform, deși societatea are un vehicul special destinat și dotat pentru această activitate. Din foile de parcurs ale acestui autoturism au fost constatate numeroase nerespectări ale regimului de utilizare ale foilor de parcurs și depuneri, repetate, ale acestor documente, cu mare întârziere și cu neconcordanțe mari la kilometri reali parcurși.
Au fost realizate alimentări cu combustibil, fără a fi emise foile de parcurs, în zile nelucrătoare. Datorită nejustificării combustibilului consumat, prin kilometri parcurși, au fost numeroase situații în care restul din rezervor, plus cantitatea de combustibil alimentat, au depășit cantitatea rezervorului. Aceste situații au fost constatate de conducerea societății, dar nu au fost luate măsuri de remediere, astfel că au persistat. De asemenea au fost emise în aceeași zi foi de parcurs pentru 3 autovehicule distincte, pentru același conducător auto, să îl intitulam B.I., iar numărul de kilometri parcurși, pentru, fiecare vehicul, fiind atât de mare încât șoferul în cauză nu avea timpul fizic pentru a le conduce.
În Raportul de Audit nr. 2369/18.06.2021,
Cu privire la activitatea de depozitare și valorificare a vehiculelor fără stăpân sau abandonate și activitatea de ridicare a vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a străzilor de pe raza municipiului, au rezultat activități susceptibile a fi fost comise infracțiuni de fals, uz de fals sau chiar trafic de influență. Concluzia auditului, în acest raport, este că inginerul șef și managerul de transport nu au dispus desfășurarea activității de înregistrare, manipulare și asigurarea pazei vehiculelor declarate ca fiind abandonate sau fără stăpân, prin repartizarea sarcinilor de realizare a acestor activități personalului societății implicat, prin fișele posturilor.
De menționat că la nivelul ETA SA nu s-a elaborat nici un document din care să rezulte situația faptică a vehiculelor declarate ca fiind abandonate sau fără stăpân depozitate în incinta ETA SA. În acest context există aprecieri, ale unor angajați ai societății, că mai multe vehicule din această categorie au fost efectiv vândute, către firmele de fier vechi, de unul sau mai mulți angajați, fără respectarea procedurilor legale, profitând de faptul că nu există o evidență clară a acestora.
Oare Curtea de Conturi va închide ochii și de data asta, la fel cum se întâmpla în trecut, când la Primăria Râmnicu Vâlcea nu exista o opoziție reală? Cei care mă cunosc știu că nu voi accepta altceva decât performanța din partea instituțiilor statului, iar în lipsa ei, sau în caz că există suspiciuni de corupție ale funcționarilor publici, nu voi ezita să duc lucrurile în fața instanțelor de judecată competente!” adaugă viceprimarul Virgil Pîrvulescu.
Amintim faptul că în noiembrie 2019, într-un cotidian local, a apărut informația că directorul SC ETA SA, Davidescu Andi, a produs într-un singur an prejudicii societății ETA SA în cuantum de 100.000 euro, lucru constatat în urma unui alt control al Curții de Conturi, unde abaterile financiar-contabile constatate erau aferente anului 2017. Aici, CC a scos în evidență că societatea nu a înregistrat provizioane pentru plățile aferente drepturilor salariale stabilite. La fel, consumul de carburant a fost înregistrat în contabilitate pe baza unor documente justificative incorect întocmite și multe alte nereguli care pot fi citite AICI și AICI.
Deci, Curtea de Conturi a constatat și în trecut aceleași abateri pe care acum le găsește auditorul intern 2021, iar conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea nu a luat măsuri de remediere a situației. Ba mai mult, directorul Andi Davidescu a fost în continuare susținut de primarul Mircia Gutău și astăzi aflăm că aceeași instituție cu drept de control va prezenta, în curând, publicului larg alte fapte sigure de corupție administrativă.
În loc de concluzii,
Curtea de Conturi dacă va ajunge și la – Piețe Prest, DADP, Filarmonică, Poliția Locală, Creșe, Teatrul „Ariel”, etc – cu siguranță în toate aceste direcții/servicii, care aparțin Primăriei, va găsi infracțiuni administrative cu ecou…