Loading

…pe noi cei care am îndrăznit să spunem că decizia pe care a luat-o, de a închide Căminul pentru Persoane Vârstnice, s-a făcut cu încălcarea legii, dar și cu o lașitate de care a dat dovadă în ultima lună de zile, când s-a spălat pe mâini, la propriu, de – cetățenii autoizolați, medicii de familie și de restul populației prin măsurile luate, dar ineficiente, pentru combaterea răspândirii covid-19.

Ministrul Vela l-a POCNIT pe Gutău atât de tare, încât să se sature să ne mai jignească…

Ministrul Vela evident că la figurat l-a pocnit pe Gutău (fără ghilimele, sâc!, pentru noi, unii, e ca și cum chiar l-a pocnit), dar sigur el a simțit-o la propriu, atunci când prin Ordonanța Militară nr 8 a decis că pe perioada stării de urgență se interzice încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice.

Întrebarea este următoarea: ce se întâmplă acum cu bătrânii care au plecat din Cămin, la ordinul lui Gutău care, fără bază legală, i-a forțat pe aparținători să vină să-i ia? Cine răspunde acum dacă se întâmplă ceva cu unul din acești bătrâni? Pot aceștia să se reîntoarcă acum la Cămin?

ORDONANȚA MILITARĂ NR 8

Art.9 – (1) Se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.867/2014 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Aparținătorii/susținătorii/reprezentanții legali ai beneficiarilor serviciilor prevăzute la alin.(1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau după caz la reședința aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

(3) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

🔴 Art.10 – (1) Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile.

(2) Perioada prevăzută la alin.(1) este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.

(3) În termen de 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe militare, șeful de centru, înlocuitorul desemnat sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește organizarea turelor pe perioada stării de urgență.

(4) În lipsa personalului prevăzut la alin. (3), directorul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, pentru serviciile sociale publice din structura direcției generale, primarul, pentru serviciile sociale organizate în cadrul/în subordinea autorităților administrației publice locale și reprezentantul legal al furnizorului privat stabilesc organizarea turelor pe perioada stării de urgență.

(5) În situații excepționale, în cazul serviciilor sociale private, pentru care personalul prevăzut la alin.(3) și (4) nu există, comitetul județean pentru situații speciale de urgență desemnează persoana responsabilă cu organizarea turelor în vederea izolării preventive la locul de muncă/domiciliu și a asigurării managementului serviciului.

(6) Refuzul izolării preventive la locul de muncă de către personalul centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.

(7) Accesul vizitatorilor/aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali ai beneficiarilor serviciilor sociale în centrele rezidențiale prevăzute la art.9 alin.(1) este interzis.

(8) Măsura prevăzută la alin.(7) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

🔴 Art.11 – (1) În situația în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor art.10 alin.(2), autoritățile administrației publice locale pe raza de competență a cărora funcționează serviciile sociale prevăzute la art.9 alin.(1) au obligația identificării și asigurării, în proximitatea acestora, de spații pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia precum și asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/reședința acestuia și invers, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției.

🔴 Art.12 – (1) Personalului care deservește centrele prevăzute la art.9 alin.(1) i se asigură de către furnizorul de servicii sociale echipamentele igienico-sanitare și de protecție necesare.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

🔴 Art.13 – (1) Pe perioada stării de urgență, prin excepție de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajaților centrelor prevăzute la art.9 alin.(1), termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

AȘA A ÎNCEPUT ȘIRUL LUNG DE JIGNIRI AL PRIMARULUI GUTĂU MIRCIA

ARTICOL TIMPUL DE VÂLCEA

„S-a luat decizia la Comitetul de Situații de Urgență. Avem doar 4 cazuri extreme, care vor rămâne în Cămin, nu-i scoatem afarăm, dar rămân pe proprie răspundere. Noi nu putem asigura siguranța lor. Nu avem cum! Asistenții fac naveta, intră în contact cu fel și fel de persoane, nu avem control asupra lor, iar eu personal nu pot să-mi asum responsabilitatea asta enormă, să ma tresesc ca în Franța unde au murit la un cămin 50 de oameni. Avem 80 de bătrâni, din aceștia doar 4 sunt extreme. M-a sunat cineva din Germania că nu are cine să-l ia deocamdată, avem grijă de ei, vom reduce personalul. Și eu am pe mama soacră acolo, cât e pandemia asta o să o țin acasă, risc să se întâmple ceva. Noi am luat deja o măsură de 3 săptămâni, nu mai vine nimeni la ei. Am interzis accesul, dar cu toate astea există un contact de afară. Medicii fac naveta, cel care aduce mâncarea face naveta. Chiar medicul mi-a cerut așa ceva. Ferească Dumnezeu să se întâmple ceva, dar măcar nu sunt 80 care vor suferi”, declară Mircia Gutău.

Prin Hotărârea Consiliul Local nr. 40/18.02. 2020 a fost aprobat bugetul de venituri proprii și subvenții al instituției Căminului pentru Persoane Vârstnice, pentru anul 2020, cu o valoare totală de 4.470.000 lei.

Căminul pentru Persoane Vârstnice este una din instituțiile publice de interes local, ordonator terțiar de credite de credite bugetare la care finanțarea cheltuielilor curente se realizează atât din subvenția acordată din bugetul de stat, bugetul local, cât și din veniturile proprii, reprezentând încasări din activitățile specifice desfășurate.

Astăzi Mircia Gutău a solicitat familiilor celor care și-au adus bătrânii la aceste cămin, să și-i ia acasă, pe motiv că nu pot fi îngrijiți în această perioadă. Mircia Gutău a decis să închidă Căminul de Persoane Vârstnice, pe perioada pandemiei de coronavirus

COMUNICAT – MIRCIA GUTĂU

Cât de nenorocit trebuie să fii ca să te foloseşti de o pandemie în scop electoral? Nu era de ajuns că trecem printr-o perioadă de încercări fără precedent şi că nu ştim ce ne va aduce ziua de mâine! Iată că într-o astfel de criză, în care orice om responsabil încearcă să găsească cele mai bune măsuri pentru a elimina sau limita pierderile, liberalii vâlceni lansează un atac mârşav la adresa mea pe tema suspendării activităţii Căminului pentru Persoane Vârstnice.

Sătui de auto-izolarea pe care liderii lor şi-au impus-o extrem de convenabil, liberalii nu au găsit altceva mai bun decât să mă acuze că îi ”abandonez” pe seniorii găzduiţi la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Ostroveni (apropo – acelaşi cămin pe care un primar liberal îl încredinţa unor falşi ”cavaleri”, care l-au folosit câţiva ani la rând drept un adevărat ”cuibuşor de nebunii”!)

Cât de nenorocit trebuie să fii ca să transformi o astfel de chestiune, atât de sensibilă şi gravă, într-un atac electoral? Câtă perversitate să ai ca să te foloseşti în felul acesta de temerea firească de a nu se repeta şi la noi tragedii precum în Spania, Italia, Franţa sau Statele Unite, cu astfel de cămine în care, odată intrat, coronavirusul a făcut ravagii şi a provocat zeci de morţi de pe o zi pe alta? Şi cum să fii atât de ipocrit încât să mă acuzi pe mine că ”m-am spălat pe mâini” de această responsabilitate, când guvernul liberal nu ştie decât să dea sarcini şi dispoziţii primăriilor din ţară, cele mai multe imposibil de realizat în lipsa finanţării?

Nenorocita aceasta de epidemie, care ne înspăimântă acum pe toţi, are şi o parte bună: scoate la iveală esenţa fiecăruia dintre noi! Iar după ce se va fi terminat, în urmă vor rămâne cei care au încercat, după puteri, să lupte împotriva ei, şi cei care au încercat, mişeleşte, să profite de pe urma dezastrului. Şi ştiu de pe acum de care parte se vor situa liberalii vâlceni!

ARTICOL TIMPUL DE VÂLCEA

Mircia Gtău nu a luat o decizie corectă, speriat de „efectul Franța”, nu s-a sfătuit cu specialiștii, s-a pripit și riscă să fie acționat în instanță ori un dosar penal, așa cum se gândesc deja mai mulți aparținători care ne-au contactat. Poate după ce va citi aceste rânduri va reveni asupra celor spuse și decise fără un document oficial emis!

Bună ziua. Se închide căminul și trebuie să programăm plecările. Când programați să-l luați acasă pe părintele dvs? Așa a început contactarea tuturor aparținătorilor care au bătrânii la Căminul de Persoane Vârstnice din Râmnicu Vâlcea, instituție în subordinea Primăriei.

Felicia Predescu, angajat al acestui centru medical, i-a contactat pe aparținători fără ca măcar să aibe un document legal emis de Comitetul de Situații de Urgență, al cărui președinte este primarul Mircia Gutău. Cu mesajul verbal primit și fără susținere legală, toți aparținătorii, acum, caută soluții pentru bătrânii lor, pentru că edilul nu vrea să-și asume un dezastru, dar nici alte variante nu a căutat. A decis scurt că se închide căminul pentru că „personal nu pot să-mi asum această responsabilitatea asta enormă”.

Într-o perioadă în care toată lumea se ferește de toată lumea, în care medicii și asistenți sunt folosiți la maxim în spitale, în această cruntă perioadă, aparținătorii bătrânilor sunt puși într-un timp record să și-i ia acasă și să le caute asistență socială. Primarul Mircia Gutău, deci nu Căminul, nu iși mai asumă responsabilitatea pentru îngrijirea lor, dar nu-i asigură nici pe aparținători că ei nu sunt deja infectați cu acest virus. Bătrânii nu sunt testați, medicii cum menționa primarul, vin de afară, zi de zi, de pe navetă, contact masiv cu alți cetățeni, dar îi dă acasă.

„Am o situație specială, sunt plecat din oraș, nu am cunoștințe medicale, și presupun ca mulți trec prin aceiași situație, pentru că ăsta e motivul pentru care bătrânii noștri se află la acest cămin. Ni s-a spus că o dă sanitar (n.r. decizia), că nu pot să asigure cadrele medicale îngrijirea lor în această perioadă, existând riscul îmbolnăvirii cu covid. Este o încercare de derogare de responsabilitate a tuturor, a unei instituții medicale. Am încercat să găsesc o soluție, aici, unde stau, în acest oraș, și m-a întrebat medicul care este actul din care reiese motivul mutării, hotărârea, decizia, ceva…trebuie să dau avans aici și nu pot să-l dau pentru că persoana care m-a contactat, de la cămin, nu m-a asigurat ca îmi dă documentul de justificare, dar mi-a sugerat să-i amân pe cei unde vreau să-mi aduc părintele”.

Comitetul de Situații de Urgență, legal, nu poate lua această decizie, este o aberație să închizi o unitate sanitară. Chiar dacă se emite un document în acest sens, el poate fi atacat în instanță. Felicia Predescu evident că a executat un ordin. E forță majoră medicală și unitățile medicale trebuie să fie deschide, în nici un caz nu trebuie să le închizi. Căminul este un centru medical, până la urmă.

„Nu vă retrageți bătrânii până ce Primăria nu emite un act oficial că se închide căminul. Pentru că odată ce i-ați retras, nu mai puteți să-i aduceți înapoi. Scos pe poartă, e scos. Doctorii care lucrează în spitale se întorc acasă, zilnic, la familiile lor, și ei sunt expuși pericolului de contaminare, zi de zi, că vin din spital. Cum să-mi spună mie primarul că e risc de îmbolnăvire pentru cei bătrâni că vin medicii și asistenți de pe navetă, unde au contact cu n persoane și se riscă infectarea lor, iar el nu își asumă. Cum? Trebuie să-și asume printr-un act închiderea căminului, act ce va putea fi atacat în instanță sau chiar primarul personal poate fi atacat în instanță, pentru că a semnat o astfel de decizie, dacă va semna”.

Aparținătorii sunt constienți de coronavirus și riscul ca epidemia să ajungă și în cămin, dar căminul este gestionat de persoane cu calificare medicală.

„Dacă nici ei nu sunt în stare să-i îngrijească, cum putem noi, aparținătorii lor, să facem acest lucru? Cum să le oferim acasă îngrijirea medicală de care au nevoie? Toți suntem expuși, nu doar medicii și asistentii care operează la aces cămin. Putea să ne spună: noi avem deficiențe de îngrijire a bătrânilor, este pericol de infectare, vă asumați sau nu? Covid- ul ăsta nu hotărăsc eu dacă intră în cămin sau nu, și nici Gutău, sunt conștient și nu o să-l acuze cineva pe el că s-au îmblonăvit bătrânii de covid, că ar însemna să fii idiot. Dar dacă mi-l trimiți acasă, pot să te dau în judecată. Mi l-ai dat afară din sanitara unde era cât de cât protejat. Nu l-a pus nimeni să spună că nu-și asumă responsabilitatea unui posibil dezastru, că este responsabilitatea căminului, nu a lui”, ne spune un aparținător.

Mircia Gutău din nou nu a fost sfătuit bine. Putea să ceară tuturor aparținătorilor o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă că în condițiile în care există riscul ca bătrânii să se infecteze cu covid 19, și într-un caz nefericit să apară decesul, să nu aducă acuze conducerii. Toată țara e în pericol de contaminare nu doar acest cămin. Și atunci, se clarifica situația foarte simplu și aparținătorii care puteau își luau bătrânii acasă car nu își asumau.

E pandemie în toată țara, nu doar în căminul lui Gutău ar putea fi. Ba dimpotriva, e pandemie și căminul este un loc protejat, fiind centrul medical, cu personal asigurat în acest sens. Sunt mai protejați bătrânii la cămin, unde este un mediu controlat și protejat medical, decât dacă le dai drumul pe stradă. Aceștia se pot infecta chiar și până la locul unde vor fi duși. Ăsta e motivul pentru care ni se cere să stăm în casă, pericolul infectării fiind chiar și în aer.

Aparținătorii au fost contactați și li s-a pus în vedere să vină să-și ia bătrânii acasă, dar nu i-a întrebat nimeni dacă sunt în izolare, dacă sunt infectați cu covid, dacă au de unde să ia personal medical pentru îngrijirea lor, dacă puteți să-i țineți, aveți unde să-i duceți, cu ce să-i duceți, aveți probleme de izolare?

Mircia Gutău:

De ce nu asigurați cazarea asistenților și medicilor la această instituție, în această perioadă?

Care este actul oficial prin care s-a decis închiderea Căminului?

De ce ați luat această decizie fără consultarea Consiliului Local?

Poate edilul va înțelege că nu a luat o decizie verbală bună, de a închide căminul, fără a lua în calcul și alte variante. Bătrânii cazați la acest centru medical au nevoie de îngrijire medicală permanentă. Dacă îi dați acasă, domnule primar, cine le oferă asistența medicală? Cine vine de unde să îi trateze? Și dacă s-ar găsi, nu vine tot de afară, de unde are contactat cu zeci de persoane? Nu este același lucru? Bătrânii aceștia se află în cămin nu pentru că neapărat nu are cine să-i îngrijească la domiciliul lor, ci că nu au asistență medicală asigurată 24 din 24 de ore. Toți medicii și asistenții acum sunt solicitați la maxim, cine mai poate veni la un caz în plus, mai ales dacă îl iei și îl duci unde ești, în alt oraș, dacă medicul lui este aici în Vâlcea? Dacă moare acasă la aparținător, unul măcar, pe decizia dvs., cine răspunde?

„Sunt un valcean cu dubla cetatenie (romana/italiana) si locuiesc in Italia din 1991. Mama mea, in varsta de 86 de ani, este internata in Caminul pentru Persoane Varstnice Ramnicu Valcea intrucat nu de mai bine de doi ani nu mai este autosuficienta si are nevoie de asistenta in ceeace priveste:

– administrarea cu regularitate a medicamentelor

– pregatirea si administrarea hranei zilnice

– exercitarea micilor actiuni cotidiene (telefonare, utilizarea telecomenzii televizorului, schimbarea unui post de radio, etc…)

In data de 30.03.2020 ora 13:25 am fost informat telefonic de catre D.na Felicia Predescu, din cadrul organizatiei Caminului pentru Persoane Varstnice Ramnicu Valcea, de inchiderea iminenta a institutiei (pe motiv de COVID-19) incepand cu ziua de Vineri 3 martie 2020, fiind somat sa-mi retrag mama, din aceasta structura, pana la acea data.

D.na Dr. Calinescu (responsabilul medical al institutiei) cu care am vorbit imediat dupa socanta veste, mi-a confirmat decizia de inchidere a caminului.

Fiind in imposibilitatea de a parasi Italia (pe motive lesne de inteles) si ne avand nici o ruda apropiata care sa acorde mamei mele ingrijirile de care are nevoie, am solicitat Primariei Municipiului Ramnicu Valcea anularea acestei decizii.

Opriti inchiderea Caminului pentru Persoane Varstnice din Ramnicu Valcea!

Inchiderea caminului ar reprezenta pentru mama mea, la fel ca si pentru alte mii de persoane ale caror rude apropiate sunt in strainatate, o condamnare la un sfarsit nedemn.„

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.