Soarta pacienţilor din judeţ se va stabili marţi în şedinţa Colegiului Medicilor Vâlcea
Discuţiile purtate joi, 20 iunie, la nivel naţional între reprezentanţii Colegiului Medicilor şi cei ai sindicatului Sanitas anunţă o grevă de proporţii a cadrelor medicale din România începând cu 01 iulie. Reacţia directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost de a nega situaţia, Georgeta Sălişte anunţând că la Vâlcea nu va fi demarat protestul.
Îl ia pe „Nu” în braţe
Având în spate susţinerea organizaţiilor de pacienţi, a Sanitas-ului, dar şi a Colegiului Medicilor Dentişti, doctorii ameninţă cu o grevă generală în sistem. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi a confirmat că acţiunile anunţate de Colegiul Medicilor din România au susţinerea organizaţiei sindicale, el precizând că acestea nu sunt împotriva Ministerului Sănătăţii, ci a celui de Finanţe şi a Guvernului. „Federaţia Sanitas susţine acţiunile de protest. Trebuie să se înţeleagă că nu este o acţiune împotriva Ministerului Sănătăţii. Colegiul Medicilor şi Sanitas au o relaţie corectă cu Ministerul Sănătăţii. Propunerea de alianţă are legătură cu sistemul sanitar şi cu finanţarea, care este apanajul Ministerului de Finanţe şi al Guvernului”, a declarat Sepi. În Vâlcea însă, vestea este negată cu vehemenţă de directorul SJU, Georgeta Sălişte. „Nu vom avea grevă la Vâlcea. Nu mi-au trimis nicio scrisoare oficială şi chiar şi din discuţiile purtate cu colegii în spital nu cred că se va trece la proteste. Nu avem probleme cu salariile”, susţine directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Marţi se stabileşte cum se va desfăşura greva la Vâlcea
Reprezentanţii Colegiului Medicilor Vâlcea susţin ideea protestului, dar iau în considerare că nu pot pune în joc viaţa pacienţilor. „Deocamdată s-a luat o decizie la nivel naţional. Rămâne la latitudinea Consiliului Judeţean al medicilor cum se va desfăşura acest protest în Vâlcea. Înainte de a intra în grevă trebuie să ne gândim în primul rând la pacienţi. Marţi, 25 iunie, se va stabili modul de protest. În spitalele noastre există nemulţumiri legate de lipsa fondurilor pentru materialele sanitare. În condiţiile în care pacientul vine de acasă cu toate medicamentele şi cu multe alte materiale sanitare, medicul nu mai simte că îşi desfăşoară activitatea în mod profesionist. Sigur că există subfinanţare în toate spitalele din Vâlcea. Ca să înţelegeţi, fondurile alocate iniţial pentru Spitalul Judeţean au fost calculate după grila din 2010. Abia după numeroase intervenţii, Consiliul judeţean a reuşit să îi convingă pe cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să calculeze conform rezultatelor înregistrate în 2012. Există o formulă de calcul care stabileşte suma acordată: indicele de complexitate al cazului se înmulţeşte cu numărul de internări. La SJU Vâlcea până acum s-a plătit suma de 1444 lei/ caz rezolvat”, explică purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Vâlcea, Adrian Buşu.