Loading

În perioada 7 – 9 iunie 2013, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea s-au desfăşurat  Zilele Medicale Vâlcene, ediţia a VII-a.
Evenimentul a fost organizat de Colegiul Medicilor (CM) din judeţul Vâlcea în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali şi al Moaşelor sub patronajul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Peste 300 de medici şi 1.000 de asistenţi din Vâlcea au participat la sesiunile de lucru care au avut loc în cele trei zile. „Această manifestare e o idee exclusivă a doctorului Adrian Pătrulescu, preşedintele CM Vâlcea. E practic o platformă de discuţii în cadrul căreia oferim cadrelor medicale din judeţ ultimele noutăţi care au aparut în ultimul an pe diferite specialităţi”, a declarat Adrian Buşu, juristul CM Vâlcea. Au avut loc discuţii pe sesiuni: relaţia medic-pacient; eşecuri şi incidente în tratamentul chirurgical al fracturilor; o evaluare calitativă a medicaţiei prescrise în spitalele din judeţul Vâlcea; diagnostic şi tratament în toxemia gravidică; condiţia medicului în România şi în Uniunea Europeană; sistemul sanitar în reformă permanentă; sinuzita cronică o boală supraevaluată; actualităţi în diagnosticul şi tratamentul osteoporozei; incidente şi accidente posibile în chirurgia cancerului de col uterin; relaţia Casei de Asigurări de Sănătate cu furnizorii de servicii medicale; dializa peritoneală-actualităţi; etc. Temele au fost prezentate  de profesori universitari din cadrul universităţilor de medicină din ţară.
Întâlnire pe malpraxis, în toamnă
„Vrem să repetăm această întâlnire şi în toamnă, dar pe un singur subiect, malpraxisul. Va fi practic un schimb de informaţii pe această temă cu medicii şi asistenţii. Vrem să plecăm de la ideea că medicina nu e o ştiinţă exactă, iar starea unui pacient se poate agrava în orice moment şi toate eforturile făcute de medic nu dau randament uneori. Trebuie înţeles că evoluţia  stării de sănătate a unui pacient nu ţine doar de medic, ci şi de organismul acestuia”, precizează Adrian Buşu. Tot acesta spune că legislaţia din România în ceea ce priveşte malpraxisul nu e armonizată cu cea din UE. „În afară când are loc un incident la discuţii e chemat asiguratorul pentru a rezolva conflictul, la noi se face direct plângere penală. În Occident se ia o despăgubire, la noi se vrea scoaterea medicului vinovat.”, explică Buşu. Astfel că, verdictul într-un caz de malpraxis, poate fi dat la noi după ani buni. Nici, astăzi,  cazul Ciurezeanu nu a fost elucidat. Nu s-a dat un verdict care să spună clar de ce a decedat Luiza Ciurezeanu, tânăra de 20 de ani, care a murit la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, în iulie 2004.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.