Plecând de la o analiză pe care o regăsim în spațiul public, revenim în atenția cititorilor cu subiectul medical – Clinica de radioterapie construită în curtea unității medicale denumită – Maternitate!
Am promovat aproape fiecare etapă a investiției medicale efectuată de SC Iodimed SRL, pe teritoriul municipiului Râmnicu Vâlcea. Astăzi, la o lună distanță de la ultima vizită la clinică, a autorităților și a investitorului, am considerat că este oportun să prezentăm noi detalii care ne demonstrează cât este de important să avem în județul nostru o astfel de clinică. Înainte de a prezenta unde se situează România în ceea ce privește cazurile de cancer, reamintim faptul că lucrările la Clinica de Radioterapie și Imagistică au fost recepționate, lucru evidențiat de conducerea județului printr-un comunicat de presă. Tot atunci, președintele CJ Vâlcea, Rădulescu Constantin, a spus că este „convins că vor fi la fel de implicați și în ceea ce privește instalarea și punerea în funcțiune a aparaturii, astfel încât, la sfârșitul lunii mai, noul centru oncologic să își deschidă porțile pentru primii pacienți”, referindu-se evident la investitorul SC Iodimed SRL.
O analiză a specialiștilor ne arată că România se situează sub media europeană la număr de cazuri de cancer, dar cu mortalitate mai mare și în creștere la persoane cu vârste între 15 și 64 de ani. Cancerele de plămâni și de sân au cea mai mare incidență, iar în ultimul deceniu nu s-a înregistrat niciun progres, arată un raport al Comisiei Europene. Nici Vâlcea nu stă mai bine la acest capitol, știut fiind faptul că pacienții ce suferă de această boală necruțătoare sunt obligați să se deplaseze în alte centre spitalicești din țară mai ales pentru ședintele de radioterapie, vitale pentru ei.
În străinătate, radioterapia este utilizată în proporție de 70% ca tratament pentru bolnavii de cancer. Când vine vorba de România vorbim de un procent foarte scăzut – 25%.! De ce credeți că procentul este atât de mic? Pentru că nu avem echipamentele medicale necesare! Norma europeană prevede ca pentru o țară să fie 4-8 acceleratoare la milionul de locuitori. Asta ar însemna pentru populația României, la o medie de 6 acceleratoare, că ar trebui să avem vreo 80 de aparate de radioterapie. La noi în țară numărul se apropie de jumătate din necesar, fapt ce duce la apariția listelor de așteptare.
Apare o presiune foarte mare pe centrele care au echipamente pentru că pacienții sunt foarte mulți. Se stă foarte mult până când se intră în tratament. Consecințele sunt sumbre, din păcate. Progresie tumorală, prognostic mai prost, iradieri care trebuiau să fie cu intenție curativă, devin tratament paliativ, din păcate. De exemplu, pentru cancerele din sfera ORL sau pentru cele de col uterin întârzierea înseamnă un prognostic mai prost. Trebuie știut că în momentul în care tumora crește și radioterapia va fi mai puțin eficace. În plus, iradiindu-se volume mai mari reacțiile adverse vor fi mai intense. Pacienții care ar trebui să facă radioterapie paliativă, pentru simptome, care spera o îmbunătățire a calității vieții, se vor chinui mai multă vreme pentru că nu vor putea să facă tratamentul la momentul oportun. Deci întârzierea, la ora actuală, a radioterapiei este o problemă majoră de sănătate.
Știute fiind toate aceste probleme, legislativul vâlcean, din 2016-2020, a aprobat în 2019 concesionarea unui teren existent în curtea Maternității, în suprafață de 1472 mp, pentru acest centru medical cu profil oncologic. Mai exact, radiodiagnostic/radioterapie/imagistică, un centru medical ce va funcționa în Râmnicu Vâlcea începând din acest an, datorită unui investitor.
Așa cum am mai prezentat și în alte materiale de presă, beneficiarul investiției este SC Iodimed SRL. Ce știm despre această societate? Că a încercat, în zadar, să construiască un astfel de centru și în alte județe, de exemplu – Neamț sau Vrancea, unde s-a lovit de blamare și acuze nefondate din partea spectrului politic. Ceea ce nemțenii au pierdut, am câștigat noi, vâlcenii, care, în scurt timp, vom beneficia de servicii de radioterapie și imagistică performante, de nivel european.
În prezent, pacienții din Vâlcea diagnosticați cu cancer au la dispoziție doar secția de oncologie (50 de paturi capacitate) din cadrul Spitalului Județean de Urgență și laboratorul de medicină nucleară.
Capacitatea secției de 50 de paturi asigură necesarul de internare de 1500 internări zilnice/lună, care raportat la numărul total de peste 5000 de bolnavi de cancer ar implica o internare de zi la circa 3 luni/bolnav. În condițiile în care un bolnav de cancer necesită internări bilunare sau cel mai fericit caz lunare (cuprinse între 1 și 3 zile) pentru tratamentul de chimioterapie/citostatice/tratament curativ/paliativ, rezultă că secția de oncologie are o capacitate de internare mult subdimensionată.
Regiunea duce lipsă de diagnoză și tratament la nivel terțiar pentru cancer, precum și de radioterapie și chimioterapie. Drept rezultat, pacienții de cancer trebuie să meargă către orașe precum Timișoara, Cluj, București, Iași sau altele, pentru tratament. Cancerul este o boală costisitoare, ce necesită resurse importante pentru prevenție, diagnostic, tratament sau urmărirea evoluției în următorii ani. În România sunt 21 de centre de radioterapie, din care șase private. La acestea se va adăuga și cel din Râmnicu Vâlcea, pus la dispoziția bolnavilor de cancer de către SC Iodimed SRL.
În loc de concluzii,
Vâlcea nu a gândit politic atunci când a aprobat concesionarea terenului pentru construirea clinicii de un interes major în actul medical și asta trebuie felicitat. Iată, alte județe precum Neamț, prin conducerea sa, dar și cea a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, care a spus că nu este oportun un asemenea centru medical, a privat cetățenii de un act medical indispensabil, un act medical care ar fi trebuit, la 33 de ani de la revoluție, să existe în fiecare județ…
Vom reveni curând cu noi detalii, dar până atunci, nu uitați: și după cancer există viață!