Loading

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea este cel mai mare spital din judeţ şi are, anual, peste 55 000 de pacienţi. Bolnavii sunt nevoiţi să-şi cumpere până şi banalul algocalmin din farmaciile de la poarta spitalului şi să scoată din buzunare cel puţin 10 lei dacă vor cearceafuri mai bune pe pat.

 

Managerul unităţii spitaliceşti vorbeşte despre subfinanţarea din sistem şi spune că abia a reuşit, luna trecută, să-i plătească pe cei peste 1000 de angajaţi.
„Sunt probleme cu finanţarea pentru luna octombrie. Casa de Sănătate nu a putut asigura nici cheltuielile de personal şi am primit mai puţin cu 200 000 lei. Noi am plătit salariile integral, dar am făcut notificare la CAS. În general nu avem probleme în ceea ce priveşte personalul medical, avem medici. Doar la Radiologie avem deficienţe. Salariul de bază al unui medic cu experienţă, după noua lege, este de 3 000 de lei şi se adaugă sporurile”, precizează managerul Georgeta Sălişte.

Lunar, SJU ar trebui să primească de la Casa de Sănătate 6,5 milioane de lei. Cheltuielile de personal ale spitalului se ridică la 4,5 milioane lei şi, până acum, medicii şi asistentele şi-au primit banii la timp. Doar pacienţii spitalului nu primesc medicamente pentru că sunt bani.

Medic cercetat de ANI

Există cazuri când averea medicilor este mult mai mare decât veniturile realizate din salarii, lucru constatat chiar de Agenţia Naţională de Integritate care a sesizat în toamna acestui an Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Piteşti.
După ce au verificat declaraţiile de avere ale medicilor din Vâlcea, inspectorii ANI au constatat că şeful Secţiei de Cardiologie din cadrul SJU Vâlcea, medicul Ilie Petrescu, deţine o avere mai mare decât veniturile realizate. În fapt, medicul vâlcean trebuie să justifice deţinerea a aproape jumătate de milion de euro.
“În perioada 28 februarie 2007 – 31 decembrie 2011, Petrescu Ilie a realizat venituri salariale în cuantum de 703.671 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 2.560.783 de lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 1.857.112 lie, echivalentul a 484.117 de euro”, susţin inspectorii ANI.
La două luni de când ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor, la SJU Vâlcea nu s-a schimbat nimic, iar medicul este în continuare şef de secţie.
“Situaţia domnului Petrescu nu este problema noastră. Nu se pune problema schimbării domnului doctor din fruntea Secţiei de Cardiologie”, declară Georgeta Sălişte, managerul spitalului. Medicul Ilie Petrescu este unul dintre cei mai bogaţi din judeţ. Potrivit declaraţiei de avere, acesta are depozite bancare la BCR, CEC şi Alpha Bank. În total, acesta a depus la bănci peste 610 000 de lei, 30 000 de euro şi 78 000 de dolari. Cardiologul deţine terenuri în Guşoeni, Creţeni, Dăeşti, Râmnicu Vâlcea şi două case de locuit. Situaţia medicului Petrescu este comentată pe la colţuri de colegi. Printre cei care cred ar trebui schimbat din funcţie se numără chirurgul Constantin Ploscaru.
„Em am spus şi la o emisiune TV că domnul Petrescu ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de şef de secţie. ANI l-a găsit cu un surplus de aproape 500 000 euro, bani pe care eu nu-i pot realiza în 40 de ani de muncă cinstită! Mai sunt şi alţii, şefi de secţie de 15 ani, care au făcut averi şi nu s-a luat nicio măsură”, susţine chirurgul vâlcean.
Cardiologul Ilie Petrescu a refuzat până în prezent să facă vreun comentariu cu privire la situaţia constatată de ANI.

Angajări pe bani

În luna aprilie a acestui an, o râmniceancă a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie că o asistentă a SJU i-a cerut 1 000 de euro pentru a se angaja în Secţia de Radiologie.
Asistenta i-a spus tinerei care dorea să se angajeze că banii sunt pentru persoanele la care urma să intervină. În urma unui flagrant organizat chiar în spital, infirmiera a fost prinsă în timp ce primea 1 700 de lei, un avans din suma cerută. Faţă de aceasta s-a început urmărirea penală pentru trafic de influenţă.

Chirurgul Constantin Ploscaru susţine că în spital se fac în continuare angajări în timp ce pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere toate medicamentele. „E grav că bolnavii îşi cumpără integral medicamentele deşi sunt internaţi în spital. În sistemul de sănătate, banii alocaţi sunt puţini, se fură permanent, iar indiferenţa politică e crasă. Important e să nu se mai facă angajări pe bani, pe 2000-3000 de euro. În spital, se fac în continuare concursuri, tot timpul apar feţe noi”, mai spune Constantin Ploscaru.

Ginecologii, reclamaţi la Colegiul Medicilor

La Colegiul Medicilor Vâlcea au fost depuse în acest an cinci plângeri, din care patru au fost depuse de femei care au trecut prin Maternitate.
Una dintre sesizări a fost înregistrată de o tânără de 35 de ani din Râmnicu Vâlcea. În luna martie a acestui an, Denisa Pitoroac, însărcinată în 5 luni, a avortat singură într-un salon al Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul SJU Vâlcea. Femeia se internase pentru că avea o sarcină cu probleme, dar medicul care a internat-o nu a mai trecut însă prin salon într-una din nopţi, iar femeia a născut prematur în salon, în faţa celorlalte paciente. Familia a depus plângere la Colegiul Medicilor, însă medicul nu a fost sancţionat pentru că tânăra avusese probleme pe toată perioada sarcinii.
Un alt ginecolog a fost acuzat în vară de ucidere din culpă de o fostă pacientă. Bebeluşul Elenei Zăgărin a murit imediat după naştere pentru că nou –născutul avea lichid amniotic într-unul din plămâni. În raportul medicilor legişti se arată că bebeluşul nu prezenta malformaţii şi că ar fi avut şanse de supravieţuire dacă gravida ar fi fost supusă operaţiei de cezariană cu o oră mai devreme. Potrivit raportului, ginecologul nu a putut depista la timp suferinţa fătului pentru că gravida a rămas nesupravegheată timp de o oră şi 40 de minute.
În aceste zile, la Colegiul Medicilor a fost depusă o sesizare faţă de medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Familia unei tinere de 26 de ani care a decedat săptămâna trecută reclamă că medicii de la Urgenţe au trimis-o acasă fără să o supună unor investigaţii medicale amănunţinte.

adevarul.ro

Distribuie

5 comentarii

  1. dr. Constantin Ploscaru Rm Valcea
    un nenorocit care a urlat in salon la mama mea fara motiv in timp ce biata mamaia privea ingrozita. apoi mamaia a fost externata fara hirtii si indicatii medicale la medicamentele care I s-au dat cu bani in cele doua zile in spital. Intrebata, asistenta a spus sa le pastreze pentru urmatoarea criza. bineinteles ca vor expira si nimeni nu doreste alta criza. un badaran lipsit de bun simt, lipsit de professionalism si mai ales un doctor care a spus ca el nu opereaza ca ea este batrina. Nu era necesara operatia dar merita mentionata ca a fost operata anul trecut de dr. Cojocaru, care I se adresa ‘bunicuta” si singurul doctor care s-a “bagat” ca s-o salveze. In comparative Ploscaru a urlat, a tipat, si I -s-a adresat “baba”. In acelasi timp nu se stie diagnosticul, a fost lasata sa plece fara salvare (ea nu merge din cauza la o pareza din trecut) si cu o plasa de medicamente fara sa stie ce sa faca cu ele. In plus a fost externata joi, si hirtille de externare I se vor da marti??? Dr. de familie nu stie intre timp ce diagnostic I s-a pus. Un dr ce trebuie “externat” din acest domeniu si inchis pentru ce se mai spune si scrie despre el.

  2. Este f trist ce se ntampla in SPITALUL JUDETEAN VALCEA SI nimeni nu ia nici o masura . eu am depus plangere la colegiul mediclilo impotriva DR NEUROCHIRURG PATRULEASA CARMEN care efectiv omoara oameni sau ii lasa nenorociti pe viata si nu se ia nici o masura.Pe soacra mea a operat -o in ianuarie 2015 de hernie de disc pe partea dreapta si a nenorocit -o, am dus o pe picioare si am luat o cu targa a scos -o din operatie cu semipareza pe stanga cu probleme la sfinctere, urineaza pe ea si nu simte si plus hernia pe partea dreapta netratata.si cu o mre nesimtire ea nu si asuma nimIC!SI MAI FACE SI ALTE MAGARII IMPREUNA CU ASISTENTA EI BRANDUSA PENSIONEAZA FICTIV, MAI NOU ASISTENTA SE CREDE DOCTORA ARE PARAFELE EI SI MULTE ALTE LUCRURI.

  3. O ROG PE DOAMNA GIULIA SĂ-L PUPE ÎN CUR PE DOMNUL PLOSCARU, CĂCI MINTE CU NERUŞINARE CA O NESIMŢITĂ ORDINARĂ. DOMNUL PLOSCARU ESTE UN OM BUN ŞI ARE CELE MAI BUNE REZULTATE DIN CHIRURGIA VÂLCEANĂ DIN ULTIMELE DECENII. CA SĂ FACI ASEMENEA CARACTERIZĂRI TREBUIE SĂ FI DUSĂ CU BARCA GIULIO, CĂCI DUPĂ CUM SCRII SE VEDE CĂ EŞTI O ANALFABETĂ ŞI O ZDREANŢĂ ORDINARĂ. ASEMENEA CURVE TREBUIESC DEPISTATE ŞI VIOLATE ÎN GURĂ. TE FUT CURVĂ NENOROCITĂ ŞI MINCINOASĂ ŞI PE TINE ŞI PE VACA DE MĂTA, AM FOST O SINGURĂ DATĂ CU COPILUL LA DOMNUL DOCTOR ŞI MI L-A OPERAT DE APENDICITĂ CU PUROI LA BURTĂ. DUPĂ TREI ZILE I-A SCOS DRENA ŞI ÎN A 5-A L-A EXTERNAT, FĂRĂ SĂ MAI AIBĂ PROBLEMĂ, AŞADAR RĂMÂNE CUM AM VORBIT “SĂ-L PUPI ÎN CUR CU MĂTA AIA PROASTĂ”. SĂ NE TRĂIŢI DOMNULE DOCTOR PLOSCARU ŞI SĂ NU PUNEŢI LA INIMĂ CE SPUNE BESTIA ŞI CURVETUL ĂSTA ORDINAR. HAI SICTIR VACA DRACULUI, JEGOASĂ ŞI PUTUROASĂ.

  4. 19 septembrie 2015 – ora 8.03: ion vasilescu, zis ciuciu, in realitate “eminentul si reputatul” chirurg valcea – ploscaru constantin. Un nebun scapat de sub control, care refuza sa-si ia medicatia. Adevarat limbaj de “doctor in stiinte medicale” d-le ion vasilescu, zis ciuciu, zis ploscaru constantin. Bravo !

  5. ce bine ca lasati comentariile unui nebun care a uitat sa-si ia medicamentele. Bravo “Timpul de Valcea” !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.