Loading

Noile acte normative în domeniul sănătăţii aduc o serie de modificări asupra Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate mai ales în ceea ce priveşte echilibrarea financiară şi stingerea datoriilor pe care le au spitalele către furnizorii de materiale sanitare şi prestatorii de servicii.
O astfel de modificare brutală a intervenit la art. 183, indice 3, lit.o, al legii sus-amintite, care iniţial prevedea o vechime de până la 2 ani a plăţilor restante, în schimb, prin OUG nr. 55/2013, această perioadă a fost redusă până la 3 luni.
Dacă în condiţiile anterioare Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea nu înregistra arierate, prin noile modificări, unitatea spitalicească apare cu plăţi restante în valoare de 5.933.233 lei, până la data de 6 iunie a.c.
Pentru ieşirea din impasul produs de modificarea duratei de achitare a datoriilor, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dr. ing. Ion Cîlea, a organizat o analiză detaliată împreună cu conducerile Spitalului Judeţean de Urgenţă şi Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate asupra situaţiei financiare pentru ca, în funcţie de noile prevederi, să se stabilească cele mai potrivite măsuri de încadrare în termenele de plată, dar şi pentru reducerea cheltuielilor spre a preveni intrarea Spitalului Judeţean în incapacitate de plată. Printre măsurile propuse de preşedintele Ion Cîlea şi aprobate în cadrul şedinţei operative s-a numărat şi introducerea unui registru de evidenţă a cheltuielilor în aşa fel ca plăţile onorate de spital să se efectueze prioritar în funcţie de vechimea şi valoarea datoriilor. De asemenea, pentru asigurarea unei stricte discipline financiare, s-a hotărât ca toate plăţile să fie avizate în prealabil de către preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, în calitatea sa de ordonator, evitându-se astfel orice situaţii de plăţi preferenţiale.
Deoarece capacitatea financiară de achitare integrală a arieratelor în condiţiile impuse de OUG nr. 55/2013 nu poate acoperi toate restanţele Spitalului Judeţean de Urgenţă, preşedintele Ion CÎLEA urmează să adreseze câte un memoriu Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru a se găsi surse de finanţare în vederea stingerii restului de arierate neacoperite înregistrate după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Guvern.
Compartimentul de relaţii cu mass-media

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.