Pădurea trebuie ocrotită şi întreţinută, avertizează silvicultorii vâlceni, care pe 15 martie au început „Luna plantării arborilor”. Mii de puieţi urmează să fie sădiţi în zonele forestiere din judeţ, pentru prima dată în ultimii ani, silvicultorii fiind nevoiţi să refacă hectare întregi de pădure mistuite de flăcări.
Turiştii veniţi la grătare, un pericol pentru pădure
În acest an, Direcţia Silvică Vâlcea şi-a propus ca în această lună dedicată plantării de arbori să împădurească peste 115 hectare de pădure, o suprafaţă mai mică decât în anii anteriori, dar care acoperă necesarul regiei naţionale pentru judeţul Vâlcea, spune directorul Gheorghe Mihăilescu. Silvicultorii au ţinut totuşi să atragă atenţia asupra unui fapt care a căpătat accente îngrijorătoare în ultimii ani în Vâlcea: incendiile de pădure. Numai anul trecut hectare întregi de pădure au fost mistuite de flăcări, pentru acest an, Direcţia Silvică propunându-şi reîmpădurirea a nouă hectare de pădure. „Transalpina a dus după ea pe lângă o deschidere frumoasă asupra peisajul şi un aflux de turişti care nu respectă întotdeauna bunele maniere, sau bunul simţ. Anul trecut, în lunile iulie si august am avut nenumărate incendii, noi le spunem incendii de week-end pentru că majoritatea au avut ca punct de plecare o zi de sâmbătă sau de duminică. Am avut un incendiu, la maxim trei kilometri de Transalpina, la care am muncit 40 de zile ca să-l stingem. Nimeni nu spune să nu mai facem grătare, dar acestea trebuie făcute neapărat în zone amenajate şi să fie făcute în condiţii de siguranţă pentru că altfel consecinţele sunt catastrofale şi foarte greu de reparat”, spune Doru Marinescu, şeful ocolului silvic privat Obârşia Lotrului – Voineasa. Astfel, plecând de la premisa că pădurea trebuie respectată pentru că numai astfel pot fi evitate catastrofele naturale, efecte ale intervenţiei necontrolate a omului asupra pădurilor. „Vrem ca prin acţiunile pe care ni le-am propus în această lună să facem cât mai mulţi oameni conştienţi de valoarea pădurii. Plecăm de la o ipoteză simplă şi anume că trăim într-un oraş frumos, curat şi adăpostit de munţi şi de păduri , iar acesta e meritul naturii că este aşa. Cu toţii vedem efectele nefavorabile, uneori cumplite ale extremelor vremii, în Bărăgan, în Oltenia şi trebuie să fim conştienţi că ele se datorează şi unei acţiuni necuviincioase a omului prin tăierea pădurilor, a perdelelor de protecţie”, a precizat Gheorghe Mihăilescu, directorul Direcţiei Silvice Vâlcea.
Elevii implicaţi în sădirea arborilor
Acţiunile silvicultorilor sunt şi în acest an concentrate pe tineri, elevi de la mai multe şcoli fiind invitaţi să le dea o mână de ajutor ca să reîmpădurească zonele forestiere. De altfel, mai mulţi copii de la Grupul Şcolar Forestier din Râmnicu Vâlcea lucrează zilele acestea la împădurirea a şapte hectare de pădure în zona Feţeni, loc unde altădată există un teren viran. Terenul a fost dat la schimb de Primăria Râmnicului pentru pădurea de lângă lacul Ostroveni pe unde se va construi prelungirea bulevardului Dem Rădulescu, iar Direcţia Silvică are de gând să sădească la Feţeni cel puţin 3000 de puieţi din speciile fag, gorun, paltin şi cireş. „Acţiunea de la Feţeni a început pe 20 martie, cu o grupă de copii de la Liceul Forestier şi va continua câteva zile, dată fiind suprafaţa mare de pădure, de aproape şapte hectare. De asemenea, de vineri, 22 martie, împreună cu elevi de la mai multe şcoli şi cu pădurarii noştri dorim să igienizăm zona Ostroveni. Sperăm să avem sprijin din partea Primăriei pentru saci, mânuşi şi utilaje ca să putem căra gunoiul de acolo.”, a adăugat Adam Jinaru, director adjunct al Direcţiei Silvice Vâlcea. De asemenea, în cadrul acestor acţiuni, silvicultorii vâlceni vor da o mână de ajutor măicuţelor de la schitul Ostrov să ţină în viaţă vegetaţia de lângă lăcaş, deoarece, din cauza lucrărilor de sistematizare de la baraj, vara copacii nu au suficientă apă şi se usucă.
410 mii de puieţi, în această primăvară
Materialul săditor necesar acestor acţiuni din „Luna plantării arborilor” este din producţie proprie, susţin reprezentanţii Direcţiei Silvice care spun că sunt printre cei mai mari producători din ţară. Provenienţa este Pepiniera Ioneşti, unde anual se produc 1,1 milioane de puieţi de foioase din speciile paltin, gorun, frasin, stejar, cireş, tei, salcâm, plop, lemn câinesc. Numai în această primăvară de la Ioneşti au plecat peste 400 de mii de puieţi forestieri către ocoalele silvice din judeţ şi din Olt, Dolj, Mehedinţi sau Constanţa. Direcţia Silvică Vâlcea administrează în prezent 96.700 de hectare de pădure publică, ceea ce reprezintă circa 36 la sută din ceea ce avea la începutul anilor `90, dar şi aşa instituţia are o cifră de afaceri care se ridică la 230-280 de miliarde de lei vechi anual.