140 total views

Pe fondul şocului provocat de înfrângerea neaşteptată în alegerile prezidenţiale, social-democraţii au început deja să se pregătească de un Congres extraordinar, liderii partidului acuzându-se reciproc de faptul că sunt responsabili pentru că au pierdut preşedinţia, a treia oară consecutiv. Dar, riscul de a pierde şi guvernarea i-a făcut să îşi tempereze atacurile. Victor Ponta a anunţat că vrea să ţină partidul unit, adăugând că cei care încearcă să profite de situaţie vor pleca.

Trebuie amintit faptul că Victor Ponta a spus că îşi va „pune pe masă“, „categoric“, mandatul de preşedinte al PSD în cazul în care pierde alegerile, dar deocamdată nu a dat niciun semn că ar intenţiona să se ţină de cuvânt. Din contră, a vorbit despre susţinerea pe care o are în PSD şi despre nevoia de unitate a partidului, pentru a rămâne la guvernare. Totodată, cei care s-au hazardat să ceară demisia lui Liviu Dragnea au primit un ordin clar de la Ponta: să aibă „decenţă şi înţelepciune“ şi să „tacă din gură o perioadă“. În acelaşi timp, preşedintele executiv al PSD a anunţat că până la demisia lui s-ar putea să vedem nişte excluderi din partid. Dragnea a spus că în PSD trebuie făcută o analiză „cum nu s-a mai făcut până acum niciodată, din păcate“. Printre măsurile propuse de pesedişti, cea mai radicală a fost cea a vicepreşedintelui Robert Negoiţă care spune că, în opinia sa, după rezultatele alegerilor prezidenţiale, PSD ar trebui să facă „un pas în spate“.

Pentru că nu era în avantajul lor, social-democraţii au trecut repede peste propunerea lui Negoiţă, mai ales că, mulţi dintre ei au un singur gând: să-l calce în picioare pe Liviu Dragnea. Tonul l-a dat Dan Şova, adversar declarat al lui Dragnea în partid. „Cred că domnul Liviu Dragnea, pe care îl ştiu un om politic serios, un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate pentru că în mod evident această campanie a fost pierdută din vina domniei sale“.
Şi Marian Vanghelie, recent suspendat din toate funcţiile deţinute în PSD, a ieşit la rampă cu acelaşi refren. „Este un rezultat foarte prost, de neaşteptat. Pe fondul de organizare sunt nişte oameni care sunt răspunzători. Au fost deficienţe de organizare şi de comunicare. Toţi cei care au fost directori, directori-adjuncţi să îşi dea demisia. Da, şi Liviu Dragnea trebuie să îşi dea demisia”, a precizat Vanghelie.

Social – democraţii pierd pentru a treia oară alegerile prezidenţiale şi la fel ca la prezidenţialele din 2004 şi 2009, maşinăria PSD s-a defectat în ultimul moment. După zece ani de la înfrângerea usturătoare pe care a suferit-o Adrian Năstase, social-democraţii demonstrează: unu – că nu au capacitatea să înveţe din greşeli şi doi – că sunt blocaţi în acelaşi scenariu.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.