110 total views

BAC – ul INTERNAŢIONAL VA DA O NOUĂ ARHITECTURĂ ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ROMÂNESC

Potrivit unei analize asupra sectorului educaţional preuniversitar care a fost inclusă într-un Raport al Băncii Mondiale, liceenii români prezintă serioase carenţe în asimilarea de noi cunoştinţe. Printre altele, aşa cum se prezintă în Raport, elevii noştri de liceu sunt cu doi ani în urma colegilor europeni la matematică, cu un an în urmă la ştiinţe şi cu trei la capitolul de abilităţi.

De-a lungul anilor, s-au redus dramatic în sistemul de învăţământ eforturile pe care ar trebui să le facă şcoala în direcţia orientării în funcţie de capacitatea intelectuală, de apetitul şi înclinaţiile elevului. Este vorba despre acele metode clasice care au dat întotdeauna rezultate, dar există şi câştigă teren în metodologia europeană şi alte procedee cu putere de generalizare. Deja în mai multe oraşe din ţară, dar, din păcate, nu şi la Rm. Vâlcea, liceenii sunt antrenaţi la elaborarea şi implementarea de proiecte beneficiind de sponsorizări din partea firmelor care pun preţ pe ideile tinerilor. Valoarea unor astfel de proiecte nu se măsoară neapărat prin efectul lor economic, ci merită evaluată în primul rând după diagrama consecinţelor. Aşa cum am mai spus şi cu altă ocazie, în raporturile de colaborare dintre liceu şi antreprenori trebuie avută în vedere implicarea creativă a elevilor, dobândirea unor abilităţi de comunicare, lucrul în echipă, formarea deprinderilor în gestionarea unui buget, purtarea de negocieri – toate cu consecinţe benefice în ceea ce se numeşte creşterea încrederii în sine.
România, ca oricare altă ţară, are nevoie de tineri bine pregătiţi, care să poată aplica în viaţa cotidiană ceea ce au învăţat şi au asimilat pe parcursul anilor de şcoală. Momentul de vârf în verificarea cumulului de cunoştinţe îl reprezintă bacalaureatul. Or, tocmai acestui moment de vârf trebuie să i se dea spor de atenţie si să fie integrat în norme de mare performanţă după experienţele altor state, cunoscute astăzi sub genericul „Bacalaureatul internaţional”. Pe acest tărâm s-au făcut unele experimente şi la Rm. Vâlcea. În anul 2009, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” a fost selectat, împreună cu alte două unităţi similare din Ialomiţa şi Călăraşi, pentru aplicarea pilot a bacalaureatului internaţional.

Programul era prevăzut pe durata a doi ani în care elevii se pregăteau temeinic, aveau discuţii permanente cu coordonatorii de program, învăţau să redacteze lucrări, dădeau examene de simulare, făceau servicii de voluntariat în favoarea comunităţii s.a.m.d. În primul an de aplicaţie la Colegiul nostru din Rm. Vâlcea se reuşise să se abordeze în termeni practici programul „bacalaureatului internaţional” şi să se demonstreze că normele moderne de învăţare găsiseră un loc fertil de promovare şi posibilă generalizare. Din motive pe care nu le cunosc, lucrurile nu au mers mai departe şi s-a ratat şansa procesului de acreditare, poate şi din cauza lipsei unei decizii oficiale la nivel naţional. Abia acum lucrurile încep din nou să intre pe făgaş. Am în vedere iniţiativa legislativă introdusă recent la Camera Deputaţilor unde, după câte am aflat, urmează să fie pusă în dezbaterea comisiilor parlamentare. Deci, ar fi un pas extrem de important gândindu-mă că, după aceea, vom avea o recunoaştere prin lege a acestui tip de bacalaureat şi în sistemul de învăţământ românesc şi vom putea vorbi cu adevărat de schimbarea arhitecturii educaţiei noastre şcolare.

Dr.ing. ION CÎLEA, Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.