248 total views

Până mai ieri nu pricepeam deloc de ce preşedintele României, liberalul Klaus Iohannis, vorbeşte cu ,,ţara” doar pe facebook. Am aflat. Neamţul nu recunoaşte forma de guvernământ a României, deci nici instituţia prezidenţială…. vrea să fie regele românilor. ,,Deştepţii” din Camera Deputaţilor au transformat, peste noapte, România într-un sat de proşti datorită unui senator liberal care se cerea demult pensionat. Liberalul Puiu Haşotti a propus ca ziua de 10 mai, Ziua Regelui, să fie sărbătorită ca zi naţională, problema e că alţi 294 de deputaţi şi-au dat votul la ordinul liderilor de partid. Astfel, începând din acest an, România va sărbători Ziua Naţională şi pe 10 Mai, de Ziua Regelui, şi pe 1 Decembrie.

Potrivit iniţiativei liberale, ziua de 1 Decembrie, dată la care s-a făcut Marea Unire, nu mai reprezintă nimic. Am putea spune că, peste noapte, liberalii au transformat România, dintr-un stat cu o guvernare semiprezidenţială, într-un stat monarhic. Cele două zile se bat cap în cap, dar ce mai contează…liberalii vor să trăiască în lumea lor, chiar dacă e o lume penibilă. Nimeni nu a luat în calcul impactul pe plan extern. Nu ştim dacă iniţiativa aparţine cu adevărat senatorului Haşotti, pentru că pare mai mult o tâmpenie ,,marca Klaus Iohannis”, care, probabil, se pregăteşte să se înscăuneze ca rege al României în următorul mandat, doar şi-a propus un mandat pe 10 ani.
Specialiştii din domeniu susţin că proiectul cu pricina, în cazul în care ziua de 10 de mai va fi sărbătorită ca zi naţională, va fi valid doar în Republica Klingoniană, nu în România unde, Constituţia spune clar că suntem republică semiprezidenţială. ,,Eu cred că s-a înţeles greşit, colegii noştri de la PNL nu aveau cum să facă o astfel de gafă. Constituţia prevede clar că România este republică semiprezindenţială, iar sărbătorirea zilei de 10 mai ca zi naţională poate fi posibilă doar în statul klingonian. Eu am înţeles că va fi doar zi liberă”.

Iniţiativa liberală a fost adoptată de Camera Deputaților cu 294 voturi “pentru”, unul împotrivă și 6 abțineri, propunerea legislativă privind proclamarea zilei de 10 Mai sărbătoare națională. Potrivit raportului Comisiei pentru muncă, proiectul legislativ are ca obiect de reglementare consacrarea zilei de 10 Mai ca sărbătoare națională. Totodată, se propune instituirea în sarcina autorităților centrale și locale a obligației de a organiza manifestări prilejuite de sărbătorirea acestei zile, în limita alocațiilor bugetare aprobate.

“Sunt momente în istoria unei țări care sunt dincolo de patimi politice, dincolo de ideologii, ele fiind momente care construiesc o patrie comună. 10 Mai este unul din aceste momente”, a spus, în cadrul dezbaterilor, liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
În expunerea de motive, inițiatorul proiectului, senatorul PNL Puiu Hașotti, a precizat că la data de 10 Mai sunt trei momente istorice diferite: începutul domniei lui Carol I, independența de stat și încoronarea primului rege al țării, toate trei legate indisolubil de instituția monarhiei. Liberalii vor să readucă în actualitate ziua de 10 mai în virtutea faptului că Ziua Națională a României a fost sărbătorită în această zi în perioada 1866-1947.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar Camera Deputaților este for decizional pentru acesta.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.