Loading

Deputatul Eugen Neață a rămas fără legea care permitea pensionarea anticipată fără penalitate. Actualul Guvern al comasaților a abrogat legea deputatului social democrat Eugen Neață, legea 263/2010 care permitea pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalitate, pentru persoanele care locuiau timp de 30 de ani în zone cu risc major de poluare, în zonele afectate de poluare remanentă.

Deși Râmnicu Vâlcea și zonele limitrofe până la urmă au fost incluse pe ” harta roșie” din cauza platformei chimice, când Neață și-a luat primul mandat de deputat, acum totul rămâne o muncă în zadar. Legea Neață și-a pierdut efectul la data de 31 august 2024, imediat după intrarea în vigoare a Legii 360/2023 – an în care Legea Neață era extinsă și pentru alte localități din județul Albă, Arad, Bacău, Brașov ori Giurgiu.

Astfel, din data de 1 septembrie 2024, românii vor ,,beneficia”, prin grija actualului Guvern comasat, doar de pensii anticipate cu penalizare. Începând din toamna acestui an, în România, potrivit noului sistem, vor exista doar patru tipuri de pensii: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată cu penalizari, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Practic, mult trâmbițata noua lege a pensiilor îi penalizează pe românii care se pensionează anticipat. Prima data prin abrogarea articolului care permitea pensionarea anticipată fără penalizare, pentru cetățenii care au trăit o viață în zonele cu risc mare de poluare, și a doua oară prin aplicarea penalităților tuturor celor care vor să se pensioneze anticipat în condițiile noii legi. Diferența între pensionarea anticipată cu penalizări și cea fără penalizări constă în faptul că obținerea unei pensii anticipate cu penalități presupune un cuantum mai mic al pensiei. Legea Neață permitea pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalități, pentru toate persoanele care locuiau în zonele afectate de poluare remanentă.

Din septembrie 2024, posibilitatea de a beneficia de pensie anticipată fără penalizări a fost eliminata. Conform amendamentului introdus de deputatul Eugen Neață, de respectiva lege beneficiau locuitorii din zona de minerit Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Poenarii de Argeș, Tigveni, Ciofrângeni. Râmnicu Vâlcea a intrat pe hartă din cauza platformei chimice, harta care a cuprins și localitățile limitrofe aflate pe o distanță de 8 km: Bujoreni, Budești, Bunești, Dăești, Vlădești, Păușești Măglași, Ocnele Mari, Băile Olănești, Govora, Băbeni, Nicolae Bălcescu, Muereasca, Golești, Frîncești, Galicea, Mihăești, Runcu și Milcoiu. Beneficiau, în prezent de pensiile anticipate fără penalizare doar pensionarii speciali din instituțiile de forță ale statului.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.