192 total views

Trei sferturi dintre preşedinţii de consilii judeţene au declarat că nu vor mai candida dacă se menţine propunerea să fie aleşi prin vot de către consilierii judeţeni pentru că nu au încredere în aceştia.

Noul Cod electoral a creat o adevarată nevroză în rândul actualilor preşedinţi de consilii judeţene care nu-şi văd cu ochi buni viitorul politic în noua variantă propusă. Comisia de specialitate din Parlament a decis să propună ca şefii consiliilor judeţene să fie aleşi ca în urmă cu 11 ani. Adică din rândul consilierilor şi de către aceştia.

La Vâlcea, vechea formulă a avantajat doar partidele satelit care au primit în schimbul obţinerii majorităţii ba postul de prefect, ba pe cel de preşedinte al Consiliului Judeţean. Aşa au apărut pe scenă conservatorul Dumitru Buşe, prefecţii Mircea Perpelea şi Dumitru Cornoiu, toţi membri ai unor partide de buzunar care au înclinat balanţa în favoarea celui dispus să piardă anumite posturi importante în favoarea puterii.
Cei mai mulţi şefi de consilii judeţene au criticat propunerea comisiei de Cod Electoral şi au cerut ca şi în 2016 să poată fi aleşi de cetăţeni prin vot direct, nu de către consilierii judeţeni care le-au votat proiectele de hotărâre cu iz penal după care i-au lăsat să se descurce singuri în instanţa de judecată.
Actualii şefi se îmbată cu apă rece, se cred de neînlocuit în condiţiile în care toţi au contracandidaţi chiar în interiorul propriului partid. Revenind la Vâlcea, în PNL sunt interesate trei persoane, deşi partidul are dreptul la un singur candidat: copreşedinţii Cristian Buican şi Romulus Bulacu, dar şi senatorul Dan Niţu. Aparent candidatul va fi ales în urma unui sondaj de opinie, în realitate postul revine prin funcţie liderului de facto al filialei, deputatului Cristian Buican deoarece vicepreşedintele CJ Romulus Bulacu doar mimează copreşedinţia.
În virtutea vechilor obiceiuri, liderii PNL au declarat că nu-şi vor asuma sondajul deoarece va avea doar un rol orientativ în cazul unor posibile alegeri parţiale la CJ.
PSD a luat în derâdere iniţiativa PNL considerând-o mult prea ,,precoce”, alegerile fiind abia peste un an.
În realitate, asumat sau nu, sondajul va da PNL posibilitatea de a lua pulsul partidului în rândul electoratului, astfel va ştii, măcar orientativ, câţi consilieri judeţeni va avea la alegeriile generale din 2016, deci şi câte şanse va avea Cristian Buican în cursa pentru preşedinţia CJ Vâlcea în faţa celorlalţi candidaţi, în special ai PSD în condiţiile în care anul viitor PNL va candida singur, nu sub sigla USL. Pesediştii i-au promis lui Buican că-l vor umilii la alegerile din 2016, dacă va face imprudenţa să candideze, optimismul având la bază fricţiunile dintre cele trei tabere din PNL.

PSD a rămas blocat în ceaţă

În PSD situaţia este şi mai complicată, după decesul fostului lider Ion Cîlea partidul pluteşte şi acum în derivă, mare parte din situaţie fiind provocată şi de brambureala de la vârful partidului. Preşedintele interimar al filialei, deputatul Costantin Rădulescu habar nu are să gestioneze criza din partid, chiar dacă s-a pregătit pentru acest moment cu doi ani înainte de decesul liderului Cîlea pe care l-a sabotat cât a putut în teritoriu.
Conştient de vidul de popularitate din partid, Rădulescu şi-ar fi anunţat intenţia de a se retrage din cursă, astfel candidatura din interiorul PSD se va disputa între senatorul Laurenţiu Coca, deputatul Dan Mazilu(UNPR), în baza alianţei electorale, Gheorghe Mihăilescu şi fostul deputat Vasile Bleotu, dacă zarurile vor pica favorabil. Fostul deputat a declarat că nu s-a hotărât încă, dar nici nu neagă o astfel de posibilitate.
,,Deocamdată este prematur să vorbim despre alegerile la Consiliul Judeţean pentru că nici nu vom avea alegeri, pe noul Cod Electoral preşedinţii vor fi votaţi de consilierii judeţeni. Am suficient timp să mă gândesc la o posibilă candidatură, trebuie mai întâi să mă consult cu guvernatorul Mugur Isărescu, nu pot să plec aşa oricum”, a afirmat Vasile Bleotu.
Nici Gheorghe Mihăilescu nu a dat un răspuns ferm în această privinţă, a declarat doar că în PSD nu s-a discutat nimic în această privinţă pentru că este prea devreme. Deocamdată. Se pare că pesediştii vâlceni se vor gândi la alegerile viitoare după alegerile din PSD, menţinerea sau decăderea lui Victor Ponta va redesena graniţele de putere şi în interiorul filialei vâlcene. Dacă acesta va fi înlăturat de la conducerea partidului şi Rădulescu îşi va pierde bruma de influenţă din partid. Este foarte posibil ca în baza noului Cod Electoral, şi a trocului politic dintre PSD şi UNPR, candidatura să-i fie oferită pe tavă deputatului Dan Mazilu. Nu ar fi prima dată.
Până atunci, Marian Oprişan, preşedintele UNCJR a precizat că trei sferturi dintre şefii de consilii judeţene nu vor mai candida anul viitor dacă nu se renunţă la propunerea pentru un vot indirect.Şefii judeţelor s-au plâns lui Ponta şi de maniera abuzivă în care DNA a deschis pe bandă rulantă dosare penale pentru o parte dintre ei, în condiţiile în care faptele pentru care sunt acuzaţi au la bază hotărâri votate de consilieri judeţeni şi avizate de prefecţi.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.