Sute de persoane din Argeş, Gorj, Bistriţa şi Vâlcea fac în fiecare an cursuri de recalificare la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Vâlcea. Foarte puţini dintre ei găsesc un loc de muncă şi după aceste cursuri. Cei mai câştigaţi sunt şomerii care se califică pe posturi de bucătari, ospătari, ori în construcţii şi pleacă la muncă în străinătate.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă, angajaţii din cadrul CRFPA Vâlcea au, în derulare diverse cursuri de recalificare profesională. În prezent, se fac cursuri de: operator introducere validare date; bucătar, ospătar, chelner; vânzător în unităţi de alimentaţie; tehnician masor; manichiurist – pedichiurist; cosmetician; frizer; coafor; instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze; zidar; pictor tencuială; brutar; lucrător în comerţ. Cursurile se desfăşoară în Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Berbeşti şi Horezu. Potrivit legislaţiei în vigoare programele de formare profesională sunt de nivel I, (360 ore), durează trei luni, nivel II, (720 ore), durează şase luni şi nivel III (1.080 ore) durează 9, 10 luni. Un curs nivel I costa 450 lei, în timp ce unul de nivel III este 1.100 lei. „Aceste cursuri sunt gratuite pentru şomeri. Persoanele care doresc recalificare şi nu au statutul de şomer plătesc aceste cursuri”, spune Doina Stroe directorul CRFPA Vâlcea. Pentru ca un curs să înceapă trebuie să fie înscrise cel puţin 15 persoane. Centrul deserveşte şomerii aflaţi în baza de date a agenţiilor Vâlcea, Gorj, Argeş, Bihor, aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Doar 5% din persoanele care se recalifică îşi găsesc loc de muncă. Noi cursăm anul acesta, în fucţie de plan, 2.200 persoane”, spune Doina Stroe.
Se recalifică şi pleacă la muncă în afară
Cele mai atractive cursuri sunt cele de bucătar, ospătar, chelner şi în domeniul construcţilor. „Sunt cele mai căutate pentru că oamenii pleacă imediat la muncă în străinătate. Au venit români care lucrau în Italia şi Spania şi au făcut cursurile de bucătar pentru că aveau nevoie de calificare pentru un câştig mai bun”, spune Virgil Cazangiu, formator competenţe profesionale. 26 de persoane fac, în această perioadă, cursul de bucătar, ospătar, chelner. „Un sfert dintre cursanţi sunt deja angajaţi la Baza de Agrement Ostroveni, în staţiunea Călimăneşti-Căciulata şi la diverse restaurante din Râmnicu Vâlcea”, spune Virgil Cazangiu. Maria Ion urmează cursul de bucătar, ospătar. „Am lucrat ca vânzătoare într-o alimentară micuţă. Vânzarea mergea foarte prost, chiria era mare şi proprietarul a închis firma, în luna mai. Am intrat în şomaj. Am ales să fac acest curs pentru că e foarte căutat în afară. Cu calificare îmi găsesc foarte uşor de lucru, în acest domeniu, în Grecia, Italia, ori Spania. Munca e mult mai bine plătită în afară”, spune Maria. Virgil Cazangiu a format sute de bucătari şi ospătari, foarte mulţi dintre ei lucrează în restaurante din Italia, Spania şi Germania. Cursurile de recalificare se fac în colaborare cu agenţiile de şomaj şi la sediul CRFPA Vâlcea se primesc actele necesare pentru înscrierea la specializări.