190 total views

În anumite țări, Președintele este un post de onoare simbolic, iar în alte țări, Președintele are cea mai mare responsibilitate și putere. În ţările semi-prezidenţiale – România sau Franţa de exemplu, Preşedintele are atribuţia de a se implica în diferite domenii şi în special, în domeniul politicii exerne și al apărării naționale.

Președintele României este șeful de stat al României. El are rolul de a reprezenta statul român în relațiile internaționale, conform Constituției, este garantul independenței naționale, veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate. De asemenea, Președintele este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de Președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Un Preşedinte trebuie să fie competent – bine informat, capabil şi în măsură să judece un anumit lucru. Un lider autentic demonstrează prin rezultate şi fapte că este potrivit pentru a îndeplini atribuţiile celei mai înalte funcţii în Stat şi are capacitatea de a înţelege în profunzime nevoile cetăţenilor. Dovedeşte inteligenţă prin opiniile exprimate şi are totodată o calitate rară: ştie să se înconjoare de oameni capabili şi ştie să le asculte sfaturile, fără a avea vreodată impresia că „le ştie pe toate”. Un Preşedinte competent preia cele mai bune informaţii şi acţionează în consecinţă, putând lua deciziile optime la orice oră din zi şi din noapte.

Un Preşedinte trebuie să aibă caracter – personalitate morală fermă. Un lider autentic demonstrează corectitudine şi integritate, în orice situaţie. Nu lasă loc de îndoială cu privire la intenţiile şi faptele sale şi urmăreşte în permanenţă împlinirea unor cauze comune, care depăşesc interese sau orgolii individuale. Nu minte niciodată în exercitarea atribuţiilor publice, nu trişează şi nu înşeală. Transparenţa şi responsabilitatea faţă de cetăţeni sunt principii fundamentale ale acţiunilor sale, pentru că nu are nimic de ascuns şi pentru că înţelege importanţa reprezentării celor care i-au acordat votul şi implicit, încrederea lor. Are repere morale solide şi constante în timp şi trasează linii precise, dincolo de care, nu face compromisuri. Un Preşedinte cu caracter trebuie să facă, nu ceea ce poate, ci ceea ce trebuie !

Un Preşedinte trebuie să fie ambiţios – dorinţă arzătoare de a realiza ceva. Un lider autentic acţionează cu perseverenţă şi cu acel „foc în vine”, fără să renunţe niciodată la lupta pentru cauza celor pe care îi reprezintă. Este perseverent şi gata să facă faţă provocărilor de orice fel. Se sacrifică cu generozitate şi investeşte timp, resurse şi suflet în atingerea scopului final. În acelaşi timp, ambiţia în sine şi pentru sine este periculoasă în doze mari, iar tentaţia puterii absolute corupe lesne, mai ales dacă rezultatele sunt neconvingătoare. Aşadar, esenţial este scopul: un lider autentic este ambiţios pentru ceilalţi, pentru comunitate. Un Preşedinte nu trebuie să-şi dorească puterea ca scop în sine, ci ca mijloc de a schimba lucrurile în bine.

În concluzie, Preşedintele de care România are nevoie, trebuie să fie validat prin toate cele trei condiţii de mai sus. Competenţa, caracterul şi ambiţia sunt calităţi absolut esenţiale pentru un lider autentic. Deci, important este ca fiecare dintre noi, cetăţeni ai României cu drept de vot, să decidem pe 2 şi 16 noiembrie, în deplin acord cu conştiinţa noastră. E timpul ca fiecare dintre noi să fim lideri pentru România, prin competenţă, caracter şi ambiţie, exprimate prin fapte.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.