740 total views

…la doar 38 de ani are viziune, înțelege trendul adminsitrativ, activează în folosul comunității, este interesat ca angajații din subordine să lucreze în condiții optime de lucru și își ține aproape agenții economici pe durata lucrărilor, pentru că numai așa, doamna director, este sigură că la final va avea calitatea acestora. Pentru toate acestea este invidiată și urmărită de nemulțimiți, pentru că în orice societate există și astfel de angajați.

IMAGINE CU BIROUL ÎNAINTE DE REABILITARE!

IMAGINE CU BIROUL REABILITAT –  AUGUST 2019

Personal am văzut că lucrurile stau altfel și am găsit un director de administrație care a dat explicații fără nici un fel de bâlbă ori reținere, râspunzând la toate întrebările adresate. Ioana Diaconescu a prezentat toate informațiile cu documente ce conțin avizările necesare oricărei investiții, dar și imagini de la începutul lucrărilor, pe timpul acestora ori la finalizarea lor. Am observat un stil de lucru bine organizat și eficient. Nu voi expune în cele ce urmează toate cele pe care Diaconescu le-a evidențiat, înțelegând în cele din urmă ce se intâmplă în administrația Cluj, ci voi face doar o scurtă descriere a celor observate.

În urma articolelor publicate, cu privire la problemele de manageriat existente în cadrul ABA Someș Tisa, administrație condusă de Ioana Diaconescu, și aduse în atenția mass-media, am solicitat lămuriri și puncte de vedere de la cei implicați „în scandal”. Am fost invitată la sediul ABAST din Cluj, pentru a mă lămuri cum se pot cheltui 86.000 de euro doar pe „investiții de reabilitare și modernizare spații birouri PIUI – Programe Investiții și Urmărire Investiții.

Sediu ABAST Cluj – turul birourilor

Pe scurt, am vizitat biroul în care își desfășurau activitatea 4 sau 5 angajați, nu mai știu exact, și am văzut un spațiu reabilitat la standarde de bun simț, nimic wow, unde o echipă de profesioniști lucra în condiții optime de muncă și în nici un caz în lux. Se presupune că suma imensă de 86.000 de euro a fost un moft cheltuit aiurea, dar nici vorbă. Dacă mobilierul de perete, așa cum se vede și în imagini, este dotat cu bibliorafturi pline de documente puse în ordine, biroul fiecărui angajat este unul simplu și normal pentru o bună organizare a activității, dotarea cu aer condiționat cum este normal, un spațiu mic pentru ca aceștia să-și ia prânzul ori o mini sală de ședințe care era mai mult decât necesară și nu exista, dacă toate acestea sunt ceva exagerat pentru cei care au făcut n sesizări peste tot, în opinia mea, după cele observate, consider că este o exagerare și un refuz din partea dumnealor, a celor nemulțimiți, de a înțelege că spațiul reabilitat nu sare de anumite limite. Nu sare, domnilor! Mai mult, pentru o descriere și mai amănunțită a achizițiilor care nu se văd în imaginile atașate, Ioana Diaconescu descrie exact punct cu punct lucrările, din punctul meu de vedere, „invizibile” pentru grupul de angajați nemulțumiți care semnează în anonim „scrisori deschise” către mass-media.

Detalierea investiției

După „terenul” din sediu, Ioana Diaconescu a detaliat în cuvinte ce a însemnat de fapt această reabilitare a obiectivului de investiții care a avut un cost final de 379.610 lei: „lucrări de execuţie, care au cuprins: – refacerea integrală a izolaţiei şi a tavanelor, pe o suprafaţă de 75 mp; – refacerea reţelei electrice în totalitate şi montarea de prize în podea pentru a permite mobilarea în totalitate a pereţilor în vederea obţinerii unui spaţiu de depozitare cât mai amplu, montarea sistemelor de iluminat etc. – recompartimentarea în vederea obţinerii unui spaţiu de depozitare cât mai mare; – refacerea sistemului de încălzire; – schimbarea uşilor de la intrare şi din interior; – turnarea unor șape autonivelante, izolarea inferioară şi schimbarea parchetului pe o suprafaţă de 75 mp; – tencuirea, gletuirea şi zugrăvirea pereţilor – suprafaţa de 350 mp. Dotarea biroului de investiţii cu: aparate de aer condiţionat – 3 buc, calorifere mai mari, spaţii modulare de depozitare din pal melaminat, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp, birouri, scaune, periferice calculatoare, telefoane fixe, o chiuvetă, un frigider, un aparat cafea, un cuptor cu microunde, monitor LED, aspirator, mop etc. Dotarea biroului cu toate materialele de birotică necesare arhivării documentelor şi documentaţiilor vechi, dar care aparţin unor lucrări în derulare, cât şi a documentelor noi pe o perioadă de minimum 1 an, tocător hârtie, 3 imprimante color de capacitate mare, aparat profesional de îndosariat proiecte cu toate anexele necesare, perforatoare, capsatoare, calculatoare de birou, bibliorafturi, dosare, cutii de arhivare etc.”, punctează directorul Diaconescu.

Biroul PIUI 2009 – 2019

Cu privire la cât de necesar era până la urmă reabilitarea biroului PIUI ori când a fost ultima dată acesta renovat, Diaconescu, așa cum a relatat și presei din Cluj, spune că de la inființarea lui, din 2009, în afară de 8 scaune, biroul nu a suportat nici cea mai mică investiție. Nu era dotat cu aer condiționat, iar cel mai important – rețeaua electrică era foarte veche și făcea imposibilă accesarea internetului pentru că frecvent se întrerupea alimentarea.

„Cu excepția a 8 scaune, nu s-a achiziționat niciun obiect de mobilier pentru acest birou de la înființarea lui. Cu atât mai puțin, nu exista niciun aparat de aer condiționat, ceea ce, având în vedere că acoperișul era din tablă şi slab izolat, făcea insuportabilă desfășurarea activității pe timp de vară, iar iarna era foarte frig. Parchetul de 6 mm montat în anul 2009, era în stare avansată de degradare şi chiar lipseau părți din el pe anumite porțiuni. Rețeaua electrică era foarte veche şi nu mai făcea față aparaturii (calculatoarelor din birou), întrerupându-se frecvent alimentarea. Biroul nu fusese reabilitat în niciun fel din anul 2009. Pe lângă aceasta, nu era dotat corespunzător din mai multe puncte de vedere: nu avea aer condiţionat, mobilier pentru arhivare şi birouri pentru toţi angajaţii, scaune suficiente, precum şi birotica necesară desfăşurării activităţii – erau câteva bibliorafturi şi dosare foarte vechi şi deteriorate, iar restul documentelor erau păstrate în diverse cutii. Astfel, s-a decis reabilitarea birourilor serviciului investiţii şi zugrăvirea biroului directorului tehnic de investiţii şi a holului aferent biroului de investiţii în lungime de 14,15 metri şi 2 metri lăţime afectat de închiderea unui perete”.

Raport de control – A.N.A.R.

Sandu Victor, director general Administrația Națională „Apele Române”, deși ne-a remis în cele din urmă „Raportul de Control” efectuat la ABA Someș Tisa (ABAST Cluj), cu privire la cele sesizate de Petrișor Traian și anume: „reabilitare și modernizare spații birouri PIUI”, am considerat a-l face public după vizita în teren la Cluj, pentru a opina toată tărășenia invocată de „grupul de angajați nemulțumiți” și a nu se pierde esențialul în două sau trei articole. Domniile lor pot să citească într-un singur articol ancheta jurnalistică și cu care pot „să vină în atenția Poliției Române”, că poate „ar fi de folos în derularea normală a anchetei deja începută”, de dumnealor (n.r. Poliția Română).

Ce spune Raportul A.N.A.R.?

Activitățile executate pentru verificarea celor sesizate au fost cu privire la „respectarea procedurilor cu privire la fundamentarea, necesitatea și oportunitatea investiției; respectarea procedurilor cu privire la atribuirea obiectivului de investiții; respectarea clauzelor contractuale în derularea și executarea contractului; respectarea procedurilor cu privire la efectuarea plăților, constituirea și eliberarea garanțiilor de bună execuție; identificarea și vizualizarea investiției la fața locului și efectuarea de planșe foto.

Verificările au fost efectuate de Hofman Marius – specialist îmbunătățiri procese, din cadrul BCC- ANR, în perioada 09-12.04.2019, la sediul ABA Someș Tisa, ulterior fiind solicitate și documente. Temeiul legal în baza căruia s-a efectuat controlul a fost atât Ordonanțe de Urgență, Hotărâri de Guvern, Regulament de Organizare și Funcționare al A.N.A.R., cât și Legea 107/1996 – Legea Apelor.

Potrivit constatărilor expuse în raportul de control, în urma verificărilor, și pe care le vom publica integral atașând articolului un PDF- Raport Control A.N.A.R., Concluzia este că „nu au fost identificate abateri de la legislația în vigoare în ceea ce privește obiectivul de investiții reabilitare și modernizare spații birouri PIUI, astfel că aspectele sesizate de Petrișor Traian în calitate de lider sindicat ABA Someș Station Tisa, nu se confirmă.

Raportul de control conține și o notă în care se specifică faptul că „acesta nu constituie un act administrativ în sensul legii Contenciosului Administrativ, ci reprezintă un act de informare a directorului general A.N.A.R. și de sesizare a entităților competente cu atribuții de cercetare și stabilirea posibilelor fapte cu caracter disciplinar, contravențional sau penal”.

Scrisori deschise neasumate!

Acestea fiind publicate, ancheta jurnalistică a publicației TdV cu privire la obiectivul de „investiții reabilitare și modernizare spații birouri PIUI” a luat sfârșit. Orice alte informații pe care le vom mai primi ca și sesizări în atenția publicației, și fac referire tot la această investiție, nu vor mai fi luate în considerare. Mai mult, orice alte „scrisori deschise” care nu vor fi asumate cu nume și prenume, la fel, nu vor mai fi luate în considerare pentru că atât timp cât acestea nu sunt asumate, nici noi nu suntem obligați să facem verificări, TIMPUL nostru fiind prețios și foarte ocupat.

În zilele următoare vom publica și cele constatate cu privire la mașina care se presupune că a fost verificată și reparată pe banii instituției deși aceasta nu aparține instituției ABAST Cluj. Tot într-un alt articol vom reveni și cu verificările la obiectivul de investiții „Refacerea capacității de tranzitare a viiturilor pe râul Dipsa la Teaca, județul Biatrița Năsăud”.

Acum, o ultimă „scrisoare deschisă” primită de la angajații nemulțimiți, în care se specifică încă de la început că „mulțumim pe această cale presei care a publicat articolul anterior arătând nemulțumirile noastră față de sistemul corupt din care facem parte, lucru care ne-a dovedit că încă există presa liberă în România, presă ce nu poate fi cumpărată și manipulată după bunul plac al unora”, conține informații pe care, le-am verificat deja, dar pentru că este nesemnată cu nume și prenume, nu o vom publica. Mai mult, aceasta este în atenția Poliției Române și atunci considerăm că nu este oportună publicarea ei.

Și totuși, pentru că angajații au avut încredere în noi, am făcut o ultimă verificarea pe o altă scrisoare deschisă și nesemnată cu nume și prenume și referitor la acuzațiile celor care au fost autorizați de A.N.A.R. să facă controlul la ABAST Cluj, respectiv, Hofman Marius și Constantin Metler, contactat telefonic, Sandu Victor informează că Hofman este în recurs, deci nu există la această oră o hotărâre definitivă și până atunci în fața legii este ok, iar Metler a fost achitat.

„Mass-media ce nu poate fi cumpărată și manipulată”

Așadar, și noi vrem să le mulțumim angajaților nemulțumiți că au avut încredere în noi, mass-media, și ne-au remis aceste informații pe care, iată, le-am verificat, venind chiar la sediul ABAST Cluj, așa cum ne ducem și la ABA Olt, așa cum ne putem duce la orice ABA dacă este nevoie, inclusiv la A.N.A.R., cu sediul central la București, cu mențiunea ca data viitoare „scrisorile deschise” să fie justificate. Cum TdV a verificat conținutul acestora, așa puteți și dumneavoastră, angajații nemulțumiți, înainte de a scrie astfel de „lucrări” în atenția tuturor, chiar și a noastră, mass-media, pentru că nu veți mai fi credibili și oricât de liberi și nemanipulați am fi, nu vom mai publica astfel de „scrisorici”.

Tindem să credem că în ABAST Cluj un Gică contra vorbește în numele mai multor angajați și fără acordul acestora, un Gică ce nu poate să înțeleagă că mai sunt oameni corecți și care își doresc să facă treabă prin prisma funcției deținute. Cu siguranță acest Gigă „bărbat” nu vrea să accepte că este condus de o femeie care poate ce alții nu au putut. Se pare cu Gică activează pe principiul…cum să mă conducă pe mine o femeie? Eu sunt bărbat! Eu trebuie să conduc! Pentru că dacă anonimele îi aparțin, informațiile noastre arată că domnul șofer, lider de sindicat, își dorește cu disperare directoratul ABAST Cluj.

Poate Victor Sandu, directorul general A.N.A.R., ar trebui să ia atitudine și să se implice mai mult, pentru că imaginea ABAST Cluj, este și imaginea A.N.A.R.. Suferă ABAST Cluj, suferă și ANAR, exact cum a suferit din cauza celor care au existat și la ABA Olt și mai există și în alte ABA-uri, cunoscută fiindu-ne și o parte din problemele de la ABA Argeș-Vedea, ABA Prut ori ABA Siret… Pentru că se pare că fiecare ABA are câte un Gică contra atât de puternic încât, iată, imaginea negativă creată de acesta, afectează uneori și oameni care-și văd de treabă, dar sunt victimele sistemului politic..

DESCHIDE PDF RAPORT CONTROL A.N.A.R. – 20190826 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.