Loading

• Rapidul Oltchim a trecut prin halta Budapesta • campioanele de la Vâlcea au trecut fără drept de apel de Ferencvaros şi este la un pas de semifinale • chimistele au şanse reale pentru primul loc al grupei

Ungurii au umplut până la refuz tribunele sălii polivalente din Dabas, localitate aflată la 40 de kilometri de Budapesta. “Verzii” aşteptau cu sufletul la gură un nou succes al favoritelor, caz în care Ferencvaros era sigură de calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, cu o etapă înainte de finalul meciurilor din grupă. Ca de obicei, galeria lui FTC s-a întors cu spatele în momentul în care lotul Oltchimului a fost prezentat apoi în repetate rânduri a scandat sloganuri anti-româneşti. De partea cealaltă, 200 de români veniţi în Ungaria cu autocarele, şi-au simţit prezenţa şi nu de puţine ori au dominat fostul sonor al sălii polivalente.

Lecţie de handbal. Profesor Oltchim, elev FTC

“Indiferent de ceea ce se întâmplă în tribune, noi trebuie să ne facem datoria pe teren”, a fost îndemnul lui Vestergaard, urmat întocmai de elevele sale. Oltchim a început mai greu, a fost condusă aproape pe tot parcursul primei reprize dar nu a scăpat meciul din mână şi unguroaicele nu s-au dus la mai mult de două goluri avans. Mai mult decât atât, Oltchim a egalat şi apoi a condus cu 15-13 când mai erau numai două minute până la pauză. Ferencvaros a marcat ultimele două goluri şi la cabine s-a mers la egalitate perfectă, 15-15. Urma o a doua repriză în care avea să se decidă soarta calificării în semifinale. FTC a început mai bine, s-a dus la 17-15 dar apoi maghiarele au asistat la demonstraţia de handbal a campioanei de la Vâlcea. Cu o apărare care a mers ca un ceas elveţian, cu un atac inventiv, cu o Alexandrina Barbosa sclipitoare, cu o Oana Manea bătăioasă ca un Pitbull şi cu Navarro de netrecul între buturi, Oltchim i-a dat adversarului pumn după pumn, în ciuda arbitrajului ciudat şi tendenţios al surorilor Bonaventura. Aproape pe nesimţite Vâlcea s-s distanţat la două, trei, patru, cinci goluri şi şi-a făcut un final de meci liniştit, aşa cum nu a fost niciodată în grupele principale. Tabela a îngheţat la 23-30, tot aşa şi inimile ungurilor care au trăit pe viu o nouă umilinţă. Oltchim a ajuns pe locul doi al clasamentului, pentru prima dată pe o poziţie care duce în semifinale şi până la îndeplinirea obiectivului mai este un singur pas.

Patru variante de calificare

Duminică, de la ora 19.00, Oltchim joacă ultimul meci al grupei, pe propriul teren contra lui Krim Ljubljana, formaţie aflată pe primul loc al clasamentului grupei B semifinale. Pentru a ajunge în penultimul act al competiţiei, elevele lui Jakob Vestergaard au la dispoziţie mai multe variante. Indiferent de rezultatul partidei de la Zvenigorog, Oltchim se califică în semifinale dacă învinge pe Krim, la orice diferenţă de scor. Formaţia vâlceană se poate califica şi dacă pierde sau remizează contra campioanei Sloveniei dacă Ferencvaros pierde pe terenul vicecampioanei Rusiei. Important este că meciul Zvezda – FTC se joacă sâmbătă şi chimistele vor intra în teren cu toate calculele făcute. Pentru a termina grupa pe primul loc al clasamentului, Oltchim are două variante. Dacă FTC se impune la Zvenigorod, atunci toate echipele ajung să termine grupa cu un punctaj identic. în acest caz se departajarea se face după criteriul golaverajului în meciurile directe dintre cele trei formaţii. În acest caz, un succes la trei goluri avans pentru a evita în semifinale pe ETO Gyor. Dacă unguroaicele pierd la Zvenigorod, situaţia devine mai complicată, echipa vâlceană având nevoie de un succes la cinci goluri avans. Vă reamintim că în tur, la Ljubljana, Krim s-a impus cu 30-26.

Semifinala se joacă la Romexpo

În cazul în care Oltchim se va califica în careul de aşi al Ligii Campionilor, meciul de pe propriul teren se va disputa la Bucureşti, la Romexpo. “Am vorbit cu preşedintele Federaţiei Române de Handbal. Luni vom fi la Bucureşti pentru a discuta cu cei responsabili de la Romexpo, pentru a face o simulare. Vom reuşi să facem 14.000 de locuri. Normal că la un calcul simplu este de şapte ori mai mult faţă de Râmnicu Vâlcea, ca şi bani. Practic nu va fi aşa, pentru că vom plăti o chirie, în plus sunt cheltuieli legate de montare a suprafeţei de joc. Oricum de două trei ori mai mult faţă de ce am strânge la Râmnicu Vâlcea tot ar fi.”, a declarat Petre Berbecaru, preşedintele formaţiei vâlcene. “Din punct de vedere regulamentar numai la Bucureşti se poate juca. Propunerea din ziare cu Naţional Arena este exclusă şi ea, este o aberaţie. Nu se poate amenajarea pe un stadion de fotbal o structură pentru handbal. Nici nu este agreată o astfel de soluţie de către Federaţia Europeană de Handbal. Au mai încercat danezii ceva asemănător dar, mă repet, nu este o soluţie. Cel mai probabil meciurile din semifinale şi finală se vor juca la Romexpo, acolo unde a fost şi gala lui Bute. Deja i-am contactat pe cei de acolo şi sunt sigur că vom reuşi. Au făcut şi o simulare şi ne-au conformat că amplasamentul va avea o capacitate de 14.000 de locuri. Prioritate vor avea spectatorii care vor veni de la Râmnicu Vâlcea. Rămâne doar ca fetele de la Vâlcea să ajungă în aceste faze ale competiţiei.”,  completat şi preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu.

Grupa A

Rezultate:

Randers – Larvik 26-31
Buducnost – ETO Gyor 21-22

Clasament

1. ETO Gyor      5    5    0     0     128-98     10
2. Larvik           5    3     0     2     118-117      6
3. Buducnost      5     1     1     3     100-111      3
4. Randers           5    0     1     4     105-125      1

Ultima etapă

Gyor – Randers
Larvik – Buducnost

Grupa B

Rezultate:

FTC – Oltchim 23-30
Krim – Zvezda 27-23

Clasament

1. Krim      5    4     0     1     141-126      8
2. Oltchim      5    3    0     2     131-122      6
3. FTC      5     3     0     2     136-143      6
4. Zvezda      5     0     0     5     129-1146      0

Ultima etapă

Oltchim – Krim
Zvezda – FTC

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.