Loading

În plus, ar putea fi pierdute alte zeci de milioane de euro din cauza incapacităţii autorităţilor judeţene şi locale de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor

Datele oficiale arată că, la ora actuală, un număr de 35 de județe dețin sisteme integrate pentru deșeuri, însă numai într-unul singur acesta și funcționează. Pe lista celor 34 de județe în care aceste sisteme există doar pe hârtie, deşi pentru implementarea lor au fost cheltuite, la nivel naţional, sute de milioane de euro din fonduri UE, se numără și Vâlcea.

Deși implementarea sistemului trebuia să demareze încă din 2013, abia în noiembrie 2016 Consiliul Județean Vâlcea a declarat de interes public “Închiderea depozitelor urbane neconforme de deșeuri Călimănești și Drăgășani”. Finanțarea proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în județul Vâlcea”, din care face parte şi închiderea celor două depozite amintite, a făcut obiectul contractului nr. 4.694/15.11.2013, în valoare totală de 142.821.343 lei (aproximativ 32 milioane de euro) fără TVA, semnat de CJ Vâlcea și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice. Sistemul ar trebui să fie administrat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubrizare Vâlcea, alcătuită din CJ Vâlcea şi cele 89 de consilii locale ale judeţului. În cadrul acestui proiect, contractul privind “Achiziționarea echipamentelor pentru stația de compostare Râureni, județul Vâlcea” a fost atribuit anul trecut SC Iridex SRL (aceeași societate care administrează și depozitul de la Chiajna, lângă București, unde transportă în prezent deșeurile râmnicenilor Romprest). Sunt în derulare lucrările de construire a stațiilor de sortare în Brezoi și Râureni, dar a rămas nerealizat chiar și până azi elementul esențial, vizat de Contractul nr. 1 – CL 1 – “Construirea unei facilități centrale de gestionare a deșeurilor – Stație de sortare, depozit conform – Staţie de tratare mecanică şi biologică în comuna Roeşti”, contractul nefiind atribuit nici până în prezent. Procurorii DNA studiază deja de o bună bucată de timp modalitatea de implementare a acestui proiect.
În prezent, singurul depozit de gunoi solid operaţional de pe raza judeţului este cel de la Măldăreşti, administrat de SC Sacomet SA, care mai deţine autorizație în acest sens doar până la 16 iulie 2017. La Feţeni, lângă Râmnicu Vâlcea, a fost amenajat în urmă cu mai mulţi ani, tot din fonduri europene, un depozit ecologic unde nu pot fi duse decât deşeuri sortate, în lipsa unei staţii de acest fel operaţionale depozitul neputând fi accesibil operatorului de salubritate de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ.

Amendă de 124.000 de euro pe zi, începând din 14 februarie 2014

În acest context, Comisia Europeană a decis miercuri, 15 februarie, să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile naţionale şi locale nu au reușit să închidă 68 din depozitele urbane de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Măsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor șase state membre, respectiv Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia, iar Curtea Europeană de Justiție a emis hotărâri care condamnă Bulgaria, Cipru și Spania.
CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, așa cum cere Directiva 1999/31/EC. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.
Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele urbane de deșeuri neconforme.
Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât și a unor penalități achitate periodic și cuprinse între 2.000 și 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.
De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a aruncat responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri, în totalitate, pe umerii autorităților locale. Astfel, sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale şi judeţene.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.