„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, am încheiat citatul din legislație
Presa națională anunța, miercuri 7 iulie 2021, că în urma scandalului navelor cumpărate la suprapreț, DNA l-a reținut pe Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, fiind acuzat de luare de mită. Este vorba despre dosarul navelor supra-evaluate de la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.), potrivit unui comunicat al DNA.
Procurorii susțin că A.R.S.V.O.M. a cumpărat patru nave supra-evaluate cu circa 85.000.000 lei (fără TVA), iar Petre Neacșa ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei. În perioada septembrie 2020 – mai 2021, directorul din Ministerul Transporturilor e acuzat că a primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective.
În urma acestor dezvăluiri, joi 8 iulie 2021, inculpatul Petre Neacșa urma să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Astăzi 9 iulie 2021, aflăm că Tribunalul Constanța a acceptat propunerea DNA de arestare preventivă a lui Petre Neacșa, pentru 30 de zile. Și alți trei complici sunt arestați la domiciliu pentru luare de mită și constituire de grup infracțional organizat.
Despre sinecuristul Petre Neacșa,
– a fost unul dintre oamenii de bază ai PSD-istului Răzvan Cuc în Transporturi și CA-uri. El a fost numit secretar general al Ministerului Transporturilor de premierul Grindeanu, în 2017, schimbat de Orban în 2019 și numit ulterior director economic în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, funcție în care se află încă din 2020.
– este un vechi sinecurist de partid, membru al mai multor consilii de administrație, de-a lungul anilor, printre care ROMATSA, CNAIR sau Tarom, fost secretar general în Ministerul Transporturilor, PNL-ist valoros în case, terenuri și conturi în bănci.
– în 2018 a fost secretar general adjunct la Ministerul Mediului, iar în 2019, pe când era secretar general al Ministerului Transporturilor, Neacșa figura ca președinte al Consiliului de Administrație al TAROM SA și membru CA la Telecomunicații CFR SA și INCDPM.
– a încasat, potrivit declarației de avere din 2019, peste 142.000 de lei doar din indemnizații, iar împreună cu soția, aflata la Administrația Bazinală de Apă Olt, au declarat peste 200.000 de lei (40.000 de euro) la capitolul salarii.
– Anul trecut a declarat, doar din salariul încasat ca membru în Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (C.I.F.G.A.) al Eximbank, câștiguri de 187.000 de lei, din totalul de 354.000 de lei (71.000 de euro) încasați din sinecurile de partid, iar soția un salariu de peste 76.000 de lei. Suma încasată de el, anul trecut, este aproape cât șpaga pentru care tocmai a fost reținut de procurorii DNA.
În loc de concluzii,
Vă dați seama ce „corectă” este doamna director economic din cadrul ABA Olt, în condițiile în care, iată, soțul care politic deținea foarte multe funcții de membru/președinte în CA-urile instituțiilor se ocupa și de șpăgi?
De aici a venit tupeul…