169 total views

Astăzi, Parlamentul European va alege prin vot preşedintele Comisiei Europene ( primul ministru al Uniunii Europene). Nu va mai fi nici un sectret că în urma negocierilor purtate, postul îi va reveni luxemburghezului Jean Claude Junker, candidatul PPE susţinut şi de PSE la schimb cu susţinerea liderului acestora, Martin Schulz, în postul de preşedinte al Parlamentului European.

Jean Claude Junker a făcut în aceste zile o declaraţie extrem de importantă, care în mod sigur îi va aduce o susţinere puternică din partea ţărilor zonei non-euro. În fapt, acesta a propus ca impozitul pe profit să se realizeze în ţările în care firmele îşi desfăşoară activitatea şi nu în ţările de origine ale acestora.

Acest anunţ ar putea răsturna întregul sistem financiar al Uniunii Europene. Aş vrea să imaginăm numai cazul României în care producătorul auto de la Mioveni, care este pe primul loc în vânzarea unităţilor auto în cadrul concernului Renault, ar plăti impozitul pe profit în România şi nu în Franţa unde este înregistrarea firmei mamă. Acest lucru ar stopa în mod evident tendinţa de “ migrare” a unităţilor de producţie a firmelor multinaţionale care, în căutarea unor oportunităţi de afaceri, de multe ori destabilizează bugetele ţărilor membre ale Uniunii Europene ( vezi cazul României după plecarea concernului Nokia de la Jugu).

Această propunere, venită din partea unui finanţist de renume cunoscut ca o “mână strânsă” în domeniul finanţelor, ne arată că la nivelul Uniunii Europene sistemul de alarmă a fost activat şi că în mandatul lui Juncker trebuie să existe o solidaritate fiscală între cele 28 de ţări, dacă vrem să avem succes în lupta economică purtată cu giganţii economiei mondiale – SUA, China, Japonia şi Federaţia Rusă.

Mai rămâne de văzut dacă proiectul preşedintelui Junker va fi aprobat la nivelul Comisiei Europene şi ulterior de Parlamentul European, situaţie care va impune marilor companii europene regândirea planului de afaceri pe termen mediu şi lung.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.