Loading

…fiind la egalitate cu Suceava și am putea spune că primarul nostru conduce și acest oraș. Să nu uităm, în mai toate ieșirile publicie din ultimii 2 ani, edilul face ce face și menționează Suceava ca exemplu. Cert este că se tot uită în grădina altuia și a lui e zob.

Tabelul atașat ne demonstrează că el a mințit și când a spus că Primăria Râmnicu Vâlcea este pe locul I la atragerea de fonduri europene pe regiunea Sud-Vest Oltenia. Ori din această regiune în tabel regăsim Drobeta Turnu Severin cu 57 milioane de euro, Craiova cu 53 de milioane euro și Râmnicu Vâlcea cu 34 milioane de euro, Tg. Jiu și Slatina..nici o șansă.

Plecând de la un articol cu titlul „ce orașe din România vor fi cel mai puțin afectate de criza post covid-19”, publicat pe urbanizehub.ro, unde autorul textului, în urma unei analize cu siguranță, susține că este extrem de important ca în perioada urmatoare administrațiile locale, pe lângă eforturile de limitare ale efectelor pandemiei, să depună eforturi pentru contractarea și absorbția de fonduri europene – acestea fiind fi cel mai bun antidot împotriva virusului Covid-19….

Virgil Pîrvulescu, finanțist de meserie, ne arată efectele inadaptării și neînțelegerii economice a primarului Mircia Gutău, care se pot observa foarte ușor atunci când comparăm rata de absorbție a fondurilor europene pentru orașul Râmnicu Vâlcea cu alte orașe de mărime similară din România, precum Buzău sau chiar Reșița.

„Dacă în aceste municipii administrația publică locală își dă interesul și lucrează în folosul comunității, la noi în oraș economia este pe butuci, iar tinerii aleg să plece care încotro, căutându-și viitorul în zone mai dezvoltate, care le pot oferi oportunități de angajare și dezvoltare. Cum se explică faptul că Buzău poate să atragă într-un singur an fonduri europene în valoare de 87 de milioane de euro, Reșița 86 de milioane de euro, iar Râmnicu Vâlcea abia 34 de milioane de euro? Până la urmă, vorbim de orașe cu un număr de locuitori similar cu ce e la noi! Vă dau eu răspunsul – ocupăm un loc atât de rușinos doar din simplul fapt că administrația publică a Râmnicului Vâlcea nu dă doi bani pe viitorul nostru și al copiilor noștri. Ei sunt pe funcții doar că să își avanseze propriile interese, și nu cele ale cetățenilor! Iar acest lucru o să continue, atât timp cât cetățenii de bună credință nu o să ii taxeze la alegeri! Oameni buni, orașul Dej, cu o populație de trei ori mai mică decât a noastră, a reușit să obțină mai mulți bani decât Râmnicu Vâlcea! Credeți că așa ar trebui să funcționeze lucrurile în continuare?”, explică Virgil Pîrvulescu, candidat la Primăria Râmnicu Vâlcea, din partea PNL.

Pandemia a afectat întreaga economie globală, iar România nu va scăpa nici ea. Nu știm cât va dura aceasta pandemie ori ce pierdere ne va aduce pe toate sectoarele de activitate. Știm însă, pentru că se vede, că bine nu va fi. Administrațiile locale sunt printre primele care au de suferit, bugetul necalculat pentru o astfel de situație deja le-a fost diminuat, motiv pentru care specialiștii atrag atenția că fondurile europene vor fi punct forte în următoarea perioadă, dacă vor să mai realizeze ceva în comunitățile pe care le conduc.

Bugetele administrațiilor locale depind într-o mare măsură de performanța sectorului privat. Toate aceste surse de venit vor fi afectate anul acesta și probabil și în anii următori. Cât de tare, nu este clar, dar pandemia ne-a prins fix în perioada când se încasau taxele și impozitele, chiar dacă platitorii buni sunt în proporție de 60%, în primele 3 luni ale anului.

To specialiștii susțin că compensarea acestui deficit bugetar nu poate să vină, pe termen scurt, decât din trei surse:

1) transferuri pentru echilibrarea bugetelor de la nivel central (deși va fi greu de împărțit din mai puțin);

2) creșterea taxelor locale;

3) atragerea de fonduri europene.

Credeți că vom avea parte de creșterea taxelor locale, în perioada următoare, în condițiile în care Consiliul Local, la comanda primarului Gutău, a aprobat contractarea de 4 credite, iar datoria publică ajunge la 36 milioane de euro?

Datoria publică a Primăriei Râmnicu Vâlcea este în valoare totală de 172.051.000 lei (inclusiv creditul intern de 30.000.000 lei pentru care s-a declanșat în 2020 procedura de contractare), compus din :
• Rate de rambursat de 136.564.000 lei
• Dobânzi și comisioane de 35.487.000 lei

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.