ZVORUL TĂMĂDUIRII. Originea acestei sarbători se află în legenda unei minuni care s-ar fi petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol.
ZVORUL TĂMĂDUIRII este o sărbătoare celebrată anual de către Biserica Ortodoxă în Saptămâna Luminată, în prima vineri de după Paște.
Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută ăi sub numele de Aghiasma Mică.
În vorbirea populară, aghiasmei i se mai spune şi aiasma. Cuvântul aiasma vine de la iazmă. După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul: “Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvîntează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”. Astfel, s-a reţinut în popor ca scopul urmărit prin aiasmă este de a alunga “arătarea urâtă şi rea”, adică duhul cel rau.
Din punctul de vedere istoric, Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria, ne aminteşte o minune. Împăratul Leon cel Mare, înainte de urcarea pe tron, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit un glas care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului, prin mila şi lucrarea Maicii Domnului, care i s-a descoperit.
Izvorul menţionat este o preînchipuire care ne arată Izvorul cel viu al mântuirii noastre: pe Maica Domnului. Dincolo de aspectele dogmatice ale lucrării Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc, Izvorul Tămăduirii ne arată puterea sa harică de a înfăptui minuni cu ajutorul lui Dumnezeu, faptul că ea este Maica noastră, a celor care ne încredinţăm ei pentru a-i cere ajutorul, că este Rugătoarea şi Mijlocitoarea noastră înaintea lui Hristos, după cum o numeşte Biserica.
Tradiţii şi obiceiuri
De Izvorul Tămăduirii, se sfinţesc apele. Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul “Mântuieşte, Doamne, poporul Tău”.
În această zi, în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legământul juvenil.
Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.
În unele zone etnografice, ceremonia se repetă anual, la aceeaşi dată, până la intrarea în joc a fetelor însurăţite şi băieţilor înfârtăţiţi.
Persoanele legate, veri, văruţe, surate, fraţi de cruce etc., se întâlneau anual sau, după căsătorie,la Rusalii. După încheierea solemnă a legământului, copiii şi apoi oamenii maturi îşi spuneau până la moarte surată, vere, fârtate, verişoara şi se comportau unul faţă de altul ca adevăraţi fraţi şi surori: se sfătuiau în cele mai intime şi grele probleme ivite în viaţă, îşi împărtăşeau tainele, nu se căsătoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fârtatului, se ajutau şi se apărau reciproc până la sacrificiul suprem.
La Catedrala MitropolitanadinTimisoara, credinciosii au venit deja in numar mare pentru a lua apa sfintita. S-au asezat la coada pentru a-si umple sticlele cu apa, in speranta ca aceasta ii va vindeca de bolile pe care le au.
Mai multe manastiri din Banat imbraca astazi straie de sarbatoare. Cu acest prilej, credinciosii pot lua parte la slujbe speciale, savarsite de ierarhii bisericilor din Timis si Caras-Severin.
Manastirea Romanesti este una dintre cele mai reprezentative manastiri din Timis, si este inchinata praznicului din Saptamana Luminata. Toate slujbele vor fi savarsite astazi in lacasul sfant de catre Preasfintitul Paisie Lugojeanul, alaturi de un sobor de preoti si diaconi de la manastirile si parohiile ce apartin de Protopopiatul Faget.
De asemenea, Manastirea Gornea-Sichevita din Caransebes isi serbeaza astazi hramul, slujbele fiind oficiate de catre Preasfintitul Lucian, Episcopul Carnasebesului, care va fi insotit de un sobor de preoti si diaconi.
Manastirea Vasiova isi serbeaza tot azi cel de-al doilea hram. Sfanta Liturghie va fi oficiata de Casian Ruset, secretar eparhial, caruia i se vor alatura mai multi preoti si diaconi de la mai multe manastiri si parohii carasene.
In aceasta zi, se savarseste slujba de sfintire a apei, denumita de crestinii ortodocsi si aghiasma mica, despre care se spune ca are puteri tamaduitoare.