Angajatorii trebuie să ia măsuri de protecţie a salariaţilor în perioadele cu temperaturi extreme. Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii trebuie să le asigure angajaţilor, în zilele caniculare, apă, dar şi pauze. Cei care nu respectă prevederile OUG 99/2000 riscă să fie amendaţi cu până la 2.500 de lei.
În urma avertizărilor de caniculă şi disconfort termic, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, desfăşoară în această perioadă, controale pentru a stabili dacă angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate pentru protecţia angajaţilor. „Se fac verificări în toate sectoarele de activitate. Până în prezent, nu am găsit angajatori care să nu respecte prevederile OUG 99/2000”, spune Ion Tănăsoiu, inspectorul – şef al ITM Vâlcea. Potrivit legislaţiei angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, respectiv: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte doi-patru litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi legale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.
„Avem primării unde prevederile legale nu se aplică”
Tot, în această perioadă, inspectorii ITM desfăşoară o acţiune de informare şi conştientizare a autorităţilor din administraţia publică locală care vizează sectorul relaţiilor de muncă şi securitatea muncii. Acţiunea are loc în toate primăriile din judeţ. „Avem primării unde prevederile legale nu se aplică, registrul electronic cu salariaţii nu e completat corect. Sunt primării care desfăşoară diverse activităţi pe baza unor contracte încheiate cu persoane juridice care nu respectă relaţiile de muncă şi securitatea muncii. Avem surpriza să constatăm că au loc accidente de muncă. Lucrătorii sunt accidentaţi de surpări de maluri, ori căderi de la înălţime şi nu se respectă legislaţia”, spune Ion Tănăsoiu. Pentru a evita incidentele primăriile pot să ceară constructorilor, în caietul de sarcini, anumite clauze pe securitate în muncă şi să ia firme disciplinate. Acţiunea ITM în primării se încheie în luna octombrie 2013. Până în prezent, au avut loc întâlniri doar la primăriile de oraşe.