260 total views

Măicuţele de la Bistriţa, obligate să cultive roşii pe terenul de sport

Arhiepiscopul Varsanufie a comis-o din nou. După revendicarea clădirii în care funcţionează Colegiul Mircea cel Bătrân, arhiepiscopul Râmnicului şi-a vârât barba şi în înţelegerea dintre Primăria Costeşti şi Mănăstirea Bistriţa, lăsând copiii din Costeşti fără teren de sport.

 

ÎPS Varsanufie, o titulatură ce i se potriveşte ca apa-n pantofi, a considerat că terenul revendicat de Mănăstirea Bistriţa, dar oferit spre folosinţă Primăriei Costeşti pentru înfiinţarea terenului de sport, poate fi folosit mai cu folos ca grădină de legume. Cu toate că arhiepiscopul primeşte bani de la stat şi pentru hârtia igienică, a decis să anuleze toate înţelegerile făcute de autorităţile locale şi judeţene cu instituţiile BOR. Capii BOR rad tot ce pot, nu iartă nimic. În discursul de Ziua Eroilor, arhiepiscopul spunea că nu există persoană vie care să nu fii păcătuit. După cum acţionează, păcatele sale sunt fără număr.

Înţelegeri anulate

Terenul de sport este amplasat chiar la poarta Mânăstirii Bistriţa şi a fost utilizat până de curând de elevii Liceului Tehnologic Special Nr. 1 Bistriţa, de copiii din Costeşti şi de jucătorii echipei locale de fotbal. Din când în când, pe băncile improvizate la marginea terenului se odihneau şi beneficiarii celor două centre de vârstnici şi de îngrijire a persoanelor cu handicap, centre aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea.
Bucata de pământ pe care a fost amenajat terenul de sport a fost retrocedată Mânăstirii Bistriţa în urmă cu câţiva ani, dar, datorită unei înţelegeri între fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea şi conducerea Arhiepiscopiei Râmnicului, elevilor şi localnicilor din Costeşti li s-a permis accesul în zona respectivă.
La începutul acestui an, după decesul lui Ion Cîlea, fostul preşedinte al CJ, şi cel al stareţei stavrofora Mihaela Tamaş, autorităţilor locale li s-a pus în vedere să caute un alt spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor sportive.

Legumicultură în…macadam

Toma Peştereanu, primarul comunei Costeşti, susţine că a încercat să ajungă la o înţelegere cu ÎPS Varsanufie, a propus chiar plata unei chirii, dar a fost refuzat categoric. Arhiepiscopul i-a replicat sec că mai bine cultivă roşii şi castraveţi pe el decât să-i păstreze destinaţia de teren de fotbal pentru echipa de fotbal şi elevii liceului. Aşa se face că, începând din acest an, măicuţele de la Bistriţa vor fi obligate să cultive legume în macadam.
„Îmi pare rău că s-a ajuns în situaţia asta, ar fi fost o colaborare frumoasă cu Arhiepiscopia, dar nu s-a vrut. Eu cred că Biserica ar trebui să aibă un alt rol în comunitate. Cei care conduc Biserica ar trebui să se gândească şi la factorul uman, la comunitate, şi la faptul că toţi suntem vremelnici pe această lume. Am avut o întrevedere cu ÎPS Varsanufie, i-am spus că pot să plătesc o chirie pentru acest teren, dar m-a refuzat. Mi s-a pus în vedere să eliberez terenul, l-am eliberat, iar acum peste 60 de copii de la Liceul Tehnologic Bistriţa nu mai au unde să facă orele de sport. Am înţeles că vor să pună roşii şi castraveţi, dar nu ştiu cum ar putea să rodească acolo, că e doar macadam. ”, a declarat primarul comunei Costeşti.

Arhiepiscopia gândeşte greu şi prost

Primarul Peştereanu nu s-a ,,prins” că pentru arhiepiscopul Râmnicului ,,comunitatea” este un termen abstract pe care-l recunoaşte doar atunci când comunitatea poate fi folosită în interesul Bisericii, nu invers.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Râmnicului nu au avut un răspuns pentru situaţia creată, au anunţat că vor transmite pe parcursul zilei de vineri un comunicat de presă cu privire la situaţia din Costeşti. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Iancu Nifon, a ţinut să precizeze, însă, că terenul aparţine Mânăstirii Bistriţa şi că nu va fi înstrăinat. O specificare inutilă, in condiţiile în care primarul s-a arătat dispus să plătească chirie, nu să-l cumpere. Situaţia din Costeşti s-ar putea repeta şi la Vaideeni, Arhiepiscopia deţine şi acolo un teren pe care s-a amenajat tot o bază sportivă, tot în baza unei înţelegeri între fostul Episcop Gherasim şi preşedintele Ion Cîlea. Noul şef al Arhiepiscopiei Râmnicului se vrea primul latifundiar al judeţului şi acţionează în consecinţă.

Porţile Arhiepiscopiei stau închise şi au santinelă

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.