Loading

…dar ca acest lucru să nu se întâmple, aceștia nu vor putea intra în statele Schengen fără avizul Poliției de Frontieră din țara noastră, fiind obligați să se prezinte în aeroport sau în porturi cu 12 ore înainte de îmbarcare, pentru investigațiile specifice.

Deci, intrarea maritimă și aeriană în Schengen a României nu este valabilă pentru minorii de 16 ani. Ridicarea controalelor la frontieră din 31 martie 2024 dă liber traficului de minori, astfel că autoritățile vor să ia măsuri. Simulacrul de intrare parțială în Schengen, pe cale aeriană și pe cale maritimă, nu funcționează în cazul minorilor de 16 ani. Ministerul Afacerilor Interne a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care impune controale stricte pentru minorii care călătoresc cu avionul sau cu vaporul în spațiul Schengen.

Măsuri pentru instituirea controalelor

Astfel, pentru fiecare călătorie care urmează a fi efectuată de către cetățenii români minori către state care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți, se vor prezenta în spațiile special amenajate în incinta aeroporturilor și porturilor, cu cel mult 12 ore înainte de îmbarcare, în vederea acordării de către polițiștii de frontieră a autorizației care atestă îndeplinirea condițiilor de părăsire a țării. Autorizația va fi prezentată companiei de transport aerian sau maritim, de către părinții, reprezentanții legali sau persoanele care însoțesc minorii cetățeni români, precum și de către minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți în vederea continuării procedurii de îmbarcare. În lipsa acesteia, minorului cetățean român nu i se permite îmbarcarea pentru efectuarea călătoriei în străinătate. Forma şi conţinutul autorizaţiei se vor stabili prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, iar spațiile pentru verificarea minorilor se vor asigura și se vor amenaja, inclusiv prin semnalizare specială pentru identificare, de către administratorii aeroporturilor și porturilor aflate pe teritoriul României.

Peste 16 ani, ieșire liberă, cu acordul părinților

Totodată, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră. Acesta trebuie să prezinte organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor. Dispariția controalelor la frontierele maritime și aeriene, din 31 martie 2024, ar fi lăsat deschisă poarta traficului de carne vie.

Articol preluat

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.