561 total views

„Marele” afacerist Viorel Bica a pierdut 100.000 de lei de la publicația „Timpul de Vâlcea”

Fix în urmă cu doi ani dădeam publicității o parte din Raportul întocmit de avocatul Borza, administratorul judiciar al CET Govora, cu societățile vinovate de falimentarea CET-ului. Ne-am ales, la vremea respectivă, din tot raportul, să-l „promovăm” pe „marele” Virgil Bica – administrator la SC Bica SRL, deoarece semnatarul Raportului a scos în evidență și astfel ne-a atras atenția că societatea mai sus amintită a practicat tarife cu 210% mai mari pentru CET Govora.

Nu am vrut, sub nici o formă, să ratăm ocazia de a informa cititorii despre cum fac unii afaceri și peste noapte ajung proprietari de hoteluri, terenuri, mașini de lux, vile (nu case!) în alte județe, conturi în valută sau lei în alte bănci decât la Vâlcea sau în alte țări ori să administreze mai multe societăți cu sediul pe te miri unde. Atunci, „marele” Bica s-a supărat pentru cele publicate și ne-a acționat în instanță, dar nu pentru că avea un motiv serios, ci pentru a-și arăta „valoarea”. Și și-a arătat-o! După doi ani de proces, a pierdut în fața publicației în toate instanțele prin care ne-a trecut, acțiunea acestuia fiind una fără justificare. Mai mult, au fost și alte publicații ce au relatat din raportul Borza același lucru, dar pe aceștia nu i-a acționat în instanță. Totuși, la vremea respectivă, Bica continua să țină cu dinții de tarifele cu 210% mai mari și considerând că este îndreptățit să le aplice în continuare formulează contestație împotriva măsurii administratorului judiciar de denunțare a contractelor, dar Curtea de Apel Pitești respinge definitiv apelul formulat de SC Bica SRL ca nefondat. Bica bagă procese, Bica pierde! Dar, pe noi ne-a acționat în instanță doar pentru a-și răzbuna un amic din copilărie pe care publicația l-a făcut „vedetă”. Cum acesta nu-și permitea un proces cu noi a apelat la prietenul Bica și acesta s-a conformat pentru că ar face orice pentru amicul său. Orice! Și viceversa!

În altă ordine de idei, ca și deschidere la articolul respectiv ne-am permis să cităm din alte publicații, lucru ce probabil l-a înfuriat și mai tare pe Bica pentru că ceea ce au scris alții pentru a-l șantaja a fost mult mai dur, în comparație cu articolele noastre în care doar l-am „mângâiat”. Deși articolele „colegilor” au fost șterse din spațiul online, după ce se pare că și-au luat CEC-ul, noi tot le-am găsit pentru că alții le-au prins până a fi șterse și ne-au atras atenția unde le putem găsi. „Marelui” Bica sigur…nu i-a convenit că noi am intrat în posesia lor și le-am republicat. Și uite așa a luat naștere primul nostru proces ca și publicație.

Dar, zic, să împrospătăm memoria unora și republicăm articolul pentru care societatea editoare a publicației „Timpul de Vâlcea” a ajuns în instanță și i se cerea nici mai mult nici mai puțin de 100.000 de lei daune morale, reprezentând prejudiciul de imagine (prejudiciu creat de alții, înaintea noastră și pe care nu i-a acționat în instanță, dar pe care se pare că i-a cinstit omenește să șteargă informațiile lansate) produs prin afirmații calomnioase și defăimătoare la adresa activității societății pe care o conduce. Mai mult, „marele” Bica voia pe cheltuiala noastră să îl facem vedetă într-un ziar cu tiraj național și să publicăm hotărârea ce se va pronunța. Când o vom primi, o vom publica!

Reamintim, celor care nu știu, că Raportul privind cauzele și imprejurările care au dus la apariția insolvenței CET GOVORA SA, este document oficial publicat pe site-ul CET GOVORA

„BICA, „conducătorul de garaj auto”, tarife cu 210% mai mari pentru CET Govora” este articolul care a constituit dosarul în instanță și îl vom republica integral astăzi și poate și cu alte ocazii.

„Şi totuşi n-au dispărut…

„Viorel Bica – despre care se spune că se află în „toate” – şi „în cele se sunt şi în cele ce vor mai fi” – numind şi destituind, după cum vor interesele lui sau ale altora pe care-i slujeşte”

 

 …”Multe sunt „afacerile” care i se pun în cârcă „conducătorului de garaj auto”, ilegalităţi care pleacă de la dorinţa schimbării actualului director de la ABA Olt şi înscăunarea lui Raboacă – prietenul prietenului său demis – Băviţă”…

Administratorul judiciar al CET Govora, avocatul Remus Borza a publicat raportul cu persoanele vinovate de falimentarea CET-ului. Toţi greii din politica locală şi ziariştii privaţi au furat de-au stins CET-ul. DNA ar avea nevoie de un autocar pentru trimiterea lor la Beciul Domnesc. O parte dintre cei care au făcut şi fac afaceri la CET sunt consilieri judeţeni”.

Angajarea unor cheluieli mari cu transportul de cărbune

Cantitatea necesară de cărbune de aproximativ 2.000.000 tone/an a fost şi este asigurată de către EMC Berbeşti, care a fost preluată de CET Govora de la CE Oltenia, începând cu martie 2015.
Din cantitatea necesară funcţionării CET Govora, cantitatea de 250.000 – 300.000 tone este extrasă şi livrată de la cariera Berbeşti Vest. CET Govora a transportat această cantitate cu mijloace auto de la Berbeşti Vest la depozitul CET Govora, începând cu anul 2011.

CET Govora a încheiat cu Bica S.R.L. un număr de 7 contracte de transport cărbune cu mijloace auto de la Berbeşti Vest la depozitul CET Govora. Prin executarea acestor contracte, prezentate mai jos, a fost transportată cu mijloace auto o cantitate de cărbune de aproximativ 1.300.000 to, pentru care CET Govora a achitat o sumă de 35,2 milioane lei dintr-un total facturat de 38 milioane lei.

Începând cu anul 2015, Bica S.R.L. a beneficiat şi prin intermediul Servcet S.A, societate afiliată CET Govora, de un număr de 2 contracte de execuţie lucrări, după cum urmează:

De asemenea, tot prin intermediul Servcet S.A., societate la care CET Govora deţine 98,43% din acţiuni, au fost închiriate utilaje de la Bica S.R.L. în baza acordului-cadru nr. 1084/ 17.06.2015, cu o durată de 18 luni şi o valoare maximă de 2.568.650 lei fără TVA.
Pentru executarea lucrărilor, Servcet S.A. a încheiat cu BICA S.R.L. un număr de 4 contracte după cum urmează:

În prezent, Servcet S.A. datorează către BICA S.R.L. suma de 706.309,59 lei, datorii restante pentru recuperarea cărora a fost acţionată în instanţă pentru emiterea unei ordonanţe de plată. Prin Hotărârea nr. 993 pronunţată la data de 22.06.2016, Tribunalul Vâlcea a obligat Servcet S.A. la plata sumei de 200.281,48 lei.
Analizând Contractele încheiate cu Bica SRL, administratorul judiciar a constatat că acestea sunt împovărătoare pentru debitoare din perspectiva faptului că transportul cărbunelui poate fi asigurat şi pe calea ferată, cu un cost mult mai mic faţă de costul transportului asigurat cu mijloace auto. Cărbunele extras de la cariera Berbeşti Vest poate fi transportat cu mijloace auto pe o distanţă foarte scurtă la depozitul carierei Berbeşti Central, de unde poate fi preluat pe calea ferată până la Depozitul CET Govora. În varianta transportului cărbunelui extras de la Berbeşti Vest exclusiv cu mijloace auto, atât distanţă cât şi costurile sunt mult mai mari faţă de varianta parcurgerii unei distanţe scurte cu mijloace auto şi preluarea cărbunelui apoi pe calea ferată.
Administratorul judiciar a analizat costurile de transport auto cărbune de la Alunu, respectiv Depozitul Central Berbeşti şi apoi pe calea ferată până în Depozitul CET Govora.

Operaţiunile care trebuie efectuate sunt următoarele:

 • Manevra vagoanelor pe linia ferată industrială (LFI) Berbeşti până în Staţia CF Berbeşti;
 • Transportul cărbunelui pe calea ferată de la Staţia CF Berbeşti până în Antestatia CET Govora:
 • Manevra vagoanelor pe LFI CET, de la Antestatia CET Govora până pe estacadele de descărcare a cărbunelui.
  Costurile aferente acestor manevre sunt următoarele:

Costurile pot fi detaliate pe operaţiuni după cum urmează:

 • Costurile de manevra pe LFI Berbeşti sunt calculate după cum urmează: (i) cheltuieli cu motorină: 63.580 lei (fără TVA); (ii) cheltuieli salariale (25 persoane): 113.000 lei;
 • (iii) chirie locomotiva: 48.037 lei (fără TVA); (iv) cheltuieli cu infrastructura (contractele cu CNCF CFR), cheltuieli cu AFER (autorizări, verificări, etc.), echipament de protecţie, etc., aproximativ 150.000 lei/an. Cost total: 1,40 lei/tonă (TVA inclus).
 • Tariful de transport pe calea ferată de la Berbeşti până în Antestatia CET Govora este cel practicat de Grupul Feroviar Român pe actualul contract, respectiv 9,20 lei/tonă.
 • Tariful manevra pe LFI CET Govora, de la Antestatia CET Govora până pe estacadele de descărcare a cărbunelui, este cel practicat deSC SERVTRANS INVEST SA pe actualul contract, respectiv 1,68 lei/tonă.

Compararea costurilor totale de transport ale cărbunelui, de la depozitele Direcţiei de Exploatare Minieră până în Depozitul CET Govora, în cele două variante de transport.
Varianta 1 – transport pe calea ferată de la Depozitul Alunu la Depozitul CET Govora Cost total: 12,63 lei/tonă, din care:

 • Manevra pe LFI Alunu: 1,40 lei/tonă;
 • Transport CF Alunu-Antestaţie CET Govora: 9,55 lei/tonă;
 • Manevra pe LFI CET Govora: 1,68 lei/tonă.

Varianta 2 – transport pe calea ferată de la Depozitul Central Berbeşti la Depozitul CET Govora.
Cost total: 12,28 lei/tonă, din care:
Manevra pe LFI Alunu: 1,40 lei/tonă;

 • Transport CF Alunu-Antestaţie CET Govora: 9,20 lei/tonă;
 • Manevra pe LFI CET Govora: 1,68 lei/tonă.

Astfel, contractele încheiate cu BICA S.R.L. sunt la un preţ de 19,33 lei/tonă, cu mult mai mare faţă de 12,28 lei/tonă (transport de la Depozitul Central Berbeşti la Depozitul CET Govora) şi/sau 12,63 lei/tonă (transport de la Depozitul Alunu la Depozitul CET Govora).
Sintetic, situaţia costurilor este prezentată în tabelul de mai jos:

Pentru cantitatea de 300.000 tone de cărbune transportată de către Bica S.R.L., diferenţa de cost în ipoteza optarii pentru transportul pe calea ferată ar fi fost de 2.010.000 lei (cu această sumă s-ar fi diminuat costurile debitoarei) comparând cu costul de 12,63 lei/tonă sau chiar de 2.115.000 lei comparând cu costul de 12,28 lei/tonă.
Astfel, prejudiciile pe care le suferă debitoarea prin executarea contractelor cu Bica S.R.L., înseamnă o pierdere de aproximativ 2 milioane lei pe an, respectiv câteva sute de mii de lei pe lună.
Derularea contractelor de transport cu Bica SRL a generat prejudicii în patrimoniul CET Govora prin acceptarea unor tarife net superioare faţă de alţi transportatori cu care CET Govora avea încheiate contracte de prestări servicii. Aşa cum am prezentat detaliat şi în capitolul 9.3, există o evidentă discrepanta şi disproporţie valorică în ceea ce priveşte tarifele practicate de cei doi transportatori de cărbune pe relaţia Berbeşti – Platforma CET Govora. În timp ce GFR, liderul pieţei de transport feroviar din România, practică un tarif de 9,2 lei/tonă cărbune, Bica SRL practică un tarif cu 210% mai mare, respectiv 19,33 lei/tonă. Luând act de refuzul societăţii Bica SRL de a accepta o reducere cu 15% a tarifului de transport, în vederea maximizării averii debitoarei şi a optimizării costurilor, administratorul judiciar a denunţat contractul nr. 16067/19.04.2016 începând cu data de 31.07.2016.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.