1,457 total views
….a legilor ce reglementează sănătatea publică. A fost pusă în pericol sănătatea vâlcenilor prin lipsa măsurilor obligatorii
Plecând de la mai multe sesizări cu privire la ridicarea deșeurilor infecțioase de la unitățile aflate în carantinare, am purces la verificările de rigoare și surpriză: nimeni nu are contract cu un operator autorizat pentru ridicarea lor – nici locația Supca, nici locația Oltchim și 100% nici pentru cei carantinați la domiciliu (218 persoane) Primăria nu are încheiat un contract în acest sens, acestea existând de zile întregi depozitate în containerele existente de până acum. Adică infecția „joacă” prin aer!!! Iar ale celor de la domiciliu se pare că sunt aruncate la un loc cu toate deșeurile, ceea ce este foarte grav.
Administrator Supca – Alin Mirică
Oficial, administratorul nu a dorit să dea nici cea mai mică declarație, susținând că dacă nu primește ordine de la căpetenie, nu are voie să declare nimic, iar el dorește să rămână liber.
„Înțelegeți situația în care mă aflu și eu, suntem în stare de urgență, o situație fără precedent. Vă înțeleg și pe dvs ca jurnaliști, că sunteți în serviciul comunității. Și eu sunt tot în serviciul comunității, acum. Nouă ni s-au dat directive clare, să nu dăm nici un fel de informație fără avizare. Nu pot până nu îmi spune cineva de sus, da, dai declarații, poți. La cei din departamentele speciale trebuie să le dau informații. Nu suntem inconștienți, nu ne jucăm cu viețile oamenilor, noi protejăm viețile lor, înțelegeți lucrul acesta. Nici măcar nu pot să vă spun da sau nu (n.r. dacă are încheiat contract cu o firmă autorizată de ridicare deșeuri infecțioase). Pot să vă spun că siguranța cetățenilor nu a fost pusă în pericol, atât pot să vă spun. Nu pot să vă dau detalii. Nu pot intra sub incidența legii, vreau să fiu liber.
Off the record, totuși, deși a declarat că nu are un astfel de contract, dar că urmează a fi încheiat unul, că deșeurile infecțioase sunt depozitate în containerele de deșeuri existente, că nu s-au ridicat până în acest moment aceste deșeuri, revenind cu telefon, în timpul discuției amintindu-i cele declarate off the record, administratorul nu a mai recunoscut, dând vina pe fondul stării de oboseală, fiind poate incoerent în vorbire, nemaiavând un progam și o viață normală, insistând că siguranța oamenilor nu a fost pusă în discuție. La final spune: „deșeurile nu au fost ridicate, sunt asigurate, sunt sigilate, toate după normele prevăzute de lege. Nu a plecat nici un deșeu din unitate, asta vă pot spune cu mâna pe inimă. Când primesc acceptul să vorbesc cu dvs, vă pun la dispoziție și toate fișele și tot ce vreți dvs, dar până atunci eu vreau să rămân liber”, încheie Alin Mirică.
Ce nu a înțeles administratorul locației este că tocmai asta doream să aflu, dacă deșeurile infecțioase au fost ridicate și dacă se ridică de o firmă autorizată, având încheiat, evident, un contract în acest sens. În schimb dumnealui, până la urmă, dă asigurări că acestea nu au fost ridicate și nu are un contract încheiat în acest sens.
Domnule Alin Mirică, dvs nu cred că ați conștientizat că declarația vă acuză și în nici un caz nu vă scuză. Cum să stați cu deșeurile infecțioase atâta timp în pubelele în care de exemplu astăzi bătea soarele în ele, iar jandarmii erau la câțiva pași distanță de acestea? Care este motivul pentru care până în acest moment nu ați încheiat un astfel de contract?
Jandarmii știu că se ridică, dar nu au văzut
Întrebând jandarmii, mai mulți de altfel, din zone diferite, ei știu că deșeurile infecțioase sunt ridicate de o firmă specială, dar nu au văzut nimic în acest sens, dar spun că asta se discută. Se pare că cineva a dorit să le inducă această idee pentru a ști în caz că vor fi întrebați, ce să spună. Este ca și cum totul este premeditat pentru a nu ști nimeni că de fapt acestea nu sunt ridicate de săptămâni întregi.
Prefectul Tiberiu Costea
Tiberiu Costea, contactat telefonic pentru a-i cere „autorizare” de a sta de vorbă cu administratorul spațiului de la Supca, spațiu pus la dispoziție pentru carantinarea cețățenilor veniți din afară, acesta a menționat că nu are nici o legătură cu declarațiile pe care trebuie să le dea sau nu cineva unui jurnalist, cu atât mai mult să transmită că nu are voie să stea de vorbă cu presa până nu primește aprobare de la el. Este evient că administratorul avea o interdicție de a sta de vorbă cu presa, dar cu siguranță de la altcineva și nu vrem să spunem pe cine bănuim. Dar o lăsăm așa deocamdată.
„Locația este în chirie acum către DSP și nu are cum să mai răspundă proprietarul pensiunii. El se ocupă de personal să le asigure condițiile de cazare – mâncare, igienizare, paza e asigurată de janadarmi, el la ora actuală fiind proprietar al clădirii doar în acte. Prin contract s-au delegat toate sarcinile și ăsta e motivul pentru care nimeni nu dă informații, pentru că nu știu nici ce să dea. Nici eu nu pot da asemenea informații la presă pentru că la fiecare oră se poate modifica nr de carantinați ori izolați la domiciliu și risc să vă dau date eronate. DSP este singura instituție care poate să vă răspundă la întrebările pe care le aveți de pus în discuție”.
Este adevărat că nu i-am adus la cunoștință prefectului ce doream să verific, pentru că era evident că nu are de unde să știe (numai de asta nu se mai ocupa prefectul) de contractele cu un operator autorizat pentru ridicare deșeuri infecțioase, care revine, în acest moment, administratorului care a pus la dispoziție pentru carantinare locația sa ori Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea, în cazul de față, pentru spațiile pe care le are în administrare și pe care de asemenea le-a pus la dispoziție pentru carantinare. Prefectul a fost contactat doar pentru a-i cere permisiunea de a obține o declarație oficială de la administratorul locației.
DSP Vâlcea – Amalia Pițiga
Nu pot să vă dau detalii, trebuie să iau acordul de la București, pentru orice informație pe care eu o dau trebuie să iau acordul de la București. Totuși, insistând, referitor la ridicarea deșeurilor infecțioase, dumneaei susține că le-a spus cum să facă. Și dacă ne luăm după cele declarate a lăsat să se înțeleagă faptul că firmelor le-a spus cum să facă, adică celor care au pus la dispoziție unitatea pentru carantinare, fie privat fie instituție.
În altă ordine de idei, vineri 13 martie, DSP a dat un interviu unei televiziuni locale fără a cere acordul de la București. Mai mult, DSP nu a remis presei locale nici un comunicat în acest sens. Suspectă atitudinea doamnei purtător de cuvânt, care unei parte a presei poate să răspundă fără aacordul Bucureștiului și la o altă parte trebuie acordul.
Primarul Mircia Gutău
Despre toate acestea, un punct de vedere l-am obținut și de la primarul Gutău Mircia care susține că există un contract încheiat pentru locația Oltchim, deși din informațiile obținute nici acolo nu a văzut nimeni nici o mașină să vină să ridice deșeurile infecțioase, ba mai mult spun că se depozitează într-un container care este chiar la intrare.
„Pentru cei de la Oltchim avem un contract, iar pentru celelalte persoane nu avem. Contractul se încheie între persoana fizică și firmă. Actuala firmă de salubrizare nu este autorizată pentru colectarea acestor deșeuri, considerate ( presupuse) contaminate. Oferta de la firma autorizată este ff mare. Primăria nu poate încheia contract în numele unei persoane fizice. Acest lucru îl vor stabili cei din CNSU. Atâta timp cât nu e stabilit, este extrem de riscant să luăm decizii fără cadru legal. Dupa acest necaz, sunt convins că mulți vor răspunde în fața procurorilor, eu nu vreau acest lucru!”, declară edilul șef.
Pentru corecta informare a celor care ne-au sesizat acest aspect, i-am cerut edilului o copie a contractului încheiat cu un operator autorizat. „Astăzi astăzi a venit cu el la mine doamna de la ISU, mâine vă pot da amănunte despre acest contract. Știu doar că nici DSP nu cunoaște o firmă care să adune gunoi menajer contaminat, firma respectivă adună doar resturi medicale, pe care le duce la incenerator la Craiova”.
Până acum, atât în toate locațiile pentru carantină, dar și pentru toate persoanele aflate în izolare, sunt 2 posibilități când vine vorba despre gunoiul lor.
1. Ori s-a depus la containerele existente de la blocuri, în cazul celor izolați la domiciliu, și a fost preluat de Romprest care l-a dus la stația de sortare, acolo oamenii care lucrează l-au sortat, iar rezidualul a ajuns la Fețeni. În acest mod s-au expus unui real pericol persoanele din blocuri, personalul Romprest, personalul stației de sortare, personalul depozitului Fețeni. ILEGAL.
2. Ori de la carantine nu s-a colectat nimic de peste 2 săptămâni, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a legilor DSP și un real pericol pentru sănătatea publică. ILEGAL
Acest articol este un APEL la instituțiile abilitate ale statului, să verifice cele sesizate și să dispună măsurile ce se impun
sacul special pentru colectarea deșeurilor infecțioase