448 total views

În judeţul Vâlcea a existat o singură medie de 10 la Bacalaureat, obţinută de o elevă de la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari. Cea mai bună rată de promovabilitate, de 98,9% s-a înregistrat la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab, iar la polul opus, cu promovabilitate zero, se situează Liceul Tehnologic General Magheru.

Procentul de promovabilitate este, în judeţul Vâlcea, înainte de  soluţionarea contestaţiilor la Bacalaureat de 56,6%. Anul acesta, din 3.847 de elevi, au promovat examenul 2.074. Remus Grigorescu, inspectorul general al Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) Vâlcea, spune că, procentul este mai bun decât cel din 2012, când din 4.072 elevi înscrişi au promovat , în prima sesiune, 1.562. „Primovabilitatea pe seria curentă, promoţia 2013, este de 61%, iar pe seriile anterioare de circa 40%. Ca rată de promovabilitate, pe licee, primele trei locuri sunt ocupate de Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab, 98,9%, Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, 96,8%  şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân 95,4%. Avem şi o medie de 10 la Colegiul Alexandru Lahovari. Dacă ne referim la promoţia 2013, avem şi licee cu rată de promovabilitate foarte scăzută , ori unde nu a luat examenul niciun elev. La Liceul Tehnologic General Magheru procentul e de 0%, nu a promovat nici un elev, iar la Liceul Teoretic Măciuca  e de 3,8%”, a declarat Remus Grigorescu.
Ionuţ Budişteanu va face facultatea în ţară
Maria Carla Simeanu, elevă a Colegiului Naţional Alexandru Lahovari, a obţinut media 10 la Bacalaureat. Şi Ionuţ Budişteanu, elev al Grupului Şcolar Oltchim, a luat examenul de maturitate cu media 9,16. Ionuţ Budişteanu a câştigat, pe 17 mai 2013, marele premiu, în valoare de 75.000 de dolari, la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), care a avut loc la Phoenix, în SUA. El este singurul tânăr din Europa care a câştigat acest premiu în ultimii 20 de ani. Ionuţ Budişteanu şi-a adjudecat locul I în concurs pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer. „Examenul mi s-a părut foarte uşor. Singura problemă a fost la Limba şi Literatura Română pentru că nu am avut timp să studiez foarte mult, deoarece am fost mai tot timpul plecat. Am avut la dispoziţie, doar trei, patru săptămâni să mă pregătesc. La Matematică şi Informatică nu au fost probleme. Eu nu mi-am propus să iau 10, ţinând cont că, acum două săptămâni m-am întors de la CERN – Geneva, unde am fost să văd cel mai mare experiment din lume pentru omenire. Îi felicit pe cei care au luat Bacalaureatul cu 10 şi pentru această medie e nevoie de patru ani de studiu intens ”, a spus Ionuţ. Deşi este dorit de multe facultăţi din afară, Ionuţ va aplica la Universitatea din Bucureşti, după care se gândeşte să facă un masterat, ori doctorat în străinătate.
Budişteanu – model pentru mulţi tineri care au dat BAC-ul
Foarte mulţi elevi de clasa a XII-a care au susţinut Bacalaureatul consideră că, Ionuţ Budişteanu este un exemplu demn de urmat. La punctul al doilea de la proba scrisă la Limba şi Literatura Română, elevii l-au dat drept exemplu pe Ionuţ. „În fiecare centru de examen din Vâlcea au existat lucrări la Limba şi Literatura Română, în care candidaţii l-au luat ca model pe Ionuţ Budişteanu. Din punctul meu de vedere e un lucru foarte bun pentru populaţia tânără”, a afirmat Remus Grigorescu.
„Procentul de 0% este de nescuzat”
La Liceul Tehnologic General Magheru din Râmnicu Vâlcea, unde niciun elev din promoţia 2013 nu a promovat examenul, s-au înscris la Bacalaureat 56 de tineri din 148 de absolvenţi. Pe lângă cei 56 de elevi, promoţia 2013, s-au înscris şi 26 de tineri din promoţia anterioară. „Nu a promovat examenul niciun elev din promoţia curentă, doar trei tineri din promoţia anterioară au luat Bacalaureatul. Procentul de 0% e de nescuzat. E prima dată când avem această situaţie. Nu se învaţă, foarte mulţi elevi au părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi nu vin la ore. O să discut şi cu profesorii să văd ce măsuri putem să luăm. Anul acesta nu le mai dau calificative la profesori”, spune Dan Stănculescu, directorul Liceului Tehnologic General Magheru. Tot acesta spune că, la liceul pe care îl conduce vin elevi mai slăbuţi, mai sărăcuţi care nu îşi permit să facă meditaţii. „Majoritatea sunt elevi din mediul rural care vin slabi pregătiţi din şcoala generală. Nu ştiu nici cele patru operaţiuni de bază la Matematică, să scrie corect gramatical sau să citească un text. Sunt elevi slabi care au venit cu note de 1 şi 2 la Testele Naţionale. Eu consider că trebuie făcută o selecţie, cei cu medii între 1 şi 5 să meargă la profesională, iar cei care au peste 5 să urmeze un liceu”, explică Dan Stănculescu. Tot acesta susţine că, în timpul anului şcolar, în liceu s-au făcut ore de pregătire pentru Bacalaureat. Deşi, orele au fost gratis, elevii nu s-au prezentat la ele. „Veneau profesorii şi îmi spuneau că a venit doar un elev la pregătire. Se face pregătire şi acum pe vară”, precizează directorul. În 2012, la Liceul Tehnologic General Magheru au luat Bacalaureatul 27% din elevi. Pe seria curentă, promovabilitate mică s-a înregistrat şi la Liceul Tehnologic Ferdinand ,13%, Liceul Teoretic Lădeşti, 20%, Liceul Tehnologic George Ţărnea, 22%,  Liceul Tehnologic Henri Coandă, 23% şi  Liceul Tehnologic Petrache Poenaru, 27%.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.