295 total views

În ședința de Consiliu Local de astăzi, 31 octombrie 2019, vom asista la o majorare de tarife pentru colectarea separată și transport separat al deșeurilor reciclabile, o majorare ce include o creștere cu de 10 ori mai mult pentru SORTAREA DEȘEURILOR, același serviciu oferit și până acum.

Concret, proiectul de hotărâre „privind aprobarea tarifelor pentru colectare separată și transport separat al deșeurilor reciclabile”, de pe ordinea de zi, al cărui inițiator este primarul Mircia Gutău, este propus spre aprobare Consiliului Local. În documentația atașată proiectului avem anexate și fișele de fundamentare pentru cele 2 tarife: populație și firme.

 

Nu trebuie să ai cunoștințe avansate în domeniu pentru a înțelege ce reprezintă fiecare capitol din fișă și cum evoluează. Cine este interesat să vadă unde-i va pleca o parte importantă din venituri, ar trebui să urmărească evoluția capitolului 5.2 „Cheltuieli cu sortarea deșeurilor”, și anume:

– populația până acum plătea 107.710,90 lei/an, iar de astăzi același serviciu costă 1.018.128,40 lei/an !!! DE ZECE ORI MAI MULT !!!

– firmele până acum plăteau 94.039,04 lei/an, iar de astăzi același serviciu costă 1.161.335,57 lei/an !!! DE UNSPREZECE ORI MAI MULT !!!

CONCLUZIE

Firma New Recycling pe care o plăteam până acum cu 201.749,94 lei/an îi vom deconta de astăzi, pentru același serviciu – 2.179.463,97 lei/an !!, în condițiile în care nu își crește de 10 ori cheltuielile – ele fiind aceleași, nu angajează de 10 ori mai mulți oameni – ei fiind aceiași, nu sortează mai multe deșeuri ca până acum, în oraș sunt aceleași deșeuri și, atenție!, este firma care ne sortează deșeurile deși NU are contract cu Primăria Râmnicu Vâlcea, cu toate astea poate să facă, din câte observăm, orice preț !!!

Menționăm că plata acestor servicii nu se va mai face de către populație, ci o vor deconta producătorii și în nici un caz că cineva ne face nouă populației un beneficiu, Romprest sau Primăria, ci datorită legislației care s-a modificat. De exemplu, Annabella, Boromir, Diana, SanoVita și toți cei care fabrică și vând produse ambalate, începând de astăzi vor plăti de 10 ori mai mult pentru același serviciul de colectare.


AȘA AFACERI, CRESCUTE DE 10 ORI DIN PIXUL JUPÂNULUI, SĂ TOT FACI ÎN VÂLCEA!!!


Pentru o mai bună înțelegere, mai jos detaliem creșterea din pix

Până acum, noi populația, îi plăteam firmei New Recycling pentru sortare – 107. 710,90lei/an, firmă adusă de Romprest și care a intrat în contractul cu Primăria fără nici o licitație. Legea în România, în ce privește gunoiul, s-a modificat. Nu mai există un singur preț pentru tot gunoiul, ca până acum, iar OG 74/2018 ne obligă la colectare selectivă. Așadar, s-a schimbat regula jocului, populația plătește doar pentru gunoiul menajer care se duce la groapa de gunoi, iar pentru ambalaje, sticle de plastic, cutiile de carton, paharele de plastic de la iaurt, etc, vor plăti cei care le vând/produc, în speță, Annabella Boromir, Euromarket și alții.

Pentru cine a uitat, amintim că la începutul anului 2019 Romprest a prezentat două tarife pentru populație, unul de 7,70 lei pentru tot gunoiul și 8,80 lei pentru gunoiul selectat. Acest lucru nu s-a aplicat pentru că de la început a fost o prostie, diferența la blocuri a gunoiului sortat nu se putea face. Nici nu aveau cum!

Dar, să revenim și să vedem ce s-a gândit Romprest că trebuie să facă acum, după atâtea luni în care ce explicam mai sus nu s-a putut. Face tarif separat pentru reciclabile/tonă, tarif care nu afectează populația, este adevărat, dar pe care îl va încasa de la producători, tarif șmecherit din pix. Deci, avem o modalitatea de majorare din pix, fără nicio justificare și nimeni nu întreabă de unde vine creșterea.

Oameni buni, domnule Gutău, vorbim de un contract între Primărie și Romprest, un contract public guvernat de Legea achizițiilor publice și de o fișă de fundamentare care, conform Ordin 109/2007 ANRSC, toate firmele de salubritate își actualizează prețurile la orice primărie din țară și prin acea fișă își pot justifica fiecare creștere, dar Romprest nu are nicio justificare pentru capitolul SORTAREA DEȘEURILOR, cum a reușit această „minune”?

Această firmă New Recycling, care ne-a fost băgată pe gât de Romprest, face ce preț vrea în condițiile în care este doar o terță parte înscrisă în contract, total fără nicio legătură. N-a licitat nimic cu nimeni, n-a justificat nimic la nimeni și pe nimeni nu a interesat nimic și acum ne face ce tarif vrea, tarif care intră întru-un contract reglementat. În opinia noastră, de la New Recycling la Romprest este o furaciune, iar Romprest ia furăciunea și o bagă în contractul public cu Primăria care în final devine oficială și OBLIGATORIE pentru toți clienții din oraș.

Deci, în condițiile în care Consiliul Local aprobă (și va aproba!), furăciunea capătă valențe oficiale, iar Gutău e legat de mâini și de picioare pentru că populația nu are unde să se ducă, firmele la fel. Ne confruntăm cu un contract exclusiv, fără concurență și trebuie acceptat.

Am dorit să scoatem în evidență maniera în care se aprobă tarifele fără nicio justificare și noi trebuie să îi plătim firmei New Recycling de 10 ori mai mult, că așa vor unii. Aprobare oficială!

Domnule primar Mircia Gutău, puteți să ne justificați această enormă majorare? Sunteți inițiatorul proiectului, un proiect de 22 de pagini în care nu găsim răspuns la întrebarea:

De ce crește tariful de la 100.000 lei la 1.000.000 lei, în condițiile în care firma aceasta nu face parte din contract ?

Această creștere de la capitolul SORTAREA DEȘEURILOR cum se justifică !!!???

20191031 7.Proiect_aprobare_tarife_colectare_si_transport_separat_deseuri_reciclabile – DESCARCA

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.