Loading

Statistică tristă. În judeţul Vâlcea, 19% din 112 milioane lei, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii pentru medicamente, se duc pe bolile psihice, iar 40% pe boli cronice. Judeţul nostru figurează în scriptele Ministerului Sănătăţii cu cel mai mare număr de bolnavi psihici din ţară, loc deţinut din cauza numărului mare de  alcoolici, statul cheltuind miliarde pe tratamente inutile şi medicaţie extrem de scumpă.
Aproape un sfert din cetăţenii localităţilor  din zona de sud a judeţului, cotate ca fiind printre cele mai sărace, sunt adepţi înrăiţi ai lui Bachus, un viciu care încarcă inutil  cheltuielile spitalelor.
La spitalul din Drăgăşani s-a dat şi prima amendă, un miliard de lei, pentru eliberarea unor reţete fictive pentru afecţiuni psihice. Medicii au adus ca argument consumarea excesivă a băuturilor alcoolice, dar Curtea de Conturi a decis că s-a exagerat şi a impus recuperarea prejudiciului din buzunarul celor care au eliberat abuziv reţetele, în afara cadrului legislativ. Abuzive sau nu, sociologii consideră că principalul factor în consumarea alcoolului îl reprezintă sărăcia, deci, indirect, tot statul este de vină prin scăderea nivelului de trai.
,,Cele mai multe cazuri provin de zona de sud a judeţului care este şi cea mai săracă. Acolo sunt adevărate enclave ale sărăciei, tot acolo se consumă şi foarte mult alcool, ţuică în special. Alcoolul are efecte devastatoare asupra organismului, aproape  200-300 de  persoane suferă de un handicap psihic din această cauză. Spitalul Drăgăşani înregistrează cele mai multe cazuri de afecţiuni neurologice”, a precizat  sociologul Antonie Ceauşu, director adjunct al DGASPC Vâlcea.
Un număr semnificativ de beneficiari există şi în cele 52 de centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, respectiv 5.575 persoane. Vâlcea are doar trei centre cu acest specific.
Constantin Pleşoianu, purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea, a declarat că instituţiile de control încearcă în zadar să reducă cheltuielile cu medicamentele, pentru că  numărul bolnavilor este în continuă creştere,  medicina preventivă este inexistentă, iar tratamentul în ambulatoriu este  susţinut financiar doar de medici. În această situaţie, creată de stat prin lipsa unor politici reale,  bolnavii ajung inevitabil tot  în spital.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.