1,462 total views

…pentru a susține cofinanțarea de reabilitare a mai multor blocuri, dar și cheltuieli cu SF-urile altor proiecte. Nu știm dacă consilierii locali își vor da acordul, chiar dacă în raportul de specialitate aferent hotărârii, astăzi, gradul de îndatorare este de 12,34%, iar după contractare probabil va ajunge la 18-20%, sub limita prevăzută de lege – 30%.

Consiliul Local se întrunește în ședința ordinară a lunii mai, începând cu ora 10.00, iar printre proiectele aflate pe ordinea de zi este și „demararea procedurilor legale în vederea unui împrumut bancar pentru finanțarea/cofinanțarea obiectivelor de investiții și pentru finanțarea altor cheltuieli de investiții în valoarea de 30.000.000 lei”, pe termen de 10 ani, cu perioadă de tragere, garanție de 2 ani și rambursare în 8 ani.

Obiectivele de investiții de interes public local ce urmează a fi finanțate din împrumut, incluse în portofoliu de proiecte din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 sunt :

Investiții de interes public local ce urmează a fi finanțate din împrumut sunt și reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în municipiul Râmnicu Vâlcea – bloc Anton Pann, bloc 2/bloc L/bloc 1,nr 45 Calea lui Traian, bloc L Regina Maria, bloc K Scuarul Mircea cel Bătrân.

Alte cheltuieli de investiții, respectiv cheltuieli pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate, a proiectelor și alte studii aferente obiectivelor de investiții sunt :

În anul 2021 gradul de îndatorare al Municipiului este de 12,34%, calculat ținând seama de serviciul datoriei publice din împrumuturile contractate până în prezent, în acest an având de rambursat suma de 20.000.000 lei reprezentând

– 13.500.000 lei rate capital

– 6.500.000 lei dobânzi

– 15.000 lei comisioane bancare

Executivul local consideră necesar și oportun aprobarea acestui împrumut, având în vedere că se încadrează în limita maximă de îndatorarea stabilită de Legea 273/2006 – privind finanțele publice locale de 30% din totalul veniturilor proprii.

Primarul Râmnicului spune că trebuie să achite în acest an milioane de lei din bugetul local după ce în anii precedenți a contractat mai multe împrumuturi pentru tot felul de investiții, unele oportune, iar altele mai puțin oportune sau deloc. Deși ne demonstrează că poate dezvolta orașul doar pe credite, investițiile „înșirate” pentru accesarea unui nou credit sunt, în opinia noastră, împărțirea de bani la „mâna” de constructori abonați la bugetul local, care deja se plâng că nu și-au încasat banii pe lucrările executate. Expresia „întinde-te cât ți-e plapuma” se pare că nu este cunoscută celor care la „propunerea” edilului întocmesc proiectele de împrumuturi, dar probabil se bazează pe expresia „depășește-ți propriile limite”, domnule primar, pe spinarea consilierilor !

Și uite așa lucrările din oraș ajung la costuri extrem de mari !

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.