Loading

În urma unei decizii recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a anunțat încetarea raporturilor de serviciu pentru nouă angajați care dețineau și calitatea de pensionari. Această hotărâre a ICCJ stipulează că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu al funcționarilor publici, chiar dacă aceștia au solicitat suspendarea plății pensiei.

Decizia, publicată în Monitorul Oficial pe 29 ianuarie 2025, a generat o reevaluare a personalului în cadrul instituțiilor publice din întreaga țară. În Râmnicu Vâlcea, cei nouă funcționari afectați au fost notificați cu privire la încetarea contractelor de muncă, conform prevederilor legale în vigoare. Decizia ICCJ clarifică o dilemă legislativă referitoare la posibilitatea funcționarilor publici pensionari de a-și continua activitatea în cadrul instituțiilor de stat. Astfel, conform hotărârii, odată emisă decizia de pensionare, raportul de serviciu încetează de drept, indiferent de solicitările ulterioare ale angajatului privind suspendarea plății pensiei. Această clarificare juridică are potențialul de a influența mii de funcționari publici la nivel național, care se află în situații similare. Autoritățile locale și centrale sunt acum nevoite să evalueze impactul acestei decizii și să adopte măsuri adecvate pentru a gestiona tranziția și pentru a menține eficiența aparatului administrativ. În concluzie, implementarea hotărârii ICCJ în cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea subliniază importanța alinierii practicilor administrative la prevederile legale și necesitatea unei planificări proactive în gestionarea resurselor umane din sectorul public”, potrivit „Ziarul de Vâlcea!”

Platformă digitală pentru testarea funcționarilor

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat că toți funcționarii publici vor fi testați, el promițând că pe posturi vor rămâne doar cei care trec această evaluare făcută după criterii de performanță. În acest scop, guvernul a investit 10 milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru realizare unei platforme digitale în vederea testării, ea urmând să devină funcțională în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, potrivit Strategiei Naţionale a României pentru Inteligenţă Artificială 2024 – 2027, circa 30% din funcționarii publici vor ieși la pensie până în 2027, o treime din funcționarii publici vor ieși la pensie în următorii trei ani, iar munca lor, în mare parte, va fi preluată de Inteligența Artificială.

Pensionarii, trimiși acasă!

Numărul funcționarilor publici se va reduce anul acesta fără a se apela la concedieri, după ce Înalta Curte a decis că un funcționar public care are și o decizie de pensionare nu mai poate lucra în administrație, contractul lui de muncă încetând imediat. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 ianuarie și a intrat deja în vigoare. Deocamdată nu se știe care va fi impactul acestei decizii, dar Agenția Națională a Funcționarilor Publici urmează să publice aceste date.

Câți pensionari sunt angajați în instituțiile vâlcene? Nu știm, dar vom afla! 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.