3,466 total views

…și amintim că „Timpul de Vâlcea” a publicat n articole care vizau lipsa implicării conducerii Gărzii de Mediu Vâlcea, în sesizările publice și nu numai. Mai mult, am solicitat inclusiv demiterea lui din fruntea acestei instituții, pentru că ignoră fiecare sesizare, susținându-i de fapt pe cei care-i „promovam”. Iată, o mână de oameni au reușit să dovedească prietenia șefului liberal cu primarul ecologist al municipiului.

Octavian Berceanu, la insistența promotoarei Simona Mir, a trimis Corpul de Control, la Râmnicu Vâlcea, pentru a rezolva ceea ce liberalul Păun Ștefan refuză. Pe 10 mai echipa de control ajunge în orașul nostru și în nici 10 zile decide ca Primăria Râmnicu Vâlcea și Piețe Prest să fie amendate. Ce nu a decis, încă, Garda Națională de Mediu (sperăm să decidă, urgent !) este destituirea liberalului Păun Ștefan din fruntea Gărzii de Mediu Vâlcea. Este inadmisibil să vină Bucureștiul să amendeze instituțiile vâlcene, pentru că instituția județeană face jocul edilului șef, iar el să nu fie demis în urma acestui demers !!!

Și uite așa, ziua în care s-au împlinit 633 de ani de la prima atestare documentară a Râmnicului este și ziua în care demersul celor de la „campaniamea.declic.ro, care au inițiat proiectul „nu tăiați arborii sănătoși din Râmnicu Vâlcea” a avut câștig de cauză. Astfel, administrația locală a fost amendată, atenție!, de Garda Națională de Mediu, nu de Garda de Mediu Vâlcea, cu suma de 100.000 lei, pentru neactualizarea Registrului Spațiior Verzi, iar Piețe Prest pentru tăierea arborilor sănătoși fără aviz.

Mai mult, în acest context, „Garda de Mediu Vâlcea face obiectul unei verificări administrative din partea Gărzii Naționale de Mediu pentru că nu a acționat cu diligența necesară în efectuarea verificărilor privind sesizarea depusă încă din ianuarie 2021, care viza tăierile ilegale de arbori. Garda de Mediu Vâlcea nu găsise atunci nicio neregulă. Asta în condițiile în care noi, o mână de oameni, le-am găsit pentru ei, le-am semnalat și indicat negru pe alb. Este o primă victorie, extrem de valoroasă, pentru arborii din municipiu, dar și pentru sănătatea noastră, a locuitorilor. Este totodată o victorie ce arată importanța implicării civice. Uite că se poate și la Râmnicu Vâlcea, deși mulți nu credeau. A fost greu să ajungem aici, recunosc. Mult consum de energie, de timp și de nervi. Cumetriile dintre instituțiile locului sunt atât de închegate, încât nimeni nu mișcă nimic fără aprobarea șefului suprem. De aceea la nivel local nu s-a rezolvat niciodată nimic și nu s-au găsit niciodată nereguli. A fost nevoie să cer în mod expres Gărzii Naționale de Mediu să trimită Corpul de Control la Vâlcea și nu să redirecționeze sesizarea mea către Garda de Mediu Vâlcea, așa cum au făcut de fiecare dată. Și așa s-a întâmplat. În data de 10 mai, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au venit la Vâlcea, au constatat că se confirmă neregulile semnalate și au sancționat Primăria Râmnicu Vâlcea și Piețe Prest. Cât despre instituțiile direct implicate, Garda de Mediu Vâlcea, Piețe Prest și Primăria, acestea refuză comunicarea directă cu presa, afirmând că vor transmite comunicate de presă. Până cum, doar Primăria a făcut o postare -de toată jena- pe facebook, în care cataloghează sancțiunile primite drept “interpretări” lansate în spațiul public. De asemenea, cele doua instituții, Piețe Prest și Primăria, au afirmat că vor contesta sancțiunile. Este dreptul lor, personal nu cred că acest lucru va schimba ceva. Voi menține petiția deschisă până când vom avea și soluționarea acelor contestații, just in case”, susține Simona Mir, promotoarea campaniei.

Pentru a nu lungi textul, precizările publice ale primarului Mircia Gutău pot fi urmărite pe pagina de facebook a Primăriei Râmnicu Vâlcea. Amintim doar că edilul recunoaște cum „în absența unui răspuns, în luna noiembrie 2020, Piețe Prest a decis tăierea arborilor înaintea emiterii unui aviz de către APM Vâlcea”, iar noi că APM Vâlcea răspunde tuturor sesizărilor. TdV are numeroase solicitări către această instituție și de fiecare dată, fără nici cea mai mică întârziere, a primit răspuns la cele sesizate.

Alin Voicescu, directorul executiv al acestei instituții, în urma celor sesizate, m-a sunat de fiecare dată pentru a clarifica cât mai clar situațiile pe care i le prezentam în adresele scrise, invitându-mă inclusiv la sediu instituției pentru a purta discuții cu angajații din departamentele care aveau în atribuții cele sesizate. Am ținut să fac această precizare deoarece APM Vâlcea este printre puținele instituții care răspunde promt oricăror solicitări, nu doar celor în baza Legii 544/2001 și care aparțin presei. Deci, ne este foarte greu să credem că APM Vâlcea nu a dat curs adreselor înaintate de Piețe Prest ! Totuși, în acest context, solicităm public acestei instituții să remită un comunicat de presă în care să relateze cu exactitate dacă cele spuse de edilul șef sunt precizări reale sau nu.

În loc de concluzii,

Înțelegem și demersul executivului local, de a lua decizia tăierii arborilor fără aviz, care a avut ca unic scop protejarea locuitorilor și bunurilor acestora, dar nu înțelegem cine și-a permis să nu ia act de solicitările edilului Gutău Mircia, un tip consecvent și în fața căruia nimeni nu mișcă ? Cine are curaj să-l refuze pe primarul de temut ? Mai mult, Gutău semnează un comunicat de presă în care aduce precizări în locul conducerii Piețe Prest ! Ce spune asta ? Cine a decis tăierea arborilor fără aviz, Piețe Prest sau primarul Gutău Mircia ? Cine încălcă legea ?

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.