Loading

Furturile din apartamente sunt o categorie de fapte penale des întâlnită în localităţile urbane, cu un pericol social ridicat. În Râmnicu Vâlcea aceste fapte, în ultima perioadă se comit mai ales prin modul de operare de inducere în eroare a victimelor.

Astfel, hoţii îşi aleg drept victime persoane în vârstă şi sub pretextul că sunt angajaţi la Electrica, Gaze sau firme de deratizare şi igienizare, pătrund în locuinţe, iar când proprietarii nu sunt atenţi sustrag diverse bunuri şi în special sume de bani.
Înfractorii sunt bărbaţi, acţionează câte doi şi îşi aleg foarte bine victimele. Aceştia se informează despre resursele de care dispun, despre vârstă şi mai ales dacă locuiesc singure.
În majoritatea cazurilor hoţi au pretins că sunt de la diverse firme de deratizare, dar a existat un caz în care au spus că sunt de la Gaze şi unul în care au pretins că sunt angajaţi ai Electrica. Nici una dintre victime nu a precizat că aceştia purtau echipament corespunzător sau că s-au legitimat.
Acest gen de infracţiune lezează grav relaţiile sociale care ocrotesc viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor, iar din aceste considerente vă recomandăm să vă luaţi toate măsurile de precauţie posibile:

În calitate de vecini nu mai daţi detalii despre alte persoane care locuiesc în acelaşi imobil cu dumneavoastră, chiar dacă persoanele care întreabă pretind că sunt rude sau cunoştinţe vechi cu respectivii.
Când observaţi persoane necunoscute în scară, în bloc sau chiar în faţa blocului anunţaţi poliţistul de proximitate din zona dumneavoastră.
Nu deschideţi uşa de acces în scară persoanelor care spun că sunt de la diverse instituţii. Acestea trebuie să se dreseze administratorului blocului pentru a putea avea acces în imobile.
În cazul în care la uşa dvs. se prezintă persoane care vând, cumpără diferite produse, evitaţi-le!! În nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.
Dacă la uşă se prezintă persoane care spun că sunt de la Gaze, firme de deratizare, Electrica sau alte instituţii, nu le permiteţi să intre în casă. Verificaţi la administraţia blocului sau la instituţia respectiva daca au trimis lucrători pentru realizarea unor controale sau lucrări.
Dacă totuşi le-aţi permis accesul în locuinţă, în momentul în care vă cer diferite documente sau altceva, închideţi uşa şi rugaţi persoanele să aştepte afară.
Sunaţi la Poliţie dacă persoanele care se prezintă la uşa dumneavoastră nu au un echipament adecvat, nu se legitimează, sau dacă nu aţi fost notificaţi sau anunţaţi că urmează să se efectueze acele activităţi în blocul dumneavoastră.
Dacă locuiţi singuri rugaţi un vecin să vă sprijine, atunci când persoanele spun că trebuie să execute diverse lucrări în locuinţa dumneavoastră şi trebuie să intre în mai multe încăperi.
Toţi cei care au rude care locuiesc singure şi sunt persoane de vârstă înaintată, sprijiniţi-le în acest sens şi interesaţi-vă despre eventuale activităţi în blocul în care locuiesc.
Asociaţiile de proprietari trebuie să informeze locatarii despre orice lucrare de întreţinere care se va efectua şi să asigure o bună iluminare a scărilor şi sisteme de închidere corespunzătoare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.