Loading

COMUNICAT DE PRESĂ

Cu 5 ani în urmă, Comisia Europeană a emis şi pus în aplicare Directiva 2007/60/EC pe baza căreia statele membre la acea dată, dar şi cele care au mai aderat, au obligaţia ca până la 22 decembrie 2013 să eleboreze hărţi cu zone inundabile (de hazard), precum şi hărţi de risc la nivelul fiecărei comunităţi locale. La scurt timp după aderarea sa la UE, România şi-a adoptat propriile norme prin Legea nr. 846/2010 cu strategia aprobată de Parlamentul European pentru armonizarea programului de prevenire şi gestionare a inundaţiilor. Au fost lansate în acest scop acţiunile de evaluare preliminară, pe zone, a riscurilor şi s-au stabilit obiectivele planurilor de gestionare care să fie integrate în Planurile de amenajare şi management al bazinelor.

Toate aceste demersuri au avut ca principal suport fonduri europene în valoare de peste 300 milioane euro accesate pe structura POS Mediu, Axa 5, din care 40 milioane euro au revenit proiectelor privind prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pe seama realizării hărţilor de hazard cu termen de finalizare în decembrie 2013. Aceste hărţi urmează să fie puse la dispoziţia consiliilor judeţene pentru ca, la rândul lor, să poată elabora hărţile de risc, precum şi planurile de management al riscurilor la inundaţii, conform cerinţelor UE.
Tot prin Axa 5 a POS Mediu au mai fost accesate 27,5 milioane euro pentru realizarea a 5 lucrări de teren în scopul prevenirii riscurilor la inundaţii, din care una a revenit Administraţiei Bazinale de Apă Olt.
Dacă problema hărţilor de hazard a fost în linii mari rezolvată şi s-au creat elementele care să permită cunoaşterea variaţiei nivelurilor şi adâncimilor apei în cazul unor viituri, elaborarea hărţilor de risc încă bate pasul pe loc. Aceste hărţi ar trebui ca tot până la sfârşitul anului să intre în posesia primăriilor şi comunităţilor locale pentru ca, în viitor, să fie blocată tentaţia unor oameni de a-şi mai construi case şi acareturi în zone de risc la inundaţii. Vâlcea are, din acest punct de vedere, o situaţie deloc favorabilă.
Cu ocazia verificărilor pe cursurile de apă din judeţ au fost identificate nu mai puţin de 167 construcţii ridicate în albiile majore, din care 19 case şi anexe gospodăreşti pe râul Luncavăţ în zona localităţilor Vaideeni şi Horezu, tot 19 construcţii pe râul Olăneşti, 22 de case, acareturi şi obiective sociale la Păscoaia, pe Lotru, şi aşa mai departe. O parte dintre deţinătorii acestor construcţii au fost înştiinţaţi prin adrese oficiale de către reprezentanţii ABA Olt şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea că au obligaţia să respecte prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, art.49, alin.4, potrivit căruia proprietarii de construcţii aflate în albia majoră a râurilor trebuie să le demoleze ori, în caz contrar, să dea declaraţii pe proprie răspundere că îşi asumă riscul în caz de inundaţii.
Importanţa care se acordă la nivel european atât conceptului de amenajare a râurilor cât şi cunoaşterii, la nivel local, a riscurilor de inundaţii derivă din consecinţele evenimentelor tot mai numeroase înregistrate în ultimul deceniu de-a lungul şi de-a latul Europei, din Germania şi Austria până în insulele Mediteranei, ca să nu mai vorbim de România unde calamităţile provocate de excesul precipitaţiilor şi devălmăşia apelor au provocat anual imense pagube. De aici, imperativele cu scadenţă peste 2 luni solicită operaţionalizarea hărţilor de risc pe toată suprafaţa ţării care, la rândul lor, să permită elaborarea şi punerea în aplicare până în anul 2015 a planurilor de management al riscului la inundaţii.

Dr.ing. ION CÎLEA

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

 

 


 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.