Loading

După ce cu cântecul lor au răzbătut zarea până în UE şi-napoi, „Haiducii din Amărăşti” sunt gata să cucerească şi titlu de cel mai bun grup folcloric bărbătesc din România. Formaţia primarului din Amărăşti va participa în perioada 5-7 aprilie la primul concurs din cei 14 ani de existenţă –  Festivalul Concurs al Grupurilor Bărbăteşti „Dorel Manea” care va avea loc la Mioveni – Argeş

Cu strigătul lor de dor au cucerit ţări ca Belgia, Franţa, Italia , Austria şi toată România, însă niciodată din 1999 şi până acum, „haiducii” primarului Constantin Drăghici din Amărăşti nu au intrat în vreun concurs cu grupuri similare din ţară. Au considerat însă că a venit timpul să îşi facă debutul şi pe această latură a vieţii artistice şi în perioada 5-7 aprilie vor participa la festivalul concurs dedicat etnomuzicologului, dirijorului şi interpretului de muzică populară Dorel Manea, festival ce va avea loc la Mioveni. „Vor fi foarte multe grupuri din toată ţara, premiul cel mare fiind în valoare de 3000 de lei. Vom participa fără taraf, deşi am fi vrut să avem unul. Ne este însă foarte greu să închegăm un taraf şi asta datorită ţambalului. Nu avem în zonă ţambal, iar de fiecare dată când avem nevoie de ţambal trebuie să apelăm la un băiat din Iancu Jianu. Nu ascund că am vrut să facem şi o colaborare cu o formaţie din această localitate însă ne-a oprit latura financiară. Ne plăcea şi cum suna denumirea – Haiducii din Amărăşti şi taraful din Iancu Jianu, dar nu s-a putut”, povesteşte alesul din Amărăşti.

Demni urmaşi ai pribegilor care au umblat prin codrii din localitate, „Haiducii din Amărăştii” şi-au propus ca anul acesta şi îşi ducă la bun sfârşit planurile de a scoate un nou album, al treilea, impulsionaţi  şi de succesul pe care l-au avut cu primele două. Acesta va conţine cântece populare culese de la bătrânii din localitate, dar şi piese preluate din zona Drăgăşaniului.
„Primul album, apărut în 2002, s-a vândut foarte bine în toată ţara, atât de bine încât casa producătoare a fost nevoită să mai imprime câteva. Al doilea însă, apărut în 2005, poate şi din cauza Internetului, poate şi a crizei s-a vândut într-un număr mai mic. Fiecare dintre aceste două albume conţin câte 14 piese şi intenţionăm să scoate şi videoclipuri pentru ele  Nu am făcut-o până acum tot din motive financiare, căci dacă până acum vreo câţiva ani găseam cu uşurinţă în rândul iubitorilor de folclor oameni cu dare de mână, acum nu se prea mai poate”, adăugă liderul formaţiei, dar şi al comunei.

Grupul „Haiducii din Amărăşti” a luat naştere în 1999, din dorinţa lui Constantin Drăghici şi a fratelui lui , Corneliu Victor Draghici, realizator TVR Internaţional, de a combate kitsch-ul: „A fost o discuţie între mine şi fratele meu. Văzusem ce apărea pe piaţa muzicală. Era o invazie de kitsch-uri.  Nu că acum nu ar fi multe, dar atunci ni s-a părut că a fost o explozie, şi aşa ne-am decis să facem un grup şi să cântăm numai muzică autentică.” Cei doi fraţi au atras în proiectul lor şi alţi câţiva prieteni cu voce bună, dar şi un renumit profesor din Drăgăşani, pe Marin Brânaru care a reuşit să închege grupul şi să-l ducă la un nivel muzical numai bun pentru a debuta la radio. Acesta a avut loc pe 14 februarie 1999. „Înregistrările nu au avut loc într-un studio radio, ci pe holurile primăriei din Amărăşti, cu aparatura adusă de fratele meu, iar materialul a intrat pe post la „Duminica vedetelor”. Îmi amintesc că în emisiunea aceea a cântat şi Julio Iglesias, nu mai ştiu dacă el primul şi apoi noi sau invers, dar oricum am avut aşa un impact pozitiv care ne-a dat un imbold fantastic de a continua” a mai adăugat Constantin Drăghici. Şi au continuat 14 ani timp în care invitaţiile de participare la emisiuni de radio şi tv la mai toate posturile naţionale au curs. La fel şi concerte susţinute în toată ţara, de la Vâlcea, la Sibiu şi Bucureşti, dar şi în străinătate. „A fost un turneu în vestul Europei, în Belgia, Olanda, Austria şi Franţa, un turneu organizat de un impresar belgian, care este legat de comuna noastră prin soţie care e din Amărăşti. Am avut concerte în toate aceste ţări, dar cele mai multe le-am susţinut în Belgia, la comunităţile româneşti de acolo”, îşi mai aminteşte primarul.

Drumul către performanţă nu a fost însă uşor. Iniţial formaţia a avut 40 de membri, dar mulţi dintre ei au dispărut pe cale naturală, astfel că astăzi în grup nu mai sunt decât 12 bărbaţi. Cei mai tineri, doi la număr, au 19 ani, iar cel mai bătrân are 69 de ani  şi a fost şi el primar în Amărăşti. Şi ceilalţi membri ai formaţiei sunt cetăţeni de vază ai comunei: unul este inginer agronom la Primărie, altul este secretarul municipiului Drăgăşani, un altul student teologie şi cântăreţ într-o biserica din zonă, altul este întreprinzător privat şi pensionari. Celălalt membru fondator, fratele primarului Drăghici, cântă acum doar în spectacolele ce se ţin în Bucureşti sau la cele mai importante din ţară. La un astfel de concert din ţară, un concert susţinut la festivalul tradiţiilor populare din Dumbrava Sibiului mai exact, l-au cunoscut şi pe fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Michael Guest, care s-a îndrăgostit pur şi simplu de Amărăşti şi de Haiduci. În 2003 acesta chiar a participat la sărbătoarea comunei, fiind ulterior recompensat şi cu titlul de cetăţean de onoare al localităţii. Şi chiar dacă nu e deloc uşor să îmbine pasiune pentru muzica populară şi treburile administrative, primarul Drăghici spune că va continua să le facă pe amândouă cu mare plăcere în continuare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.